MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Alt for damene (25.7.07, 15:00)

Rekordmange jenter søkte seg til teknologistudier ved NTNU i år. Med Jentedagen håper NTNU og næringslivet å sikre seg at jentene takker ja til studieplassen.

SJEKKET FORHOLDENE: 250 jenter med tilbud om studieplass ved 18 ulike studieprogrammer innen teknologi- og realfag fikk sitt første møte med NTNU utenfor Hovedbygget på Gløshaugen tirsdag formiddag.
Foto: Mentz Indergaard/ NTNU Info
- Dere er blant de beste hodene i landet, og har unike sjanser, sa dekanus ved IME-fakultetet Arne Sølvberg da han ønsket de 250 deltakerne på Jentedagen 07 velkommen tirsdag 24. juli.

Lokket med mannssang og godt studiemiljø
De forventningsfulle teknojentene fikk møte faglærere og studenter fra høyere årskurs, samt representanter fra næringslivet som selv har vært studenter på Gløshaugen. Jentedagen var dessuten en flott arena for å bli kjent med kommende studiekamerater, og med en rekke severdigheter som Trondheim har å by på.

Med næringslivet og NTNU som sponsorer fikk jentene dekket alle utgifter til reise og opphold. Tirsdagens sjarmoffensiv ble toppet med festmiddag og omvisning i Studentersamfundet, elegant sydd sammen av kveldens vertskap fra mannskoret Pirum.

SIGHTSEEING I TRONDHEIM: En strøm av jenter passerte Øvre Allé fra Singsaker Studenterhjem, der langveisfarende ble innlosjert. Etter å ha gjort seg godt kjent med Gløshaugen, dro jentene på en busstur der de fikk se severdigheter som Festningen, Nidarosdomen, EC Dahls Bryggeri og Nidar sjokoladefabrikk.
- Jenter skal vite at de virkelig er ønsket og at realfag og teknologi er verdt å satse på, sa Nina Kotte, en av arrangørene av Jentedagen.

Tiltak som dette er av stor betydning for å øke kvinneandelen ved de tradisjonelt mannstunge studieretningene ved NTNU. Det er svært viktig både for universitetet, næringslivet og for samfunnet at flere kvinner tar en ledende rolle i teknologiutviklingen, påpeker arrangørene.

Trange nåløyer
Det er lange ventelister på fagene ved NTNU, som i høst har innført karakterkrav og adgangsbegrensning. Det populære nanoteknologistudiet som startet opp sist høst har bare 30 studieplasser. Disse er det knallhard rift om.

Det krevdes nemlig skyhøye 67,3 poeng i hovedopptaket til dette studiet i år. De 30 plassene var helt jevnt fordelt, med 15 jenter og 15 gutter i det nye kullet.

Ja og nei til nano
Tori Mæhlum og Inthu Ratnavel har begge fått plass på det unge, men prestisjetunge studieprogrammet i nanoteknologi, som startet opp så sent som i fjor.

VALGETS KVALER: Jentedag-fadder Lotte Skolem (t.v.) anbefalte varmt nanoteknologistudiet til Inthu Ratnavel og Tori Mæhlum (t.h.). Tori har imidlertid blinket ut en helt annen karrierevei det kommende året.
- Hvorfor valgte dere nanoteknologistudiet ved NTNU?

- Jeg synes det virker spennende. Det er et nytt felt med mye å oppdage, og jeg kunne gjerne tenke meg å drive med forskning. Kanskje ikke alltid, men i hvert fall i noen år til å begynne med, fortalte Inthu Ratnavel fornøyd da Universitetsavisa slo av en prat utenfor Studentersamfundet.

Tori har også bestemt seg. Men hun vil takke nei til studieplassen sin:

- Jeg var glad for å komme inn, men har funnet ut at jeg vil ha ett år uten å tenke på karakterene hele tiden, innrømte oslojenta, som imidlertid har kommet seg gjennom et om mulig enda trangere nåløye – hun har nemlig fått plass på den populære teaterlinja ved Romerike folkehøgskole.

De små partikler må dermed vike for de skrå bredder det neste året.

- Du satser for fullt på skuespilleryrket?

- Vi får se. Det er ikke umulig at jeg kommer tilbake til NTNU til neste år. Men jeg tror en utdanning med mer estetisk tilnærming ville passe meg bedre. Industriell design eller arkitektur, kanskje, smilte Tori Mæhlum.

Nye muligheter
Toris avslag betyr gode nyheter for en av de 174 som står på venteliste til nanoteknologistudiet ved NTNU.

Svarfristen for Tori, Inthu og de andre som har fått tilbud om studieplass går ut torsdag 26. juli. Da vil neglebitende jenter – og gutter – på ventelistene få svar på om de tilbys plass på de aller mest ettertraktede studiene.

Av Kenneth Stoltz

Alt om Jentedagen