Forskerforbundet skuffet over Regjeringen
(5.10.07, 13:45) SVs kunnskapsminister har ikke klart å legge frem et offensivt budsjett som reflekterer velgernes dom i lokalvalget, mener Forskerforbundet. Regjeringen vil ikke nå vekstmålet for norsk forskningsinnsats på 3 prosent av BNP innen 2010 hvis de ikke kommer med et kraftig løft de nærmeste årene, sier leder i Forskerforbundet, Bjarne Hodne i en pressemelding.
|
- LANGT FRA BRA NOK Forskerforbundets Svein Kristiansen er ikke fornøyd med Statsbudsjettet: - Dette er bare en liten justering av hvileskjæret. Den manglende satsingen, blant annet på postdoker, vil få både kortsiktige og langsiktige konsekvenser, forklarte Kristiansen for åpent kamera i energiteknisk laboratorium fredag formiddag. Foto: Tor H. Monsen/ NTNU Info |
Forskerforbundet mener derfor at økningen i forskningsinnsatsen ikke er tilstrekkelig. I den forbindelse er forslaget om styrking av forskningsfondet med 6 milliarder kroner alt for lite, og denne satsingen vil ikke gi utslag før i 2009.
Regjeringen foreslår at universitetene og høyskolene tilføres 350 nye stipendiatstillinger neste år.
- Det er positivt at Djupedal går fra nullvekst til 350 nye stipendiatstillinger, sier Hodne. - Men vi har fortsatt en betydelig underdekning for å nå opptrappingsplanen som gikk ut i 2007. NIFU-STEP har beregnet at Regjeringen må foreslå 520 nye forskerstillinger hvert år for å nå målene i sin egen Soria Moria-erklæring.
- Forskerforbundet etterlyser også minst 100 post-doktor stillinger for å imøtekomme det kommende generasjonsskifte ved universitetene og i andre forskermiljøer i årene fremover, fortsetter Hodne.
Regjeringen foreslår å øke ressursene til innkjøp og vedlikehold av vitenskapelig utstyr med 38 millioner kroner i friske midler, i tillegg til det som ble varslet i revidert nasjonalbudsjett om frigjøring av 200 millioner kroner i fondsmidler fra Forskningsrådet.
- Dette er positivt, men det er dokumentert et behov for utstyr i sektoren på om lag 2,6 millioner kroner over en tiårsperiode og ytterligere 2,9 milliarder kroner til svært kostnadskrevende eksperimentelt utstyr. Forslaget er derfor langt fra tilstrekkelig - dette er ikke nok for å hente inn igjen hvileskjæret fra 2007-budsjettet, og veksten vil slå forskjellig ut for de enkelte lærestedene, mener Forskerforbundet. |