NYTT NUMMER AV GEMINI: Om pappskaller og operasangere
(24.10.07, 09:50) Vil du lyde som en Pavarotti, må du holde orden på både luft, muskler, tunge, stemmebånd og strupehode. Nå samarbeider NTNUs sangmiljø med medisinere og teknologer for å finne ut hva som skjer i kroppen når vi tar en trall. |
VELLYD: Sangstudent Maren Myrvold synger opera, ultralydprofessor Hans Torp fører proben, og sangprofessor Kare Bjørkøy følger med på skjermen. Foto: Thor Nielsen |
Hvorfor er noen sangstemmer rike og klangfulle, mens andre er anstrengte og presset? En av årsakene er å finne i strupehodets plassering. Jo lavere det henger i halsen, jo rikere blir klangen.
Dette vet sangprofessor og operasanger Kåre Bjørkøy alt om. Men akkurat hvor i halsen strupehodet befinner seg til enhver tid, kan han ikke se uten hjelp. Heller ikke hvordan kroppens ulike muskler arbeider. Men når sangere, medisinere, musikkteknologer og ultralydteknologer slår seg sammen, sprenges nye grenser.
Dette kan du lese om i nyeste nummer av Gemini, som nå ligger på nettet. Her kan du også lese om blant annet disse sakene:
300 000 nordmenn har lungesykdommen kols, og flere vil det bli. Vil kolsbehandling kvele norske sykehus, eller fins det alternativer?
De råeste fiskerne får de største kvotene, og snart kan havet være tomt. Professor og samfunnsøkonom Anders Skonhoft har laget en alternativ modell for kvotetildelinger.
Ekteparet Moser jakter på hukommelsen. Foreløpig har de funnet stedsansen - og fått finansiering til evig tid.
|
PAPPSKALLE: Guy Lönngren mener hus bør kunne resirkuleres. Foto: Thor Nielsen |
Dagens vannkraftturbiner blir kjørt på en måte de ikke var designet for. Det fører til stadig økende vedlikeholdskostnader.
Guy Lönngren er professor ved Institutt for produktdesign. Han er opptatt av klimaproblematikk og ressursbruk, og slår et slag for studentboliger i papp.
Geminis nettutgave finner du her.
Av Lisa Olstad |