Valgt inn i Nobel-forum
(5.9.07, 06:36) Idun Reiten ved NTNU blir den første kvinne i Kungliga vetenskapsakademiens matematikk-komité. Akademiet bestemmer hvem som får Nobelprisen i fysikk og kjemi. Å bli valgt inn i Kungliga vetenskapsakademien (KVA) er regnet som en høythengende anerkjennelse av en forskers internasjonale vitenskapelige posisjon.
Velger Nobel-komité
Akademiet skal arbeide for:
...att främja vetenskaperna, företrädesvis matematik och naturvetenskap, samt stärka deras inflytande i samhället, ifølge akademiets nettsider.
KVA velger ut Nobel-komitéen, som igjen velger vinnerne av fysikk- og kjemiprisen.
– Jeg bare fikk et brev der jeg ble bedt om å svare på om jeg ønsket plassen eller ikke, sier Idun Reiten, som ennå ikke har deltatt på noen arrangementer i Stockholm.
|
MER TID TIL FORSKNING: - Går jeg av før 70-årsgrensen, er det for å konsentrere meg om forskningen, avslører professor Idun Reiten. |
Eneste kvinne
- Hun er det eneste kvinnelige medlemmet i klassen for matematikere, sier Kari Hag ved Institutt for matematiske fag.
- Hun er også det eneste norske medlemmet innenfor hele matematikk-, naturvitenskap-, og teknologiområdet, tilføyer kollega og prodekan Kristian Seip.
KVA er inndelt i ti "klasser", etter fagdisiplin.
– Reiten er i verdensklasse innenfor algebra. Hun er en av Norges fremste matematikere, og en pioner i både norsk og nordisk sammenheng, sier Kari Hag.
Reiten er en av kun fire norske som er blitt invitert til å holde foredrag ved matematikkens "olympiade", International Congress of Mathematicians, som holdes hvert fjerde år, forteller Hag.
Et raskt søk på Mathematical Reviews Database - den ledende databasen innenfor matematisk forskning - forteller at Idun Reiten siteres 1133 ganger av over 400 kolleger.
Styret for Abel-prisen
Reiten sitter og i styret for Abel-prisen, som tar mål av seg å fylle tomrommet hvor Nobel unnlot å opprette en pris for matematikk. Abel-stiftelsen rår over ca seks millioner kroner årlig utover prispengene, som blant annet går til tiltak for å fremme matteinteressen blant barn og unge.
– Det er viktig å få bevissthet på matematikk, selv om det er vanskelig å få pressedekning på aktiviteter rundt matematikk, sier hun.
Doktorgrad i USA
Reiten tok hovedfag i matematikk ved Universitetet i Oslo, mens hun dro til University of Illinois for sin doktorgrad. Hun ble ansatt ved Universitetet i Trondheim, Norges Lærerhøgskole i 1974, og ble professor i 1982. Hun er nå 65 år.
– Hvis jeg ikke sitter til jeg blir 70 år, så er det for å få mer tid til forskning, sier Reiten.
Av Tor H. Monsen |