MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Studietur til ”ainner sia” (4.10.07, 14:01)

Onsdag dro 18 studenter fra Trondheim til Leksvik. Formålet er å skape tettere bånd mellom forskningsmiljøene og næringslivet i regionen.

Leksvik er den kommunen i Norge med flest sysselsatte i industrien, og på tettstedet med ca. 3500 innbyggere ligger også 20 industribedrifter, med til sammen 600 ansatte.

SKRIVER MASTEROPPGAVE OM LEKSVIK: Ivrig samtale mellom ordfører i Leksvik, Borghild Husdal Buhaug (t.v.) og masterstudent Helene Ødegaard fra Senter for teknologi og samfunn.
Nå vil kommunen og bedriftene ha et tettere samarbeid med forskningsmiljøene i Trondheim. At Leksvik har en så vellykket, teknologisk industri, er ikke på grunn av nærheten til NTNU, men heller på tross av den.

Kalkulert risiko
Det er fabrikksjef ved Lyng Elektronikk, Arne Ivar Sundseth, som har tatt initiativ til idèdugnaden. Sundseth ser verdien av å opprette en nærmere kontakt med forskningsmiljøene på andre siden av fjorden, og mener at også forskningsmiljøene har mye å tjene på dette.

- Det er viktig at miljøene i byen vet at det er mulig å komme med ideer. Her i Leksvik finnes åpne miljøer som er villig til å ta en kalkulert risiko, sier Sundseth.

Han kontaktet Jan Onarheim ved Leksvik Industriell Vekst (LIV), som har organisert turen med studenter fra Entrepenørskolen, Start NTNU og Start HiST. Onarheim har også en fot i NTNU-leiren, og viser til at samhandling er avgjørende:

- Miljøet her er viktig for NTNU, innleder Onarheim, og gir studentene en innføring i Leksviks industrihistorie.

Gründeren Bjørn Lyng startet den første industribedriften i Vanvikan i 1945, og derfra har det utviklet seg et dynamisk og industrimiljø.

OMVISNING: Fabrikksjef Sundseth ved Lyng Elektronikk forklarer suksessen med kvalitet og effektivitet.
Shanghai eller Leksvik?
Firmaet Elsafe ble startet av Lyng i 1979, og oppkjøpt av VingCard i 1997. Produksjonen av safer ble flyttet til Shanghai. Men fra januar i år kjøpte Lyng Elektronikk tilbake denne produksjonen. Avtalen går ut i 2009, og hva som da skal produseres ved fabrikken er usikkert.

- Grunnen til at kineserne ikke har klart å utkonkurrere oss på produksjon av safer er kvalitet og effektivitet, sier Sundseth. Han håper at produksjonen av safer kan forstette, men vil også ha idèer til nye produkter.

- Vi må tenke framover. Vi kan ikke ha en fabrikk stående tom, vi må være i forkant. Det er derfor vi har invitert dere hit, for å ha et ”idéathlon”, sier en engasjert Sundseth.

FRUKTBARE GRUPPEOPPGAVER: Idémyldringen hos Lyng Elektronikk resulterte i mange gode innspill fra NTNU-studentene.
Bro over fjorden
- Det er spennende å samle så mange studenter og å sparke ball med hverandre. Jeg håper dette kan være en spire til et tettere samarbeid over fjorden. I Leksvik er det mulig å få realisert ideer, sier ordfører Borghild Husdal Buhaug, som møter studentene i Lyng Elektronikk sine fabrikklokaler.

- Hvis en av ideene kan videreføres synes jeg vi har oppnådd noe i dag. Men noe av det viktigste i dag er nettverksbygging. Vi vil være mer synlig overfor student- og forskningsmiljøene i Trondheim, kommenterer ordføreren, som presiserer at LIV sammen med Leksvik Industri Forum (LIF), er et nødvendig og avgjørende verktøy for å få til et slikt samarbeid.

Regional synlighet
- NTNU har fått pepper for å være usynlig i regional sammenheng, og dette er et forsøk på å endre dette. Både NTNU og næringslivet vil tjene på et samarbeid, utdyper assisterende prosjektleder i Utspring, Børge Beisvåg.

Utspring er et innovasjonsprosjekt som jobber sammen med industrimiljøene i Orkdal, Stjørdal og Leksvik. De ønsker å bedre samhandlingen mellom industrimiljøer og kompetansen som finnes i forskningsmiljøene ved NTNU, Sintef, HiNT og HiST.

- Mange studenter vil tilbake til østlandet, eller til store selskaper som for eksempel Statoil, når de er ferdig med studiene. Vi må vise studentene mulighetene i og rundt Trondheim, sier Beisvåg, som synes det er godt gjort å få med så mange studenter til Leksvik.

KJENTE LEKSVIK-PRODUKTER: Tilbakekjøp av produksjonen av safer fra Kina til Leksvik har blitt en suksess.
Ulik bakgrunn
Flere av studentene mener at dagen har vært god reklame for Leksvik, og de gir uttrykk for at de setter pris på å bli tatt imot slik de har blitt her.

- De virker utrolig åpne, sier Helene Ødegaard fra Senter for teknologi og samfunn ved NTNU.

Hun skal skrive masteroppgave om samfunnet i Leksvik. I tillegg til å delta på idedugnaden har hun benyttet anledningen til å knytte kontakter.

- Jeg skal gjøre dybdeintervjuer med folk som bor her. Målet er å finne ut hvordan de får det til, hva de tenker om stedet og framtida, sier Ødegaard, som starter datainnsamlingen i høst.

Spenstige forslag
Når dagen går mot slutten og gruppene har presentert sine ideer til videre produksjon ved fabrikken, er alt fra brannsikre bygningsventiler til konsulentopplæring blant forslagene.

- Jeg kan love at ingen av ideene som har kommet fram i løpet av denne dagen har vært diskutert i styrerommet tidligere, smiler administrerende direktør ved Lyng Elektronikk, Alvin Berg mot slutten av dagen.

- Her er det utrolig mye bra. Mange spenstige forslag, sier fabrikksjef Sundseth, som garanterer at de vil spinne videre på minst en av ideene som har sett dagens lys.

Det virket som det ble en fruktbar dag for miljøene på begge sider av fjorden, og kanskje er det sådd et frø for videre samarbeid.

Tekst og foto: Guro Rørvik