- Kan ikke forveksles
(14.9.07, 06:49) Det er store forskjeller mellom UiS-ringen og NTH-ringen, mener ringdesigner Norun M. Nyhus.
Mandag skrev Universitetsavisa om ringen som sivilingeniørstudenter ved Universitetet i Stavanger får tilbud om å kjøpe etter fullført utdannelse.
Det var en tidligere NTNU-student som tipset oss om at likheten med den tradisjonsrike NTH-ringen, produsert av Gullsmed Dahlsveen i Trondheim siden 1928, var påtagelig.
Men de to ringene er langt fra like, sier designeren bak UiS-ringen, Norun M. Nyhus fra Nyhus Gullsmedverksted i Tananger.
|
MY PRECIOUS: Gullsmed Dahlsveen har solgt mer enn 30.000 eksemplarer av det egenartede fingersmykket – et verdifullt objekt for både gullmaker og ringbærere. |
Samme ring i 20 år
Ringdebatten har ikke gått upåaktet hen verken ved NTNU eller ved Universitetet i Stavanger de siste dagene.
- Det jobbes med å lete frem alle fakta i forbindelse med forhistorien bak UiS-ringen, ifølge markedsrådgiver Egil C. Svela ved UiS.
- Så langt vi kan se, har denne ringen vært i produksjon i snart tjue år. Det var de daværende sivilingeniørstudentene som selv tok initiativet til ringen, ved institusjonen som den gang het Høgskolesenteret i Rogaland. Logoen for Høgskolesenteret var for øvrig utgangspunktet for den svarte forhøyningen på ringen, forklarer Svela.
Opplysningene har han funnet i et gammelt referat fra siv.ing-kollegiet i juni 1989, der det står at studentene skulle ta kontakt med NTH for retningslinjer vedrørende hvem som kunne tildeles siv.ing-ringen. Ut fra dette slutter Svela at Stavanger-ringen sannsynligvis ikke ble produsert før høsten 1989, og at det sannsynligvis har vært en form for kontakt med NTH om dette for 20 år siden.
Justerer teksten
Alle som tildeles vitnemål fra sivilingeniørutdanningene ved UiS får ved studiets slutt et bestillingsskjema med tilbud om å kjøpe ringen direkte fra Noruns Gullsmedverksted. Verken linjeforeningen INDØKS eller Universitetet sentralt er altså involvert i forbindelse med omsetning av UiS-ringen, forteller Svela videre.
- Vi ser imidlertid at ringen har blitt markedsført på linjeforeningen INDØKS sin hjemmeside med en ordlyd som er svært lik teksten som er utformet av gullsmeden som produserer NTH-ringen. Dette er ikke heldig, og vil bli rettet opp av linjeforeningen, forsikrer Egil C. Svela.
- Lange tradisjoner
Linjeforeningen INDØKS mener på sin side at Universitetsavisas plagiatsak på mandag i virkeligheten er en ikke-sak:
- Vår oppfatning av saken er at det helt klart er misforståelser ute og går. Dersom folk fra NTNU trodde dette var et plagiat må de tro om igjen. Dette er en ring som har lange tradisjoner ved Universitetet i Stavanger, og vi synes dermed det er kjedelig at det skal bli en slik smålig sak omkring dette. Om man kjenner til ideen bak en sivilingeniørring vet man hva de forskjellige symbolene står for. Hvor enorme forskjeller kan det da være på en sivilingeniørring? spør leder Roger Alsaker.
- INDØKS vil helt klart fortsette å være behjelpelig overfor våre medlemmer når det kommer til anskaffelse av denne ringen, selv om det er en UiS-ring og ikke en INDØKS-ring, avslutter Alsaker.
Gammelt design
Designeren selv, Norun M. Nyhus, er av den oppfatning at forskjellene på de to ringene er like fremtredende som likhetene.
- Stort sett alle skoleringer er jo enten runde eller ovale, forteller Nyhus. Hun fremhever særlig den sorte steinen som skal symbolisere jærlandskapet og oljen som markert forskjellig fra den nordenfjeldske fingerpryden.
Men også graveringer og materialbruk skiller seg fra hverandre på de to ulike ringene, avslutter Nyhus, som altså i nærmere tjue år har laget ringen som selges til nybakte sivilingeniører ved Universitetet i Stavanger.
Av Kenneth Stoltz Frisk diskusjon om ringen på TUs nettsider Hele historien om NTH-ringen (PDF)
|