MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

STUDENTUTVEKSLING:
Etterlyser mer professor-engasjement (26.9.07, 12:39)

For å øke utvekslingen til land som Japan, er det viktig at faglærere aktivt informerer om mulighetene, mener NTNU-student Øyvind Østrem.

HØFLIGHET: Japanerne preges av en ekstrem høflighet og respekt for hierarki, forteller Øyvind Østrem.
NTNU har utvekslingsavtaler med flere japanske universitet, både i Tokyo og andre steder, men det kommende semesteret er det kun en NTNU-student som setter kursen mot øst.

– Det ville hjelpe mye hvis faglærere ble flinkere til å foreslå utenlandsopphold til sine studenter, og fortelle om hvor de har gode kontakter, mener Øyvind Østrem fra NTNU.

Østrem er nå i ferd med å avslutte et semesters opphold på prestisjetunge Tokyo University, hvor han har gjennomført mastergradsprosjektet sitt i materialteknologi. Etter fem måneder i Tokyo skal han snart tilbake til Gløshaugen for å skrive ferdig prosjektet sitt.

FAKTA

AVTALER MED JAPAN
NTNU har utvekslingsavtaler med følgende universitet i Japan: Tokyo University, Tokyo Institute of Technology, Doshida University, Kwansei Gakuin University, Osaka Prefecure University, Kyoto University, Tottori University, Waseda University.
Kilde: Internasjonal seksjon.

Fikk hjelp
Selv ble Østrem oppfordret av professor Geir Martin Haarberg om å dra til Japan, og Haarberg hjalp også til med å få ordnet det praktiske opplegget i forhold til masteroppgaven.

– Jeg hadde vurdert å ta det siste semesteret i utlandet, og tenkte da mest på et engelskspråklig land. Men da Geir Martin spurte meg direkte om jeg ville dra til Japan, fikk jeg opp øynene for muligheten og bestemte meg for å reise, forteller teknologistudenten.

Vil ha flere østover
Japanprogrammet ved NTNU har som mål at ti studenter skal reise på utveksling fra NTNU til Japan hvert semester, og at studentene skal komme fra samfunnsfag, teknologi, humaniora og realfag.

LEGERING: Her viser Østrem frem resultatet av forsøkene til mastergradsoppgaven: en legering av skandium og aluminium.
Paul Midford, leder for Japanprogrammet, er åpen for at mer engasjement fra fagpersoner kan bidra, men mener at andre strukturelle problemer også kan forklare at ikke flere studenter drar utenlands.

– Det er ofte vanskelig å få godkjent så mye som 60 studiepoeng av fagene man tar i utlandet, slik at studenter taper penger i forhold til Lånekassen. I tillegg taper instituttene penger på å sende ut studenter, siden finansiering følger antall avlagte studiepoeng hjemme, mener Midford.

Dessuten tror han at språket kan oppleves som en spesiell barriere, men understreker at alle NTNUs partnerinstitusjoner tilbyr kurs på engelsk. Antall kurs på engelsk varierer, men Waseda University har for eksempel et helt fakultet som kun underviser på engelsk.

Smart for karrieren
Midford, som er førsteamanuensis i statsvitenskap, har selv jobbet mange år i Japan, og mener det er stor mangel på kunnskap om Japan i Norge.

GODE KOLLEGER: Øyvind ”Ojbindo” Østrem har tilbragt fem spennende måneder ved Tokyo University. Her er han sammen med kollegene fra laboratoriet.
– Derfor kan det være veldig lurt i forhold til fremtidig karriere å kjenne til Øst-Asia generelt og spesielt Japan, som er verdens nest største økonomi. Dessuten er nok Japan det letteste stedet å oppleve en kultur som er veldig forskjellig fra den vestlige, mener Midford.

Krevende studier
Student Øyvind Østrem forteller at det ikke har vært noen dans på roser å gjennomføre masteroppgaven i Tokyo.

– De fleste snakker litt engelsk, men praten slås ofte over på japansk og da føler man føler seg litt utenfor. Spesielt i starten gikk det litt tregt med å komme i gang, det tok faktisk flere måneder før arbeidet var godt i gang, forteller ”Ojbindo” som han kalles på labben.

– Men selv om prosjektet mitt ikke har gått helt etter planen, har jeg har lært mye og hatt veldig mye moro. Jeg ville ikke vært dette oppholdet foruten, sier Øyvind Østrem.

Tekst og foto Daniel Rees

Tokyo University
Tokyo Institute of Technology
Waseda University