EAIE CONFERENCE TRONDHEIM 2007: Hvorfor studenter reiser utenlands
(18.9.07, 08:28) ...og hva universitetene må tenke på for å trekke dem til seg. European Association for International Education (EAIE) samler den europeiske sektoren for høyere utdanning til en årlig stormønstring. Årets konferanse i Trondheim var den nittende i rekken, og hadde spunnet en rød tråd rundt muligheter og trender i globaliseringen av utdanningsmarkedet.
|
VET HVA STUDENTER VIL: Studentmobilitet har disse jentene greie på. Fra venstre: Elisa Chami-Castaldi (komitémedlem Erasmus og britisk Bologna-ekspert), Ewa Krzaklewska (Erasmus-koordinator) og Anna Sali Kubica (rådgiver i Petrus Communications). |
Erasmus – tyveåring i beste velgående
Over ett hundre workshoper, seminarer og foredrag samlet nærmere to og et halvt tusen kolleger til Trondheim Spektrums haller onsdag til lørdag i forrige uke.
Her ble man oppdatert på Europakommisjonens planer for livslang læring gjennom programmet MOPILE, og man kunne vinne dypere innsikt i utdanningssystemet i Tyrkia.
Hva motiverer ungdom til å studere i utlandet? er et spørsmål mange universiteter stiller seg i dag. Svar fikk de som hadde valgt å overvære sesjonen der data fra studentmobilitetsundersøkelsen 2007 i regi av Erasmus Student Network (ESN) ble lagt frem.
Karriere eller opplevelse?
- Ut fra en spørreundersøkelse med 20.000 respondenter, kan vi dele ungdommene som reiser ut av landet for å studere inn i to hovedgrupper, fortalte Ewa Krzaklewska fra ESN.
- Vi har de som i størst grad er karriereorienterte i sine valg, og den andre gruppen velger overveiende ut fra ønsket om å gjøre seg nye erfaringer, gjennom for eksempel å lære seg et nytt språk eller oppleve en ny kultur.
Blant tsjekkiske studenter fant vi 65 prosent som tilhørte den karriereorienterte kategorien, men derimot var et stort flertall av de utenlandske studentene som kommer til Tsjekkia, og Øst-Europa for øvrig, det vi kaller erfaringsorientert, kunne hun fortelle.
Eldre studenter er mer karriereorienterte enn de yngre, og jenter tenker mer på karriere i valg av studieland og –sted enn guttene. Undersøkelsen røper også at de nederlandske utenlandsstudentene er de minst karriereorienterte i Europa.
Trekker vestover
- De største mottakerlandene for europeiske utenlandsstudenter er USA, England, Tyskland og Frankrike. Men det finnes interessante nasjonale og regionale forskjeller, påpekte Krzaklewska.
Franske studenter velger gjerne USA og England, og deretter følger Belgia, Holland og Sveits. Dette tyder på at enkelte vil ta utfordringen med å lære engelsk gjennom utenlandsstudiene, mens andre foretrekker å studere i et land der de kan holde på eget språk.
Velger regionalt gjør de også i Bulgaria, der mange av landets studenter holder Tyrkia som førstevalg når de drar ut. Det kan ha sammenheng med naboskap og kultur, eller kanskje religion, skal vi tro Krzaklewska.
- Så hva er hva her? Det er viktig å huske for de som driver med studentrekruttering hvilke faktorer som får studenter til å velge ulike land og institusjoner, sa Krzaklewska, og serverte en håndfull tommelfingerregler:
Nærhet og språk er hovedfaktorer
Faglig tilbud kommer på tredjeplass. Her kan det spille inn hvilke utvekslingsavtaler moderuniversitetet har med andre institusjoner.
Kultur og levekostnader
Tilfeldighetenes spill
De største landene trekker til seg flest studenter
Studenter fra Øst ønsker å studere i Vest.
Flere data
Men dette er bare toppen av det statistiske isfjellet. Les hele undersøkelsen ved å klikke på lenken nederst på siden.
På nettstedet til EAIE Conference Trondheim 2007 har du også mulighet til å få med deg tekstversjoner av presentasjonene som ble holdt på konferansen i helgen.
Tekst og foto: Kenneth Stoltz Hele mobilitetsundersøkelsen finner du her Studentmobilitetsoversikt fra Institute of International Education EAIE-konferansens nettsted Se bildeserie
|