Fins det en lokal forskningspolitikk?
(30.8.07, 15:28) Er det noen vits i å diskutere internasjonal forskning med lokalpolitikere? Tekna mente i alle fall det, og alle partiene var skjønt enige om forskningens rammevilkår. I disse valgtider organiserer Tekna valgmøter over hele landet. Tekna - som organiserer rundt 46.000 medlemmer - er opptatt av betingelsene for realfag på grunn- og ungdomstrinnet, som er en lokal valgkampsak. I Trondheim sist onsdag valgte de derimot å åpne valgmøtet med problemstillingen "hva skal til for å skape teknologi i verdensklasse?", som normalt hører hjemme i rikspolitikken.
Engasjement lokalt, handling nasjonalt?
Strategien fra Tekna er påvirkning via lokalpolitikerne, som igjen påvirker Trøndelagsbenken på Stortinget, ifølge Hakvåg.
Einar Aas, Kjell Bratbergsengen, Arne Sølvberg og andre teknologer deltok for å fortelle politikerne hvor skoen trykker.
|
Fra Venstre: Tore O. Sandvik (AP), Frank Jensen (H), Jørund Leknes (SV),og Kristian Dahlberg Hauge (FrP). Foto: Tor H. Monsen |
Konkurranse om studentene
Panelet - bestående av Tore O. Sandvik (AP), Jørund Leknes (SV), Frank Jensen (H) og Kristian Dahlberg Hauge (FrP) - var sjeldent samstemte i innleggene sine om forskningens og teknologiens internasjonale vesen, men fikk bomull i munnen når det kom til hva lokale myndigheter konkret kan gjøre for NTNU.
– Vel, det holder ikke med kjærestegaranti - selv ikke med egeninnsats, mente fylkesordfører Sandvik, og pekte på konkurransen over landegrensene.
Han mente ungdommen snart ville finne seg danske og svenske kjærester:
– Det er et tidsspørsmål før norske ungdommer ser hvor kort det er til Øresund og København, sa Sandvik, og mente Chalmers og DTU.
Frank Jensen kunne meddele at en OECD-rapport peker nettopp på strukturelt samarbeid mellom by og universitet som et forbedringsområde for forskning og utvikling. Dette vil koste penger i Trøndelag.
– Da er det ikke aktuelt med noe hvileskjær, sa han.
Jørund Leknes er politisk rådgiver i Fornyings- og administrasjonsdepartementet. Han pekte på Heidi Grande Røys IKT-melding fra desember i fjor. 50 prosent av produktivitetsveksten i EU-landene vil skyldes kommunikasjons- og informasjonsteknologi. Derfor mente han det er god politikk å finansiere forskning på IKT.
Innovasjonspark nedstemt
Gunn Kari Hygen er leder av Næringsforeningen i Trondheim. Hun ønsket i sitt innlegg en bedre koordinering mellom universitet og by, og vil ha innovasjonssenter i Hesthagen nå.
|
Gunn Kari Hygen trakk linjer fra Kjell Bratbergsengens (til høyre) forskning på relasjonsdatabaser på slutten av 60-tallet, fram til dagens suksess for søkemotorer som Fast, Google og Yahoo. |
FrPs ordførerkandidat Kristian Dahlberg Hauge (som selv er sivilingeniør) helte kaldt vann i blodet på tilhørerne (ca halvfull sal i Nova konferansesenter).
Han fortalte at Statoil hadde henvendt seg til kommunen for to år siden med rede penger mot tomt fra Trondheim kommunes side. Oljegiganten ønsket å etablere et eget innovasjonssenter med bånd til NTNU og Høyskolen i Sør-Trøndelag. Saken ble møtt med rungende taushet blant de politiske partiene, ifølge Dahlberg Hauge.
– Forslaget ble blankt nedstemt i bystyret uten debatt, sa han.
Campussaken - igjen
– Når flertallet av de ansatte er mot encampus og styret ved NTNU har nedstemt dette, hva er det da universitetet ikke har skjønt som dere har, spurte en tilhører i salen. En kort applaus fulgte.
– Folk i Trondheim kommune snakker om campusprosjektet som om det er kommunens eget, sa Dahlberg Hauge.
FrP og SV har vært skeptisk mot samling av campusene rundt Gløshaugen.
Litt for internasjonalt
– Det ble kanskje litt mye fokus på det internasjonale. I en debatt er dette vanskelig å ha kontroll på, forteller Magnus Hakvåg ved Tekna, som deltok i planleggingen av valgmøtet.
– Målet var å få frem NTNUs betydning i regionen og forskningens rammevilkår. Alle i panelet var enige om utfordringene, og det tar vi som et godt tegn.
Av:Tor H. Monsen |