MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

250 Etiopia-eksperter til Trondheim (3.7.07, 10:19)

Verdens fremste eksperter på Etiopia er samlet til konferanse i Trondheim denne uka. Mandag braket det hele løs i gata på Dragvoll.

Norsk og etiopisk folkemusikk fremført av etiopiske musikere sammen med Trondheim World Music Ensemble slo an stemningen for de 250 deltakerne på den 16. internasjonale konferansen for etiopiske studier.

FANFARE OG DANS: Til trompetmusikk danset etiopiske Meaza Hailu Paye foran forsamlingen.
Konferansen arrangeres hvert tredje år, og er et tradisjonsrikt møtested for verdens ledende Etiopia-eksperter innenfor mange forskjellige disipliner, som for sosialantropologi, statsvitenskap, lingvistikk, geografi og byplanlegging. Over 200 papers skal legges frem i løpet av uka.

Unik historie
– Etiopia er spesielt både i et afrikansk og et global perspektiv siden landet beholdt sin uavhengighet gjennom hele kolonitiden, forteller Sven Rubenson, professor i historie ved universitetene i Lund og Addis Abeba, og en nestor i etiopiologien.

– Denne historiske bakgrunnen gjør at etiopiere dypt nede har en trygghet på seg selv som man ikke finner mange andre steder, mener han.

Samtidig mangler det ikke på utfordringene, med blant annet store fattigdomsproblemene og uavklarte grensetvister med nabolandene, som alle vil bli behørig diskutert de nærmeste dagene.

PÅ KONFERANSEN: Sven Rubenson, professor i historie ved Lund og Addis Abeba universiteter (t.v.); Raymond Johansen, statssekretær i Utenriksdepartementet; og Yacob Arsono, professor i historie og dekan for samfunnsvitenskapelig fakultet ved Addis Abeba-universitetet.
Unngå krig med Eritrea
– Å hindre en krig mellom Etiopia og Eritrea er den aller viktigste utfordringen sett fra Regjeringens side, forteller Raymond Johansen, statssekretær i Utenriksdepartementet. Han holdt innledning på det første plenumsmøtet på konferansen.

– Den uløste grensetvisten med Eritrea er i tillegg avgjørende for fred i regionen. For å lykkes med å hindre konflikt må det jobbes langs mange forskjellige dimensjoner, også i forhold til fattigdomsproblemene, demokrati og menneskerettigheter, mener Johansen.

Men i følge historieprofessor Sven Rubenson er den eneste langsiktige løsningen at Eritrea på en eller annen måte blir forent med Etiopia.

– Etiopia må ut av kvelningsgrepet som ble skapt av europeiske kolonisters statsdannelser. Tre-fire millioner eritreere er bare en liten fraksjon av de nesten 80 millioner etiopierne som lever lenger inn på kontinentet, og det er de store landene som bestemmer, påpeker Rubenson.

BYPLANLEGGERE: Professor Bjørn Røe (t.v.) og Ph.d.-kandidat Elias Yitbarek Alemanyeku fra Institutt for byforming og planlegging.
Vann og konflikt
Et annet konfliktområde som påvirker fred og sikkerhet i regionen er vannforholdene. 80 prosent av vannforsyningen til Egypt og Sudan, og 100 prosent av Somalias’, renner gjennom Etiopia.

Fremdeles er ingen omfattende avtale om forvaltning av vannressursene underskrevet mellom disse landene, forklarer Yacob Arsono, professor i statsvitenskap og dekan ved Addis Abeba University.

– Det såkalte Nilen-initiativet (NBI) ble startet i 1999, men det har vært begrenset fremgang i forhold til å opprette en rammeavtale for vannforvaltningen. En slik avtale vil bety mye for å kunne sette i gang andre viktige tiltak, som for eksempel vern mot flom, og å bedre forholdet mellom landene generelt, mener Arsono.

Urbanisering
Flere NTNU-ansatte deltar også på konferansen med forskning, blant disse professor Bjørn Røe fra Institutt for byforming og planlegging. Hans fagfelt er i økende grad aktuelt i Etiopia. Med svært høy befolkningsveksten har landet nå det nest høyeste folketallet i Afrika etter Nigeria.

– Etiopia kom sent i gang med urbanisering, og i dag bor kun 17 prosent av befolkningen i urbane strøk. Men dette tallet øker raskt og skaper mange utfordringer for byplanlegging, forteller Røe.

Etiopiske Elias Yitbarek Alemanyeku, fra samme institutt som Røe, har sett spesifikt på utfordringene og mulige løsninger for å bedre forholdene i slumområdene i sentrum av Addis Abeba.

– I dag er det i stor grad uavklarte eiendomsforhold i disse områdene. Dersom eiendommene i stedet ble organisert gjennom kommunale ordninger, ville folk fått et større insentiv til å ta vare på sine boliger, mener Alemanyeku.

FAKTA

ETIOPIA

  • Befolkning: 77,5 millioner
  • Areal: 1,1 millioner km2 (3,5 ganger Norge)
  • BNP pr. innbygger: 1000 USD
  • President: Girma Woldegiorgis
  • Statsminister: Meles Zenawi

  • Kulturelt program
    I tillegg til det faglige programmet vil det bli flere kulturelle arrangement i løpet av uka, og disse er åpne for publikum. I Dokkhuset på onsdag kl. 20.00 vil Trondheim World Music Ensemble sammen med etiopiske musikere spille en blanding av norsk og etiopisk folkemusikk.

    Videre er utstillingen ”Ethiopia: A cultural heritage” satt opp på Vitenskapsmuseet på Leüthenhaven, og flere filmer om Etiopia vises på Dragvoll i løpet av uka.

    Tekst og foto: Daniel Rees

    Mer om Etiopia i forskningsmagasinet Gemini
     Se bildeserie