Hamskifte for lønnsslippen
(9.10.07, 09:20) Over 17.000 personer mottar lønn fra NTNU i løpet av et år. Torsdag overføres 140 millioner kroner i nytt oppgradert lønnssystem. Vil det gå bra? |
OKTOBERLØNNA UNDERVEIS: Marianne Rasmussen fra Bluegarden (t.v.), Jens Petter Nygård og Inger Helene Talberg legger siste hånd på verket i implementeringen av PAGA-systemet. |
- Riktig lønn til riktig person til riktig tid! Slik lyder det enkle mottoet til NTNUs lønningssjef Inger Helene Talberg.
Problemfri overgang
- Alt går på skinner, dette blir bra, supplerer rådgiver Jens Petter Nygård, som er prosjektleder for innføringen av det nye lønnssystemet.
Talberg fremhever at hennes medarbeidere på Lønnstjenesten har bidratt sterkt til at overgangen har gått nærmest problemfritt.
Torsdag vil ansatte ved NTNU få en lønnsslipp som har et nytt formular og flere endringer i innhold.
Lønnssystemet er oppgradert fra og med oktoberlønna, og det er gjort endringer på mange områder.
|
SISTE SJEKK: En rask telefon til Bluegarden, som har levert PAGA-systemet, bekrefter at alt virkelig går på skinner. |
Teknologi fra 1975
Det var NTNU-styret som for et knapt år siden vedtok at det over tretti år gamle SLP4-systemet var modent for å tre av etter lang og tro tjeneste. Kontrakten med leverandøren Bluegarden ble inngått i mars, og nå er første trinn i det nye lønnssystemet PAGA klart. Men mer er i vente.
- Vi har lenge kjørt på en småsliten teknologi. Nå går vi i løpet av kommende vår og sommer over til elektronisk, desentralisert registrering av lønn og reiseregninger, og en rekke andre funksjoner, fortsetter Nygård. Oppgraderingen er også en forutsetning for å iverksette de nye prosessene som er designet i Økonomiavdelingens LØF-prosjekt.
Som et eksempel på funksjonaliteten i det nye systemet, nevner Talberg at når man fyller inn antall reisedøgn på en reiseregning, vil systemet automatisk regne ut diettpenger.
I tillegg vil man spare tid, få bedre oversikt, og ha muligheten til å sjekke all historikk rundt egne lønnsforhold. Det vil legges en lenke fra Innsida til lønnssystemet som den enkelte lønnstaker kan gå inn i og oppdatere adresse, CV, nærmeste pårørende, skrive overtidslister, timelister og reiseregninger.
- Vi bygger stein på stein. Først vil vi være sikre på at vi har stabil drift, deretter tar vi neste skritt, sier Nygård, som har hatt med seg nærmere tretti personer i prosjektarbeidet – fra lønn, personal, ITEA, og brukerstøtte ved fakulteter og institutter.
I februar/mars startes en pilot på desentralisering på SVT-fakultetet, og sommeren 2008 skal resten av NTNU til pers.
|
GIR OSS PENGER PÅ BOK: I tråd med Hovedtariffavtalen skal lønna være inne på lønnskontoen før klokka runder midnatt den tolvte i hver måned. Marianne Rasmussen (t.v.), Jens P. Nygård og Inger H. Talberg sørger for at alle får det de skal ha. |
Høye tall fra Talberg
- Vi øker antall brukere ved NTNU fra 2-300 til nærmere 6.000. Regner man med studentassistenter og lignende er det i alt rundt 7.000 personer som vil få lønna si over systemet. Det betyr en overføring på 140 millioner kroner brutto, det – før kemneren har fått sin del. Over to milliarder kroner, fordelt på 17.000 lønns- og trekkoppgaver, vil gå gjennom dette systemet årlig, forteller Inger Helene Talberg, som har flere imponerende tall på lager.
- Det er mange detaljer å avstemme når over én million lønnsposteringer går fra systemet til NTNUs regnskapssystem hvert år. Og alt skal klaffe. Alt utgår fra lønnssystemet og må være ett hundre prosent kvalitetssikret, understreker Talberg, som har vært lønningssjef ved NTNU siden 1996, etter blant annet 25 år ved Regionsykehuset og Fylkesrevisjonen.
Ett eneste av Talbergs tall er imidlertid i den lave enden av skalaen:
- Feilutbetalingsprosenten vår er ekstremt lav. Det er i snitt 3-4 personer i måneden som får utbetalt for mye penger, men det blir raskt fanget opp, sier Talberg med et smil.
|
PROBLEMFRI PROGRAMVARE: - PAGA-programvaren er forbundet med liten risiko. Den har vært i bruk av store statlige og private kunder i flere år, og leverandøren har lagt opp implementeringen ved NTNU helt sikkert, forteller en bemerkelsesverdig rolig lønnssjef Inger Helene Talberg, en halv time før første lønnsproduksjon - på 140 millioner - kjøres gjennom det nye systemet. |
Slik blir endringene på lønnsslippen din
Dette skal du merke deg med den nye lønnslippen som kommer senere i uka:
Gruppelivsforsikringspremie er en skattepliktig fordel som nå registreres månedlig og dermed kommer frem på lønnsslippen.
Har du fått økt forskuddstrekk? Da kan årsaken være at grensen for skattefritak på fagforeningskontingent er nådd, og/eller at gruppelivspremie inngår i det månedlige forskuddstrekkgrunnlaget.
Opptjent feriepengegrunnlag fremgår uten endringer på lønnsslippen, men ”Sum opptjent lønn hittil i år” viser opptjent fra og med oktober. ”Sum opptjent lønn i perioden 1.1.-30.9.2007” vil fremgå på lønnsslipp per septemberlønn.
Det vil bli utstedt to lønns- og trekkoppgaver for 2007 (periodene 1.1.-30.9. og 1.10.-31.12.)
Endring i utbetaling av variabel lønn og reiseregninger
Det er fastsatt to utbetalinger i måneden. På hovedlønn den 12. i måneden vil det bli utbetalt alle typer lønn, godtgjørelser og reiseregninger.
I tillegg blir det en ekstrautbetaling omkring den 25. i måneden. Denne omfatter utbetaling av reiseregninger, overtid og andre godtgjørelser - unntatt timelønn som er rapporteringspliktig til pensjonskassen.
Ny avtale med Diners Club
I forbindelse med ekstrautbetalingen har NTNU inngått avtale med Diners Club Norge om endring av forfallsdatoen fra den 20. til den 25. hver måned. Dette innebærer at ansatte ved NTNU får forlenget betalingstiden med fem dager.
Og en siste oppfordring fra Lønnstjenesten ved NTNU er: Ta vare på lønnsslippene for kontroll av grunnlag og lønns- og trekkoppgave(r) for 2007.
Tekst og foto: Kenneth Stoltz Lenke til Økonomiavdelingens infoside om lønn
|