Milliardene som forvitret
(7.8.07, 07:13) Kunnskapsministerens påstander om at universitetene har milliarder på "bok", er nå endelig tilbakevist. Av departementet selv. Har NTNU og de andre universitetene penger i "madrassen", på "bok", eller er det rett og slett "luftpenger"?
- NTNU har ikke en krone på bok for 2007, sier økonomidirektør Frank Arntsen.
Djupedals hvileskjær
Kunnskapsminister Øystein Djupedal har ved flere anledninger henvist til Universitets- og høyskole (UH)-sektorens fete konti for å forsvare kutt i bevilgningene i inneværende statsbudsjett. NTNU opplevde en reduksjon på knappe femti millioner kroner.
|
ØKONOMIDIREKTØR FRANK ARNTSEN har på departementetes befaling klart å redusere NTNUs "penger på bok". Arkivfoto Arne Asphjell, NTNU Info. |
Oppklaringen
Universitetene og høyskolenes kontobeholdning på 6,2 milliarder på ”bok” per 1. januar 2007er nå stadfestet til 256 millioner kroner. Dette er de såkalte frie midlene til institusjonenes rådighet. Dette er penger fordelt på nesten 40 store og små høyere læresteder.
Størsteparten av pengene er bundet opp til utbetaling av feriepenger og offentlige trekk, samt til planlagte aktiviteter.
Det er Kunnskapsdepartementet selv som har utarbeidet tallene på oppdrag fra Stortinget.
Null i frie midler
UH-sektoren har blitt kritisert for å somle med bruken av bevilgningene, noe som har medført en opphopning av penger for planlagte oppgaver og prosjekter.
NTNU har i følge Arntsen jobbet med å få ned andelen frie midler de siste årene. For i år regner Økonomiavdelingen med at det ikke er en eneste krone igjen av de frie midlene. Men fortsatt drøyer det med å punge ut midler for planlagte forskningsprosjekter.
- Midler bundet opp i prosjekter dekket av forskningsrådet, beløper seg til ca 100 millioner kroner for 2007, sier Arntsen.
Tilbakeviser beskyldninger
Norges forskningsråd har også fått pepper for å holde tilbake forskningsmidler. Administrerende direktør Arvid Hallén har tilbakevist dette , og pekt på årsakene til akkumulasjonen av midler. Forklaringene har også gyldighet for NTNU.
Forvirring
Det har lenge versert forvirring rundt hvilke penger som faktisk er frie midler til disposisjon for de enkelte institusjonene, og hva som er midler
” …som skal dekke aktivitet som institusjonene har påbegynt, eller aktivitet som er planlagt gjennomført…” som det uttrykkes i departementets svar til Stortinget.
Frykter for høstens budsjett
Forskerforbundet på sin side, frykter at Djupedals hvileskjær skal utvikle seg til å bli et stabilt sideleie for norsk forskning, og er ikke sikker på at oppklaringen av mysteriet rundt ”luftpengene” vil endre regjeringens prioriteringer for høstens budsjett.
Av: Tor H. Monsen |