MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

FN-topp på NTNU-workshop (22.10.07, 16:31)

Urbaniseringen i fattige land er en global utfordring. Stadig flere mennesker flytter inn til de store byene, og fattigdommen urbaniseres raskt. 80 prosent av den urbane befolkningen sør for Sahara lever i slumområder.

Anna Tabaijuka fra Tanzania er som eksekutivdirektør i UN Habitat den høyest plasserte afrikanske kvinne i FN-systemet. Mandag deltok hun på workshop ved NTNU, hvor tema var urbanisering i lavinntektsland, utfordringer og muligheter rundt dette.

DIREKTØREN FOR UN HABITAT, Anna Tabaijuka, var glad for å være tilbake i Norge, og trakk fram Trondheim som et eksempel på en by som er historisk viktig, og som kombinerer kontinuitet og endring på en balansert måte.
UN Habitat
Et av FNs tusenårsmål er å forbedre forholdene for 100 millioner mennesker i slumområder verden rundt innen år 2020. For å studere problematikken kreves det tverrfaglige tilnærminger. UN Habitat og NTNU har inngått et strategisk partnerskap, og i to dager blir det arrangert tverrfaglig workshop om temaet i Rådssalen i Hovedbygningen på Gløshaugen.

UN Habitat ble stiftet i 1978, og har hovedkvarter i Nairobi. Med mandat fra FN’s generalforsamling har de som mål å skape bærekraftige byer, både sosialt og miljømessig. Målet er å kunne tilby tilfredsstillende beskyttelse til alle.

NTNU har tverrfagligheten
- Dette er et stimulerende samarbeid. Vi vet at vi har mye å bidra med, og vi vet at vi har mye å lære, innledet prorektor Astrid Lægreid under åpningen av workshopen.

Lægreid understreket at miljøet ved NTNU har noe å bidra med i forståelsen mellom kultur og samfunn, utvikling og teknologi. I tillegg til bidrag på de tekniske og naturvitenskapelige fagområdene kan også andre fagmiljøer, som for eksempel medisin og samfunnsfagene, bidra til en tverrfaglig forståelse av problemene man står ovenfor.

- Det er fint å komme til Norge. Her er det stor interesse og engasjement for saken. Akademisk interesse er nødvendig for å møte problemene, sa Anna Tabaijuka, og trakk fram kenyanske Kibera som eksempel i sitt innlegg.

Større risiko
- I sentrum av Nairobi finner man Kibera, den største slummen i Afrika. Her bor det så mange som 1,2 millioner mennesker i ekstrem fattigdom, og store utfordringer må møtes før det er mulig å snakke om forbedring.

Slumområder fører med seg stort press på miljøet, blant annet som følge av mangel på utbygde systemer for kloakk og avfallshåndtering. I tillegg rammes de hardere enn andre av de globale miljøproblemene.

- Global oppvarming er en stor risikofaktor for de urbane fattige, konstaterte Tabaijuka.

Oppgradert slum
I regi av UN Habitat, regjeringsmakta og en gruppe NGO-er, er Kibera nå i ferd med å gjennomgå en oppgradering. Men dette vil ta tid, først må det bygges veier, slik at de kan frakte inn nødvendige materialer for alle oppgraderingene som behøves.

Forhåpentligvis kan en workshop ved NTNU bidra med innspill til utfordringer og muligheter når det gjelder urbanisering i lavinntektsland. For urbaniseringen skjer raskt. I løpet av 2007 lever halvparten av alle verdens mennesker i byer.

Tekst og foto: Guro Rørvik

Hele programmet for workshopen på NTNU 22. og 23. oktober