MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

FORSKNINGSDAGENE 2007
Rekorddeltagelse på Forskningsdagene (25.9.07, 06:56)

Slim og eksplosiver trekker tusenvis av ungdommer til Forskningsdagene i Sør-Trøndelag. Mot slutten av uka blir det stappfullt av skoleelever på torvet.

To store telt vil reise seg på Trondheim torg for å huse totalt 26 stands, og man regner med at trykket blir stort når skoleelever fra hele distriktet ankommer fredag. I fjor var det ca 10.000 besøkende på Forskningstorget. I tillegg til NTNU er Statoil, Telenor, Vitensenteret, NGU, HiST og SINTEF representert med egne stands.

FORSKERSPIRER: Mange ivrige forskerspirer ventes på besøk når Forskningstorget arrangeres 28.- 29. september. Foto Rune Petter Ness, NTNU Info.
Polar lærdom
Tema for årets Forskningsdager er Det Internasjonale Polaråret (IPY), et verdensomspennende forskningsprogram for å øke kunnskapen om polare områder.

- Temaet omfavner mye. Vær, klima, utvinning av olje og gass, naturvern, fauna, dyreliv, maritime forhold og livet i havet, mat og ernæring, for å nevne noe, sier prosjektleder for Forskningsdagene ved NTNU, Åse Sjømæling.

Miljøvennlig bilbygging
På Forskningstorget kan de besøkende lære riktig resirkulering med roboter, de kan løse transportutfordringer, og se hvordan forskning kan løse miljøproblemer knyttet til olje og gass. Ved en stand kan publikum bygge solcellebiler.

- Forskerne er opptatt av å vise at de hele tiden jobber med å forbedre eksisterende løsninger og med å utvikle nye materialer. Forskningen kan hjelpe oss til et bærekraftig samfunn, så dette er et tema som absolutt er aktuelt, sier Sjømæling, som understreker at det også i år er stor bredde i forskningen som presenteres.

Slim er alltid populært
- På Forskningstorget har vi også demonstrasjoner om og med språk, hva du kan tenke deg å avsløre om deg selv i disse facebook- tider, demonstrasjon av metaller som selv husker sin opprinnelige form, hvordan du kan lære å huske tusen ting og mye annet, sier prosjektlederen.

Noen av de andre aktivitetene man kan velge mellom er å eksperimentere med gass, flammer og lyd, kjøre mini U-båt og å prøve de nyeste mobilspillene. Under tidligere Forskningstorg har det vært umåtelig populært å lage slim, spesielt blant de yngste forskerspirene, og dette blir det også mulighet til under årets arrangement.

Finnes isbjørnen om 100 år?
I et eget telt på Torget kan man også i år gå i dybden på ulike tema. I Temateltet blir det fredag holdt populærvitenskaplige forelesninger hvert 15.minutt. Forskerne utfordres til å gjøre sine prosjekter mest mulig interessante og spennende for å engasjere tilhørerne. Om de klarer dette gjenstår å se.

- Publikum kan blant annet høre NTNU-forskerne snakke om isbjørnens helse og livet på Svalbard. Men det blir også eksplosivt med knallforelesninger og flytende nitrogenshow, så her finnes det noe for de fleste, sier Sjømæling.

FORSKERNATT: Avslutning med smell også under årets Researchers’ Night i Realfagbygget. Foto Eirik Fyhn, NTNU IVT.
Researchers’ Night
Elever fra videregående kan glede seg til enda flere stands, forelesninger og laboratoriebesøk utover kvelden, når over 70 forskere venter på dem i Realfagbygget.

- Fagmiljøene har vært utrolig flinke og ivrige for å få til arrangementet, og dette gjør at det er rik tilgang på innhold, med mye nytt fra i fjor. Vi har også fått tilbakemeldinger om at innholdet i årets arrangement passer godt med læreplanen og Kunnskapsløftet med det nye faget Teknologi- og forskningslære. Dette gjør nok arrangementet enda mer attraktivt for elever i videregående, sier Marianne Sjøholtstrand.

Sammen med Trygve Foosnæs er Sjøholtstrand prosjektleder for Researchers’ Night. Allerede i vår fikk de spørsmål fra videregående skoler om arrangementet ville finne sted også i år.

Merkevare
I fjor trakk Researchers’ Night 800 besøkende, og i år blir den gamle rekorden grundig slått. Da fristen gikk ut var det 1000 påmeldte. Sjøholtstrand konstaterer at arrangementet er populært, både blant lærere og elever.

- Det har vært stor pågang de siste dagene. Researchers’ Night begynner allerede å bli en merkevare, sier hun fornøyd

Den tredje forskernatta i rekka avsluttes som før seint på kveld, med fyrverkeri fra Pyrogruppen Eksplosiv og trekning av fire iPod’s. Dette gjør nok ikke kvelden mindre populær, men for arrangøren er forskningsformidling det viktigste. Arrangementet blir sett som en viktig arena for rekruttering av unge til forskningen. Kanskje deltar noen av framtidas forskere akkurat denne kvelden.

Av Guro Rørvik

Forskningsdagene 2007