MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Ser forbi Bologna (15.6.07, 13:29)

Med den videre kursen i Bolognaprosessen som bakteppe, har AB-fakultetet hentet inn ledende planleggere og arkitekter til NTNU for å diskutere scenarier for framtidens by- og campusutvikling.

NTNU-ledere, politikere og entreprenører, og ikke minst en stor kontingent arkitekter og byplanleggere, møtte mannssterke opp onsdag ettermiddag til åpningen av den internasjonale konferansen Competitive Campuses – Utfordringen for europeiske universiteter.

AMERIKANSK BYPLANLEGGER MED HJERTE FOR TRONDHEIM: Janne Corneil fra Sasaki Associates har siden 2004 vært sentral i campusutviklingsprosessen. Boston-arkitekten med trønderske aner tilbragte sine barndoms sommerferier i Trondheim, og er ydmyk overfor utfordringen med å bidra til å utvikle kunnskapsbyen i hjertet av Trøndelag.
Morgendagens universiteter i støpeskjeen
Den tre dager lange konferansen tar for seg planlegging og utvikling av fremtidens høgskoler og universiteter, både regionalt, nasjonalt og internasjonalt.

I samarbeid med ETH, Zürich og Sasaki Associates, Boston, presenterer Fakultet for arkitektur og billedkunst nye internasjonale prosjekter, som også kan inspirere til diskusjon omkring den pågående campusutviklingen i vertsbyen.

De faglige foredragene som startet torsdag morgen i auditorium R7 var spisset inn mot tre hovedtema:

  • Nye partnerskapsmodeller for utvikling og drift av fremtidens universiteter og høgskoler
  • Hvordan nye læringsformer og arenaer innvirker på utforming og drift av undervisningsbygninger
  • Hvordan utvikle høgskoler og universiteter i samspill med byen og regionen

    DOKKHUSET: - Dette huset er et godt eksempel på et vellykket offentlig/privat samarbeidsprosjekt, sa AB-dekanus Tore Haugen da han åpnet konferansen i kulturhuset på Nedre Elvehavn onsdag ettermiddag. Blant publikum kunne han da også skue både private entreprenører og en mengde interesserte representanter fra Kunnskapsdepartementet.
    Extreme make over
    - Det er spennende at så mange universiteter og høgskoler i Europa jobber med de samme spørsmålene som oss. Utvikling av samspillet mellom by og universitet er ikke spesifikt for NTNU, oppsummerte Tore I. Haugen etter torsdagens sesjon.

    Som eksempel fortalte han om fire konferansedeltakere fra Dublin. De representerer to av byens universiteter, som tenker på å relokere og slå seg sammen. Et annet er Science City-prosjektet ved det tekniske universitetet ETH i Zürich.

    Haugen var dessuten spesielt fornøyd med å høre Leif Edvinsson, verdens første professor i Intellektuell Kapital, og styregrossist i kunnskapsinstitusjoner verden over.

    Edvinsson berettet om hvordan tidligere industribyer har fått en ”extreme make over” ved å tilrettelegge for kunnskapsklynger og tiltrekke seg en jevn og stri strøm av talenter.

    GOD BLANDING: Universitet og by har smeltet sammen i prosjektet UniverCity, utført av masterstudenter i arkitektur ved NTNU i vår. Studentene har blant annet jobbet med elementer av campusprosjektet, inkludert Kalvskinnetområdet, og energi- og miljøfokus har vært en viktig del av kurset.
    - Men like viktig som framtidsperspektivene på et overordnet nivå, var faktisk diskusjonene omkring hvordan man konkret utformer bygg som sikrer god læringskvalitet, og som tåler endring over tid. Erfaringene som kom fram i paneldiskusjonene viser at en taper på å sette opp bygninger som er for spesielle. Ta for eksempel gode takhøyder og flerbruksfunksjoner – dette er konkrete ting som gir gode laboratorier og undervisningsbygg med lang levetid, mente Tore I. Haugen.

    - I tillegg til det rent faglige får vi knyttet tettere bånd til sterke europeiske universiteter gjennom disse dagene i Trondheim. Kanskje kan vi skape paradigmeskifter sammen? avsluttet AB-dekanen.

    Konferansen avsluttes fredag ettermiddag.

    Tekst og foto: Kenneth Stoltz

    Les mer om programmet og foredragsholderne på konferansens hjemmeside
  •