MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

NORDIC FIVE TECH:
Søker pengesterke venner (3.7.07, 14:54)

Hvordan skal NTNU gå fram for å skaffe en større andel ekstern forskningsfinansiering? Fundraising kan være svaret.

Svenske Peter Rohmée, seniorkonsulent i Brakeley Fundraising & Management Consultants, besøkte i juni NTNU i anledning det første fellesarrangementet i Nordic Five Tech-samarbeidet.

En godt fundert fundraising-prosess kan gi 12 kroner og femti øre tilbake for hver investerte krone, fortalte Rohmée.

NORDISK SAMLING: F.v.: Gitte Andresen (Danmarks Tekniske Universitet), Nora Rahnasto (Helsinki University of Technology), Anja Tjelflaat (NTNU), og Peter Rohmée fra Brakeley.
Ikke sololøp
Men det må jobbes systematisk med eksterne relasjoner og fundraising, påpekte Brakeley-konsulenten, som har bidratt til å hente inn flerfoldige millioner kroner til institusjoner som Karolinska Institutet, Linköping Universitet og Chalmers Tekniska Høgskola.

Det er ikke bare norske myndigheter som krever at universitetene skaffer mer av inntektene sine selv. Det er nemlig en trend også i Norden, eller for så vidt i hele Europa.

- Vi dilter etter USA, der dette er en tradisjon med dype røtter og lang historie, forteller seniorrådgiver Åge Søsveen, som er NTNUs koordinator for N5T-samarbeidet.

- Ledelsen ved universitetet må bestemme seg helt klart for hvordan det skal jobbes med fundraising sentralt, for eksempel mot store fond som Wallenberg Foundation eller Maersk Mckinney-Møller i Danmark. Ingen enkeltpersoner ved eksempelvis Karolinska Institutet får søke til de største fondene uten at det koordineres sentralt, fortalte Rohmée.

Et mål på vennskap
Å samle inn penger er en konkret manifestasjon av styrken i en organisasjons relasjon til sine omgivelser, sine venner og samarbeidspartnere, var budskapet fra Rohmée til en lydhør forsamling representanter fra NTNU og Nordic Five Tech.

Fundraising er ofte mer filantropisk begrunnet enn ren sponsing, og vil med stor sannsynlighet bli et stadig viktigere tilskudd til den bevilgnings- og oppdragsfinansierte virksomheten ved et universitet.

Alumnusforeningene vil spille en nøkkelrolle som et bindeledd mellom universitetet og dets venner, som gjerne er tidligere studenter, tror prosjektleder for NTNU Alumni, Anja Tjelflaat.

Internasjonal konkurranse om fondsmidler
Derfor har alumnusforeningene ved de fem Nordic Five Tech-universitetene, som alle har tett på 10.000 medlemmer i sine alumnusnettverk, vært tidlig ute med å rette seg inn mot et strategisk samarbeid.

- Det er en trend med fundraising – dermed blir også konkurransen hardere, påpeker Tjelflaat. StatoilHydro skal bli større internasjonalt; vil de da fortsatt se seg tjent med å se på NTNU som sin foretrukne partner, eller vil vi få en mindre privilegert status? Innebærer dette en trussel eller en utfordring? Slike problemstillinger må vi ta på alvor og angripe offensivt, antydet Tjelflaat.

- Men hva med konkurransesituasjonen? NTNU er jo på sett og vis både i konkurranse og i partnerskap med DTU, Chalmers, KTH og Helsinki?

- Samtidig som man samarbeider med sine konkurrenter, for eksempel i Nordic Five Tech, konkurrerer man også om midler i større grad nå som stadig flere ser utover egne landegrenser for fundraising, fastslo Rohmée, og helte litt kaldt vann i blodet på innsamlingskåte NTNUere med blikket rettet mot både 100- og 250-årsjubileene i 2010:

- Om dere setter dere et mål på å samle inn en milliard kroner til 2010, så er dere nok litt sent ute. Fundraising tar veldig lang tid og krever enormt med arbeid.

Tekst og foto: Kenneth Stoltz

Les mer om Brakeley