NYE BØKER: Sommer, sol og en god bok
(4.7.07, 15:50) Les din kollega i sommerferien! Sett av noen late feriedager til å lese noe annet enn faglitteratur. Kanskje har din NTNU-kollega begått et mesterverk du ikke bør gå glipp av? Her er noen lesetips fra Universitetsavisa.
|
DET STORE BLÅ: Foto fra "Sjømann". |
Bøker fra blåmyra
Det er sommer og, for mange, tid for å trekke ut mot vår langstrakte kyst.
Eli Johanne Ellingsve har begått praktboken ”Finn et fyr” (Tapir), en guide til rundt 200 norske fyr, fra Agdenes til Ytre Møkkalasset. Boken er rikt illustrert, og utstyrt med både norsk og engelsk tekst gir den et innblikk i den norske fyrhistorien, samtidig som den vil være en nyttig håndbok for folk som vil utforske kysten – til lands eller til vanns.
”Sjømann” (Tapir) er et sterkt dokument over en utdøende rase, nemlig den norske sjømannen som hadde sin storhetstid da handelsflåten var på høyden på 1950- og 1960-tallet. Forfatter og fotograf Olav H. Langås levde av utenriksfarten i to tiår, og forteller et vell av muntre, spennende og såre historier i tekst og bilder.
|
NY ROMAN fra Sissel Lie, i bokhandelen nå. Arkivfoto: NTNU Info/Rune Petter Ness |
Om og av romankunstnere
Professor Sissel Lie ved Institutt for moderne fremmedspråk slapp tidligere i år sin foreløpig siste roman, "Maske for et ukjent ansikt" (Gyldendal). Boken forteller historien om en person som graver seg ned i – og lever seg inn i – memoarene til den franske 1600-tallsprinsessen Anne-Marie, Ludvig den fjortendes kusine. ”En roman helt på høyde med det beste Sissel Lie har gjort”, skrev litteraturkritiker Hans H. Skei da han anmeldte boken i Aftenposten.
Har du ambisjoner om å bli en bedre leser, er kanskje ”Ledeord” (Cappelen) sommerens hengekøyebok. Knut Ove Eliassen og Knut Stene-Johansen analyserer passasjer fra 24 tekster trygt innenfor den vestlige litterære kanon. Et begrep, eller ledeord, danner rammen for lesningen av hvert enkelt tekststykke, for, som forfatterne antyder, å etablere sammenhenger og få forskjeller og betydningsmangfold til å tre klarere fram.
Livskraftige periodika
- Det er et under at det i Trondheim og ved NTNU har utkommet et tidsskrift i 35 år som ikke engang har forsøkt å gjøre seg populært, skriver professor Arnulf Kolstad, redaktør for siste nummer av det standhaftige tidsskriftet Vardøger.
Tidsskriftet med et opplag på bortimot 1.500 eksemplarer spenner over et vidt felt av temaer, med spesiell vekt på politisk økonomi. Kjente NTNU-navn som Rune Skarstein, Olav Fagerlid, Knut Holtan Sørensen og nevnte Arnulf Kolstad er sentrale i redaksjonen. Siste nummers tema er ”I psykiatriens vold”.
Et annet tidsskrift som holder koken, er Barn, som utgis av Norsk senter for barneforskning. I det ferskeste nummeret kan redaktør Anne Trine Kjørholt blant annet by på artikkelen ”Stefedre og deres betydning for barna” og ”Ett år og klar for barnehagen? Foreldres forståelser av små barns omsorgsbehov.”
Det populærvitenskapelige tidsskriftet Spor som utgis av Vitenskapsmuseet presenterer nyheter fra Midt-Norges fortid i en spennende og engasjerende form, rikt utstyrt med fargerike illustrasjoner.
|
HIMMEL ELLER HELVETE: Engelen skiller de fortapte fra de salige. Korbuen fra Horg kirke er fra midten av 1600-tallet, og i dag utstilt i Vitenskapsmuseets kirkesamling. Forsidefoto til Tidsskriftet Spor ved Per E. Fredriksen, NTNU Vitenskapsmuseet |
Opplaget er anselige 3.500 eksemplarer. Og jo eldre nyhetene er, jo bedre er det! reklamerer Spor-redaksjonen. I sitt helt ferske nummer – som kom fra trykken i dag – byr redaktør Aud Beverfjord på 52 reklamefrie sider om alt fra presteliv og avlatshandel til Nansens ekspedisjon over Grønland i 1888.
Om Trondheim og trøndere
Trondheimsbøker er ofte like trivelig lesning om man er innflytter eller innfødt. Museumsdirektør Axel Cristophersens ”Nidaros i middelalderen” (Tapir) kan være vel verd å få med seg. Over sommeren kommer historiene om henholdsvis Trondheim Kino, Trondheim Stadion, Singsakertrikken og Roar Strand fra samme forlag.
For turglade friluftsmennesker vil kanskje Karl H. Brox og Øivind Lerens bok om Ladestien falle i smak. Den utgis også på Tapir.
Nedfor?
Nå er det kommet flere hyllemeter nye bøker om menneskesinnet ut på markedet.
Professor Are Holen, prodekanus ved Det medisinske fakultet, gir ut bok med tittelen ”Posttraumatic stress disorder” på Oxford Academic Press. Tapir Akademisk Forlag satser tungt på psykologi-segmentet, og “Lidelsesspesifikk kognitiv teori” (redaktør: Tore Stiles) er én av titlene.
Selvhjelpsguiderbasert på kognitiv terapi går også godt for Nardo-forlaget, for eksempel ”Å bekjempe lav selvfølelse” og ”Å bekjempe depresjon”.
|
JEANETTE SKY er aktuell i flere medier. Foto: Beret Bråten/ Kilden |
Aktualitet
Kjønn og religion er både tema for og tittel på Jeanette Skys siste bok (Pax forlag). Førsteamanuensen fra Institutt for arkeologi og religionsvitenskap leverer en undersøkelse av trosoppfatninger og deres forhold til kjønnsspørsmål.
Perspektivet begrenses verken til beskrivelser av kvinners religiøse praksis, eller til feministisk teologi; her handler det både om menn og kvinner, opplyser bokens vaskeseddel.
Sky er dessuten å høre på radioprogrammet "Verdibørsen" på NRK P1 førstkommende lørdag, 07/07/07. Da innledes en ny serie om religion og seksualitet, med Jeanette Sky og Trond Berg-Eriksen i studio.
Litt på siden, men likevel: er du blant de som ikke klarer å la være å tenke på NTNUs plass i det globale universitetshierarkiet, kan du jo lade opp til neste rankingliste fra Times Higher Education Supplement ved å lese THES sin egen bok ”Guide to the World’s Top Universities”.
Her kan du lese alt om verdens fem hundre beste universiteter, som hvor mye skolepenger de tar, antall publikasjoner per vitenskapelig ansatt, rangering etter fagfelt, og masse annet snacks.
God sommer!
Av Kenneth Stoltz Bøker av NTNU-forfattere registrert i FRIDA i 2007 Boknytt fra Tapir Akademisk Forlag
|