MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Plagierer NTH-ringen (10.9.07, 11:09)

Ved Universitetet i Stavanger selger man en siv.ing-ring som er til forveksling lik NTH-ringen – til dobbel pris. Og det er ikke bare ringen som kopieres.

Det er linjeforeningen for masterstudentene i industriell økonomi, Indøks, ved Universitetet i Stavanger, som markedsfører etterligningen av ringen som er eksklusiv for NTNUs uteksaminerte sivilingeniører og sivilarkitekter.

ORIGINALEN beskrives slik av Dahlsveen: Ringen blir satt sammen av to stykker. Et i gull og et i krom/kobolt – stål, som er et nikkelfritt stål av god kvalitet. Innerst har man en gullring med ei kule på, og utenpå denne gullringen presses en ring i stål. Kula på ringen skal symbolisere jordkloden, og stålringen skal symbolisere teknikken som holder jorda oppe og driver den fremover. Materialene i ringen er ikke symbolske, men var vanlige å bruke i den tiden ringen ble designet for utseendets skyld. (Illustrasjon fra Indøks nettside.)
Gjennomført juveltyveri
Ikke bare er ringene svært like – beskrivelsen av ringen er også kopiert direkte – ord for ord – fra produsenten av den originale NTH-ringen, Gullsmed Dahlsveen, sin hjemmeside.

Gullsmed Dahlsveen skriver blant annet følgende om en av sine absolutte bestselgere:

I dag er NTH-ringen mer populær enn noen gang, og mange studenter velger å anskaffe seg en ring ved studiets slutt. Mange kjøper ringen som en belønning for gjennomført skolegang, mens andre er mer opptatt av symbolikken og historien bak. Noen studenter kommer og fra en familie der det har vært ingeniører eller arkitekter i flere generasjoner, og ringen blir nesten å regne som en tradisjon.

Og slik markedsfører Indøks UiS-ringen:

Ringen er populær, og mange studenter velger å anskaffe seg en ring ved studiets slutt. Mange kjøper ringen som en belønning for gjennomført skolegang, mens andre er mer opptatt av symbolikken og historien bak. Noen studenter kommer og fra en familie der det har vært ingeniører eller arkitekter i flere generasjoner, og ringen blir nesten å regne som en tradisjon.

- Fantasiløst
En overrasket Marte Wahl hos Gullsmed Dahlsveen er naturligvis lite glad for plagiatet, men innrømmer samtidig at de ikke lenger har enerett på designet, ettersom dette er beskyttet i bare 60 år.

KOPIEN beskrives slik av Indøks: UiS-ringen [...] blir satt sammen av to stykker. Et i gull og et i krom/kobolt - stål, som er et nikkelfritt stål av god kvalitet. Innerst har man en gullring med en formasjon/stein på, og utenpå denne gullringen presses en ring i stål. Steinen på ringen skal symbolisere jærlandskapet og oljen, og stålringen skal symbolisere teknikken som holder jorda oppe og driver den fremover. Materialene i ringen er ikke symbolske, men var vanlige å bruke i den tiden ringen ble designet for utseendets skyld. (Illustrasjon fra Indøks nettside.)
Likevel har gullsmeden i Olav Tryggvasons gate, som har produsert NTH-ringen i Tormod K. Hustads design siden 1928, grunn til en smule indignasjon:

- Om de har lov til å kopiere NTH-ringen på denne måten, vet jeg ikke, men det er i hvert fall ganske fantasiløst, sier Wahl oppgitt.

Kostbar kopi
Ellers i verden får man gjerne piratkopierte merkevarer til en billig penge. Så ikke i dette tilfellet. Mens originalen selges for 1.470 kroner hos Gullsmed Dahlsveen, oppgir linjeforeningen Indøks en pris på hele 3.500 kroner for sin variant. Nesten 140 prosent prispåslag, altså.

Men hvem er det egentlig som kapitaliserer på plagieringen? Instituttstyrer Hans Jakob Fevang ved Institutt for industriell økonomi, risikostyring og planlegging har aldri hørt om eller sett ringen som linjeforeningen for masterstudentene hans markedsfører. Leder for Indøks, Roger Alsaker, bedyrer at heller ikke han kjenner til Stavanger-ringen:

- Jeg har sett at den annonseres på hjemmesiden vår, men vet ikke noe mer enn det som står der. Kanskje tidligere leder kan hjelpe deg, foreslår Alsaker.

Men tidligere leder tar ikke telefonen, og det gjør heller ikke økonomiansvarlig i det forrige styret i linjeforeningen. Dermed får vi heller ikke svar i denne omgang på hvilken gullsmed som står for kopiproduksjonen, og hvor mange ringfingre som prydes av "Jærens sorte gull", eller hvem overskuddet havner hos.

Av Kenneth Stoltz

Les mer om kopien
Les mer om originalen
Ringdesigner ble Quisling-minister