MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Unik pakketur (24.10.07, 10:56)

NTNU har inngått en pakkeavtale med University of California, Berkeley som vil gjøre det enkelt for NTNU-studenter å studere ved eliteuniversitetet.

Hvert semester får opptil 50 studenter fra SVT-fakultetet muligheten til å studere ved et av verdens eliteuniversiteter, University of California, Berkeley. De første reiser etter jul.

Det er Berkeley-professor Trond Petersen som sammen med professor Arne Krokan fra Institutt for sosiologi og statsvitenskap har fått i stand avtalen. Petersen er instituttleder ved Department of Sociology og har vært ansatt ved UC Berkeley siden 1988. I perioder har han også jobbet som professor ved UiO. Krokan jobbet i fjor ett år ved UC Berkeley, og er nå tilbake i Norge.

Ferdigpakke
Studentene fra NTNU kan velge mellom flere fag som allerede er godkjent i forhold til emner ved ISS, og disse kan inngå i en bachelorgrad. Professor Per Morten Schiefloe er også en av initiativtakerne, og han er svært fornøyd med avtalen.

- Universiteter verden over står i kø for å få til en slik avtale. Dette har vi fått til på grunn av gode kontakter, og fordi UC Berkeley har gode erfaringer med norske studenter. Det mest unike ved avtalen er nok uansett at vi har fått til en pakkeavtale. Det betyr at studentene får en ferdig fagpakke og vet hvilke fag som er godkjent, sier Schiefloe.

Fagene som tilbys befinner seg i et skjæringspunkt mellom samfunnsfagene, teknologi og globalisering. Temaene er overlappende i forhold til flere NTNU-fag, men noen av dem er nye og annerledes.

- Å bli internasjonalt fremragende, slik NTNUs mål er, kan bety at forskere og ansatte holder et høyt nivå, og at studentene gjør det. Avtalen er en måte å gjøre et godt universitet tilgjengelig for studentene våre på. Pakkeløsningen senker terskelen for å reise, mener Schiefloe.

Eliteuniversitet for rike?
Selv om dette er et statlig universitet er det ikke gratis. Skolepenger kommer på omtrent 5000 USD per semester, pluss at man må ha helseforsikring.

Schiefloe mener likevel ikke at dette er for dyrt:

- Pakketilbudet gjør at dette blir billigere enn det ellers ville ha vært, og 60 prosent av skolepengene vil bli omgjort til stipend ved bestått eksamen. Totalt sett vil nok et semester koste om lag 20.000 kroner mer enn et semester ved NTNU, inkludert både skolepenger og reiseutgifter. Boutgiftene er omtrent de samme som her, men maten koster halvparten av det den koster her i Norge.

Schiefloe understreker at det også er mulig å søke ulike stipender og legater for å få dekke utgifter i studietiden, som for eksempel reiseutgifter.

PER MORTEN SCHIEFLOE ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap er en av arkitektene bak UC Berkeley-avtalen.
Foto: Privat
Åpent for alle
- Det er sosiologimiljøet som har ”mekket” avtalen, og SVT som har underskrevet den. Men hvis vi ikke klarer å fylle opp kvoten med studenter herfra vil andre få muligheten, også de fra miljøene på Gløshaugen, sier Schiefloe.

Det er foreløpig et stykke igjen til kvoten fylles. Da søknadsfristen gikk ut var det bare åtte søkere. Dette kommer i følge Schiefloe av at avtalen ble klar etter semesterslutt, og da den var klar, var det bare tre uker igjen til søknadsfristen gikk ut den 15. september.

Dermed ble det knapt med tid til å markedsføre avtalen og å informere studentene om muligheten.

Nordmenn trives
Avtalen gjelder fire år fram i tid fra og med vårsemesteret 2008. Og Schiefloe er sikker på at det de neste årene ikke vil være noe problem å sende over 50 studenter i semesteret. Han har vært i kontakt med norske studenter som tidligere har studert ved Berkeley.

- De er veldig positive, og føler at de ble godt tatt i mot. UC Berkeley har et godt tilbud til dem og en flott campus. Dette er den fineste delen av USA, med gode muligheter for friluftsliv og surfing, i tillegg til det urbane liv i San Francisco, som bare er 25 minutter unna. Enklere enn dette blir det ikke å studere i utlandet. Pakkeavtalen gjør at det eneste studentene selv får ansvar for er å bestille flybilletter og å søke om visum, avslutter Schiefloe.

Av Guro Rørvik

Mer informasjon om utvekslingsavtalen finner du her