MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

PRISVINNER ALEX HANSEN:
Liker ”skitne” problemer (16.8.07, 09:11)

Professor Alex Hansen har fått Norsk Hydros Birkelandpris for sitt arbeid innen statistisk og numerisk fysikk. – Moderne datamaskiner har gjort at fysikk er blitt en arbeidsmetode, opplyser Hansen.

Ved hjelp av moderne datateknikk går Hansen løs på det han kaller skitne problemer, eller det han også betegner som ingeniørproblemer.

”Hans forskning spenner over et bredt felt og er i all hovedsak grunnforskningsorientert”, sier juryen i sin innstilling til prisen.

Grunnforskning over et bredt felt
Alex Hansen utdyper for Universitetsavisa hvilke forskningsområder han er opptatt av:

 • Forskning på granulære og porøse medier. Relevans bl.a. for oljeutvinningen i Nordsjøen.

 • Oppsprekking av faste medier – hvorfor bruddflater ser ut som de gjør.

 • Transportfenomen i uordnede systemer. Det som betegnes trafikkfysikk faller i denne kategorien.

 • Økonomifysikk – hva slags børshandlere er det som destabiliserer markedet?

  ANVENDELIG: - Det er mange områder der ideer fra fysikken kan brukes, fastslår Alex Hansen, som mener at fysikk er blitt mindre teori og mer arbeidsmetode etter at moderne datamaskiner og simuleringer har erstattet labeksperimenter. Porøse medier, her illustrert ved en svamp, er et av de felt han forsker på.
  Praktisk anvendelse
  Hansen understreker at det han driver med er grunnforskning, men at det er en kort vei fra denne forskningen til praktisk anvendelse.

  - God grunnforskning bør være anvendelig, mener Hansen, som i øyeblikket er mest opptatt av å forske på porøse og granulære medier.

  Det kommende studieåret skal han hospitere hos det nystartede firmaet Numerical Rocks, som leverer datamodeller for analyse av flyten av olje lagret bergarter.

  Samarbeid med Imperial College
  Hansen er meget entusiastisk over de forestående forskningsoppgaver, også fordi han gjennom støtte fra Statoil og Vitenskapsakademiet innleder et samarbeid med et tilsvarende miljø ved Imperial College i London.

  - Gjennom dette samarbeidet vil jeg få kontakt med Sam Edwards, som står bak teorien om granulære medier, og hans elev Raphael Blumenfeld, forteller Hansen.

  I tillegg kommer en av Hansens tidligere doktorgradsstudenter tilbake til NTNU som professor i høst. Ingve Simonsen har hatt forskningsopphold i Frankrike og Danmark, og vil bli en viktig ressurs for arbeidet innen dette feltet i årene som kommer.

  Opptatt av formidling
  ”Prisvinneren har også stor interesse for forskningsformidling og er kjent for å finne illustrerende og velkjente eksempler fra hverdagslivet for å illustrere fysiske fenomener”, skriver juryen i sin innstilling.

  - Forskning uten formidling er ikke så veldig interessant, konstaterer Hansen, som er en populær foreleser. Hver vår underviser han faget numerisk fysikk, som avsluttes med en femdagers hjemmeeksamen.

  - Jeg henter et uløst problem fra faglitteraturen, som jeg ber studentene prøve å finne en løsning på, forteller Hansen. – Dette opplegget har vist seg å utløse et sterkt engasjement blant studentene, og jeg oppfordrer dem til å samarbeide.

  Øystein Sunde i hundre
  Men Hansen henvender seg også til et bredere publikum, bl.a. som bidragsyter til Schrödingers Katt. Han har holdt flere populærvitenskapelige presentasjoner, blant annet i P2-akademiet. Her fortalte han om hvorfor ting går i stykker, og programmet resulterte i ”fan-mail” fra visesanger Øystein Sunde:

  Jeg har akkurat hørt foredraget til Alex Hansen om "Sammenbruddets fysikk", og ble helt slått ut! Han er jo i ferd med å formulere alt jeg skriver om i visene mine som matematiske formler og konstanter; jfr. "Alt går istykker på en søndag", "Snøfreser'n", "Hest er best som pålegg" osv.

  - Det var vanskelig å henge med i svingene på foredraget, skriver Sunde videre. - Det er tross alt nesten 40 år siden jeg avbrøt min ingeniørutdannelse. Er det mulig å få det tilsendt som en PDF-fil eller noe annet?

  Tekst og foto Arne Asphjell

  Alex Hansens hjemmeside
  Numerical Rocks
  Geminiartikkel - Magiske 0,8
 •