MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Fins det en lokal forskningspolitikk? (30.8.07, 15:28)

Er det noen vits i å diskutere internasjonal forskning med lokalpolitikere? Tekna mente i alle fall det, og alle partiene var skjønt enige om forskningens rammevilkår.

I disse valgtider organiserer Tekna valgmøter over hele landet. Tekna - som organiserer rundt 46.000 medlemmer - er opptatt av betingelsene for realfag på grunn- og ungdomstrinnet, som er en lokal valgkampsak. I Trondheim sist onsdag valgte de derimot å åpne valgmøtet med problemstillingen "hva skal til for å skape teknologi i verdensklasse?", som normalt hører hjemme i rikspolitikken.

Engasjement lokalt, handling nasjonalt?
Strategien fra Tekna er påvirkning via lokalpolitikerne, som igjen påvirker Trøndelagsbenken på Stortinget, ifølge Hakvåg.

Einar Aas, Kjell Bratbergsengen, Arne Sølvberg og andre teknologer deltok for å fortelle politikerne hvor skoen trykker.

Fra Venstre: Tore O. Sandvik (AP), Frank Jensen (H), Jørund Leknes (SV),og Kristian Dahlberg Hauge (FrP). Foto: Tor H. Monsen
Konkurranse om studentene
Panelet - bestående av Tore O. Sandvik (AP), Jørund Leknes (SV), Frank Jensen (H) og Kristian Dahlberg Hauge (FrP) - var sjeldent samstemte i innleggene sine om forskningens og teknologiens internasjonale vesen, men fikk bomull i munnen når det kom til hva lokale myndigheter konkret kan gjøre for NTNU.

– Vel, det holder ikke med kjærestegaranti - selv ikke med egeninnsats, mente fylkesordfører Sandvik, og pekte på konkurransen over landegrensene.

Han mente ungdommen snart ville finne seg danske og svenske kjærester:

– Det er et tidsspørsmål før norske ungdommer ser hvor kort det er til Øresund og København, sa Sandvik, og mente Chalmers og DTU.

Frank Jensen kunne meddele at en OECD-rapport peker nettopp på strukturelt samarbeid mellom by og universitet som et forbedringsområde for forskning og utvikling. Dette vil koste penger i Trøndelag.

– Da er det ikke aktuelt med noe hvileskjær, sa han.

Jørund Leknes er politisk rådgiver i Fornyings- og administrasjonsdepartementet. Han pekte på Heidi Grande Røys IKT-melding fra desember i fjor. 50 prosent av produktivitetsveksten i EU-landene vil skyldes kommunikasjons- og informasjonsteknologi. Derfor mente han det er god politikk å finansiere forskning på IKT.

Innovasjonspark nedstemt
Gunn Kari Hygen er leder av Næringsforeningen i Trondheim. Hun ønsket i sitt innlegg en bedre koordinering mellom universitet og by, og vil ha innovasjonssenter i Hesthagen nå.

Gunn Kari Hygen trakk linjer fra Kjell Bratbergsengens (til høyre) forskning på relasjonsdatabaser på slutten av 60-tallet, fram til dagens suksess for søkemotorer som Fast, Google og Yahoo.
FrPs ordførerkandidat Kristian Dahlberg Hauge (som selv er sivilingeniør) helte kaldt vann i blodet på tilhørerne (ca halvfull sal i Nova konferansesenter).

Han fortalte at Statoil hadde henvendt seg til kommunen for to år siden med rede penger mot tomt fra Trondheim kommunes side. Oljegiganten ønsket å etablere et eget innovasjonssenter med bånd til NTNU og Høyskolen i Sør-Trøndelag. Saken ble møtt med rungende taushet blant de politiske partiene, ifølge Dahlberg Hauge.

– Forslaget ble blankt nedstemt i bystyret uten debatt, sa han.

Campussaken - igjen
– Når flertallet av de ansatte er mot encampus og styret ved NTNU har nedstemt dette, hva er det da universitetet ikke har skjønt som dere har, spurte en tilhører i salen. En kort applaus fulgte.

– Folk i Trondheim kommune snakker om campusprosjektet som om det er kommunens eget, sa Dahlberg Hauge.

FrP og SV har vært skeptisk mot samling av campusene rundt Gløshaugen.

Litt for internasjonalt
– Det ble kanskje litt mye fokus på det internasjonale. I en debatt er dette vanskelig å ha kontroll på, forteller Magnus Hakvåg ved Tekna, som deltok i planleggingen av valgmøtet.

– Målet var å få frem NTNUs betydning i regionen og forskningens rammevilkår. Alle i panelet var enige om utfordringene, og det tar vi som et godt tegn.

Av:Tor H. Monsen