Millioner til tekno-deling
(7.9.07, 07:21) Utviklingsminister Erik Solheim gjestet Dragvoll onsdag. Skal utviklingsland hjelpe oss å redde klimaet, må vi hjelpe dem med teknologi. Og han lovet FoU-penger til teknologideling med fattige land. Utviklingsminister Erik Solheim kom for å snakke om kampen for å redde miljøet i et internasjonalt perspektiv.
Utvikling av ny teknologi som delsvar på klimakrisen kan bare skje i rike industriland. Derfor faller det blant annet på Norge å legge til rette for teknologideling med rike land og teknologieksport mot fattige land, mente Solheim.
– Mange flere millioner
På spørsmål fra Universitetsavisa kunne Solheim røpe at regjeringen planlegger å bevilge "mange flere millioner" til forsknings- og utviklingsprosjekter rettet mot fattige land i kommende budsjetter, blant annet gjennom Norad. Solheim ville ikke avsløre konkrete tall for 2008.
|
SMEKKFULLT i auditorium D1 under Utviklingsministerens tale. Foto: Marte Borhaug. |
NTNU har eller har hatt en rekke prosjekter rettet mot Afrika og andre u-land.
– Dette er gode nyheter, sier Knut Stenberg. Han er koordinator for Program for utviklingssamarbeid ved NTNU og til stede på Solheims forelesning / valgmøte.
– Det gis nesten ikke penger til forskningsprosjekter i utviklingsland i dag. Vi har forsøkt å få finansiering gjennom Norad, men uten hell, sier Stenberg.
Han forteller at det er vanskelig å få forskere til å bruke tid på å lage prosjekter når man gang etter gang møter stengte dører.
Flere NTNU-prosjekter
NTNU har blant annet samarbeid om mastergradsutdanning i Uganda og Tanzania. Kursene fokuserer på praktisk opplæring innenfor fornybar energi, som sol-, bio-, og vannkraft. I tillegg finnes NUFU, som gir støtte til doktorgradsutdanning for kandidater fra utviklingsland. NTNU-forskere er også engasjert i vannkraft i Nepal.
Program for utviklingssamarbeid har som oppgave å gjøre NTNUs kompetanse overfor utviklingsland tilgjengelig.
Darfur og klima
Solheim pekte på sammenhengen mellom krig og fattigdom, og mellom fattigdom og miljø.
Prioritering av miljøtiltak kommer langt ned på listen i et utarmet land. Når landet i tillegg er preget av interne stridigheter og borgerkrig, har den globale klimakrisen blitt et utelukkende vestlig problem, sett fra syd. Solheim benyttet sin nyvunne internasjonale erfaring som fredsmegler for å eksemplifisere hva han snakket om.
Utviklingsministeren pekte på Darfur som et eksempel på hvordan forverrede klimabetingelser i de nordlige områdene fordriver arabiske folkegrupper mot det frodigere sør, og presser ut de afrikanske stammene. Konflikten er et faktum.
Norge som miljø-ener
Han så for seg at miljøarbeid kan bli medregnet i Norges diplomatiske goodwill på den internasjonale scenen. Det fordrer imidlertid at Norge holder et kritthvitt miljørulleblad hjemme, mente Solheim. Og at vi legger til rette for teknologisk eksport og -deling her hjemme.
Av Tor H. Monsen |