MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Turbingründere i turbotempo (28.6.07, 15:37)

- Et finansielt spennende selskap med unike muligheter innenfor fornybar energi, mener Hafslund, Northzone og Statoil, som med 14,3 millioner gir vind på mølla til NTNU-knoppskuddet Chapdrive.

Chapdrive ble etablert så sent som i desember 2006, men har allerede kommet langt i både teknologiutvikling og forretningsutvikling.

LETTERE LØSNING: Gründerne Bård Brandåstrø (t.v.) og Per Olav Haarberg (t.h.) skal erstatte den eksisterende girboksen på to tonn med en hydraulisk boks på 500 kilo til prototypen på 300 kW som skal prøves ut i høst. Konsulent Tor Vettavik (midten) skal skru det hele i hop.
Skal senke prisen på grønn energi
Selskapet, som holder hus i Innovasjonssenter Gløshaugen, utvikler teknologi for vindturbiner, og har patentert et hydraulisk reguleringssystem som skal gi bedre virkningsgrad ut fra turbinen over et større vindspekter.

Eller for å si det på norsk: Chapdrive skal sørge for billigere og mer effektive vindparker. Dermed kan de også bidra til økt lønnsomhet for den fornybare energikilden som blåser rundt oss hele tiden.

- Teknologien er ikke ny i andre sammenhenger. Den finnes i papirmøller, innen gruvedrift, i rullestoler og i offshore-kraner, for å nevne noe. Men: den er aldri blitt laget så stor før, påpeker en av gründerne, førsteamanuensis Ole Gunnar Dahlhaug ved Institutt for energi- og prosessteknikk.

TEKNOLOGER OG INVESTORER PÅ ETT BRETT: I forgrunnen smiler Tellef Thorleifsson fra Northzone Ventures (t.v.) og Ståle Myhre fra Statoil New Energy – fornøyde med nyinvesteringen. Alle gründerne blir med i det videre arbeidet med Chapdrive. Bak f.v.: Åsmund Furuseth, Bård Brandåstrø, Ole Gunnar Dahlhaug, Per Olav Haarberg og Jan Biti.
Vindkraft til lands og til vanns
Chapdrive har planer om å satse både onshore og offshore, med tilleggsprodukter som kan utnytte tidevannskraft som et fremtidig mulig satsingsområde.

Ett av problemene med eksisterende vindmøller, er å overføre lavt turtall på turbinen til høyt turtall i generatoren. Chapdrives hydrauliske girboks kan være svaret, og er dessuten halvparten så tung som eksisterende løsninger.

- Får man installert maskinhuset (nacellen) på bakken eller under vannspeilet, betyr det et stort fremskritt i forhold til driftsøkonomi og anvendelsesområder, mener Ole Gunnar Dahlhaug.

På det globale markedet genererer vindturbiner verdier for om lag 100 milliarder årlig. Politiske scenarier tilsier at det vil satses tungt på fornybare energikilder i fremtiden, mener Chapdrive-teamet.

Åpner flaskehalsen
Både teknologisk, markedsmessig og politisk må selskapet sies å ha rett idé på rett sted til rett tid.

- Vi opplever en betydelig interesse i markedet for teknologien vår. Girbokser er én av flere flaskehalser i vindmølleproduksjonen. Det er for tiden to års ventetid på levering av girbokser, og dette gir oss anledning til å komme raskt og tungt på banen, forteller forretningsutvikler Jan Biti, avtroppende styreformann og en av lederne i Chapdrive.

- Vind er konkurransedyktig i andre deler av Europa, men foreløpig ikke i Norge, der vi har billig vannkraft, supplerer Dahlhaug.

Utfordrer Bjugn-blæsten
Prototypen på 300 kW bygges på Marienborg i Ila i dag. Den er snart klar for utplassering på forblåste Valsneset i Bjugn. Resultatene vil være klare til neste år.

- Prosjektet er fortsatt heftet med risiko. Derfor går vi inn med penger nå, som i helhet skal brukes til grundig testing. I løpet av høsten vil vi vite om teknologien virkelig fungerer, sa den nye styrelederen i Chapdrive, Tellef Thorleifsson fra Northzone Ventures.

Og virker vindturbinen slik den skal, ligger det an til nok en emisjon til neste år. Som kan få selv gårsdagens millioninvestering til å virke beskjeden.

Investorene Hafslund Venture, Northzone Ventures og Statoil New Energy har allerede en rekke selskaper innenfor miljøteknologi og fornybar energi i sine respektive porteføljer.

Når de nå innlemmer vårens Startstøtte-vinner Chapdrive, som springer ut fra teknologi utviklet av ansatte ved vannkraftlaboratoriet ved NTNU, er det med et langsiktig perspektiv.

- Det har vært en bra prosess. Vi var i en situasjon hvor vi kunne plukke fra de beste, forklarer Jan Biti om valget av investeringspartnerne.

På flyttefot
Chapdrive skal nå knytte til seg teknologiutviklere og folk med kompetanse på internasjonal markedskunnskap og salg.

- Vi vokser nok ut av Innovasjonssenter Gløshaugen i løpet av høsten, og vil antakelig etablere oss i nærheten av testriggen på Marienborg, avslutter daglig leder Åsmund Furuseth.

Onsdagens emisjon innebærer at NTNU Technology Transfer reduserer sin eierandel i Chapdrive mot en pen fortjeneste, som skal pløyes inn i utvikling av nye knoppskytinger fra NTNU-miljøet.

Tekst og foto: Kenneth Stoltz