LESERBREV Tor G. Syvertsen: Vitenskapelig presisjon eller populærforvirring?
(15.9.07, 13:28)
Jeg kom nylig over en meget tiltalende trykksak med den spennende tittelen: "NTNU Forskning Utdanning Nyskaping Formidling – glimt fra virksomheten 07/08".
Ikke minst virket det spennende å kunne lese hva NTNU har gjort i 2008. Det framgår at trykksaken er produsert og utgitt av NTNUs informasjonsavdeling i juni 2007 og i et opplag på 10 000 eksemplarer. Det er heldigvis ikke mer enn til innvortes bruk.
Trykksaken inneholder mange fine glimt fra tidligere år ved NTNU, fremstilt på en forståelig og spenstig måte. Samtidig er det noen elementer som skriker i mine pirkete øyne!
På side 26-27 er det et rektangulært felt med et lite bilde av et rundt skipsvindu med vann utenfor. Teksten lyder:
"Dette er havet –-- Her ligger uendelig mange kilowatt –-- For å hente ut energien i havet trenger du ny teknologi –-- Fremtidens teknologi skapes på NTNU...".
Watt er en måleenhet for effekt, og det er meg en gåte hvordan all denne effekten "ligger i" havet, og enda mer hvordan effekten kan hentes ut som energi. Svaret finnes kanskje på informasjonsavdelingen?
På baksiden er det bilde av en ung kvinne med et lite barn i armene, og teksten lyder:
"Dette er Mona. Hun ble mor i 2006 --- I 1984 var hun det første prøverørsbarn i Norge –-- Ultralyd var avgjørende for en vellykket befruktning –-- Ultralydteknologien skapes på NTNU...".
Som legmann har jeg til gode å forstå ultralydens rolle ved befruktning. Kanskje vi her står foran oppklaringen av en gåtefull befruktning som fant sted for vel 2000 år siden. Kan det ha vært ultralyd med i bildet?
Jeg vet at flaggermus sender ut ultralyd for å oppdage insekter i mørket. Kan den hellige ånd ha vært en flaggermus – Batman? Jeg bare pirker og spør, informasjonsavdelingen vet kanskje svaret?
Popularisering med henblikk på formidling til de brede lag er nyttig og nødvendig, men NTNU bør aldri gå på akkord med grunnleggende begreper og sammenhenger.
Jeg forstår også at NTNU er nødt til å reklamere for å skape oppmerksomhet om institusjonen.
Når man ønsker å framstå som et vitenskapelig universitet bør det likevel stilles visse krav til presisjon og rimelig korrekt omgang med begreper og sammenhenger.
Politikere og desslike gjør allerede nok for å spre forvirring med betegnelser som "klimautslipp" og "rensing av CO2", som om det er klima som slippes ut eller CO2 som skal renses.
Forvirring er vitenskapens antagonisme :-)!
Tor G. Syvertsen (kritisk, konstruktiv, kreativ)
Institutt for konstruksjonsteknikk |