MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Første kull ute (15.6.07, 10:12)

For første gang uteksaminerer NTNU egne masterkandidater under Erasmus Mundus-programmet. Det skjer når Program for anvendt etikk avholder avslutningsseremoni for sine åtte studenter idag.

- Det er jo historisk for NTNU at vi som det første Erasmus Mundus-programmet her har fått til dette, sier førsteamanuensis May Thorseth, som er daglig leder ved Program for anvendt etikk på Dragvoll.

Hun må ta mye av æren når programmet nå kan krone sitt første systematiske forsøk på et eget undervisningsopplegg med ubetinget suksess.

FOR EGEN REGNING: Sjøl om hun er europeer og derfor ikke får støtte til utdanninga (dette blir det endret på nå), har juristen Litska Strikwerda fra Utrecht tatt veien til Trondheim for å gjøre etiker av seg. - Dette kan jeg definitivt bruke som advokat, sier hun.
Ei fjær i hatten for NTNU
Erasmus Mundus-programmet ble etablert ved Program for anvendt etikk som et samarbeid mellom Center för tillämpad etik ved universitetet i Linköping og Ethiek Instituut i Utrecht i 2005. Universitetet i Linköping er den koordinerende institusjonen.

- Det var en svensk filosof ved Center för tillämpad etik som hørte om oss og inviterte til samarbeid, forteller Thorseth. - Vi ble med på en søknad som ble innvilget fra Erasmus Mundus sentralt, i Brüssel, og fra da av har vi hatt et etablert samarbeid, som de første ved NTNU.

Hun forteller at Program for anvendt etikk bare bidro med undervisningsforløp det første året, men at de etterfølgende søkte om å bli såkalt degree awarding, slik at studentene også kunne skrive masteroppgave her.

- Å bli valgt ut til dette er ei fjær i hatten for NTNU, sier hun.

GRUVER I GHANA: Bernard Nmai fra universitetet i Ghana har undersøkt etiske aspekter ved gruveindustrien i Ghana. –Programmet er en glimrende mulighet til å lære andre kulturer å kjenne, mener han.
Dragvollpoteten
Program for anvendt etikk ble etablert i 2001, og sjøl om det fortsatt bare har to fast ansatte, har det, sett med tverrfaglige NTNU-briller, vært en pen suksess.

Det faglige anvendelsespotensialet tiltrekker seg mennesker og arbeidsområder fra svært ulike felt. Med Erasmus Mundus-programmet øker vekstpotensialet ytterligere:

- Det føyer seg godt inn i rekka av tverrfaglig samarbeid, internasjonalisering og etikk, sier Thorseth. – Med denne masteren tilbyr vi et program hvor folk faktisk blir ferdige.

Det medfører flere penger til instituttet. I tillegg innebærer ordninga en linn strøm av internasjonalt anerkjente forskere, såkalte third country scholars, som er betalt av Erasmus Mundus for å oppholde seg noen måneder ved Program for anvendt etikk.

Dermed får programmet en ypperlig mulighet til å styrke det internasjonale nettverket. I alt kan programmet gjennom et forløp knytte til seg tre professorer fra andre land som skal bidra til undervisningforløpene.

DEN UBEHAGELIGE STEMMEN: Om det ikke har vært ubehagelig nok for Telenor allerede, så har Sujan Kumar Saha fra Dhaka-universitetet i Bangladesh skrevet om virksomhetsansvar og fattigdomsbekjempelse med utgangspunkt i konflikten mellom Telenor og Grameen Bank. – Telenor tjener aksjonærenes interesser, og slett ikke de fattige i Bangladesh, hevder han.
Mange involverte
- Det som er interessant er at vi klarer å tiltrekke oss folk. I høst hadde vi professor John Weckert fra Charles Sturt University i Australia boende her i en måned. Han er en internasjonal kapasitet innenfor området nanoetikk - etikk og nanoteknologi, noe som tillot oss å arrangere et seminar med over femti deltakere.

- Det hadde vi sikkert ikke gjort uten Erasmus Mundus, sier Thorseth.

Programmet gir dessuten økt mobilitet også for egne studenter, og det siste skuddet på stammen er innvilgninga av trinn tre: et samarbeid med Stellenbosch-universitetet i Sør-Afrika, som innebærer utveksling av egne lærerkrefter.

- Etterhvert har dette vokst seg veldig stort. Det har krevd mye arbeid, og mange involverte har skullet snakke med hverandre, men det har begynt å gå seg til nå, smiler hun, og avslutter med å fortelle at avslutningsseremonien for årets avgang finner sted idag i auditorium D6 på Dragvoll, fra klokka 10 til 12 - og alle er velkomne.

MODER MUNDUS:Førsteamanuensis May Thorseth er daglig leder ved Program for anvendt etikk, og er stolt av de åtte masterstudente sine. –Alle åtte har levert masteroppgave på ett semester, og med gode resultater, sier hun. Nå vil hun arbeide for at programmet skal få et toårig mastertilbud som kan samsvare med Bologna-prosessen.
Fakta Erasmus Mundus
Ble lansert av EU i 2004 som et økonomisk bidrag til utviklinga av fellesprogrammer. Tanken er at programmene skal styrke den europeiske konkurransekraften, og at dyktige studenter og lærere fra land utenfor Europa velger europeiske læresteder som sitt virkeområde.

Erasmus Mundus styres sentralt fra Brüssel, og har valgt ut 100 kvalifiserte søkere som hvert enkelt konsortium kan velge ut i fra. Konsortiet Trondheim, Utrecht og Linköping tilbyr 20 studieplasser, og fordeler studentene jevnt. 1/3 av studentene skriver masteroppgaven ved NTNU.

Program for anvendt etikk tilbyr kurs i:

  • Multicultural conflicts and Ethics
  • Corporate Responsibility and Ethics
  • Technology for a Good Society

    Tekst og foto: Trond Åm

    Les mer om Program for anvendt etikk og Erasmus Mundus-programmet deres
    Les mer om Erasmus Mundus
  •