Trippel alumnifest
(30.10.07, 07:38) Tre NTNU-institutt åpnet alumniforening og markerte med faglig påfyll og fest. Institutt for sosialt arbeid og helsevitenskap (ISH) hadde invitert arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen til sin alumniåpning på Dragvoll. De fremmøtte måtte imidlertid nøye seg med en reserve: statsrådens politiske rådgiver, Ketil Lindseth. Men det la ingen demper på interessen. Særlig orienteringen om regjeringens nye system for alderspensjon vakte debatt.
|
KRITISKE: Ikke alle tilhørerne lot seg overbevise om at regjeringens forslag til ny pensjonsordning er rettferdig. |
Pensjon og lønnsomhet
– Det må være slik at det lønner seg å arbeide, sa Lindseth.
– Dersom man arbeider til man er 63 år, får man mer i pensjon enn dersom man bare jobber til man er 62 år. Og dersom man arbeider til man er 64 år, får man mer i pensjon enn om man arbeider til man er 63.
Men er dette systemet behovsprøvd? spurte en av de frammøtte. Vedkommende argumenterte med at enkelte yrker er mer belastende enn andre, og at en ordning som er rettferdig i prinsippet ikke nødvendigvis blir det i praksis.
– Man får full pensjon selv om man pensjonerer seg som 62-åring, men enda mer dersom man arbeider lenger, forsikret Lindseth.
Men ikke alle de frammøtte akademikerne var fornøyd med dette argumentet.
– Det er fint med spørsmål. Men nå må vi videre til neste tema, sa Lindseth før han hastet videre i presentasjonen sin.
|
GUDFAREN: Ivar Bjørgen gikk gjennom Psykologisk institutts 40 år lange historie. Foto: Mentz Indergaard
|
Harde alumnikrav?
Psykologisk institutt hadde slått to fluer i en smekk. NTNUs største institutt fyller i år 40 år, og slo markeringen av dette sammen med opprettelsen av alumni-nettverket. På programmet stod blant annet foredragsholder George E. Vaillant fra Harvard som snakket om lykkelig aldring.
I tillegg gikk instituttets grunnlegger, Ivar Bjørgen, gjennom instituttets historie, og de frammøtte hadde, avskrekkende nok, fått utdelt et ark med 25 spørsmål.
– Og så får vi komme tilbake til hvor mange rette som kreves for å få til å bli alumnus her ved instituttet her, sa Bjørgen.
Så startet han gjennomgangen med Bologna-universitetet og bemerket at Europas første universitet var ledet av studentene.
– Studentene bør ta makten. De gjør mye bra ved instituttet, men jeg synes at Elevorganisasjonen er kommet lenger.
FAKTA | NTNU Alumni er universitetets offisielle forening for tidligere studenter ved NTNU og dets forløpere.
Alumniforeninger er spesielt vanlig og populært i England og USA, og er til og med blitt en viktig del av mange universiteters fund-raising.
NTNU Alumni startet opp i 2006, og stadig flere institutt oppretter nå subalumnier. | Faglige begrensninger
Så fortsatte beretningen, krydret med historier om katter som forsvant i «elevatorer» og forsøksdyr som ble oppbevart på kontorene til kollegaer som var på ferie.
Men i en mer alvorlig tone måtte Bjørgen innrømme at selv psykologi-faget har sine begrensninger.
– Psykologi, studiet av sjelen, skulle jo føre til fred og forsoning blant mennesker og slutten på krig og konflikter. Det har nok ikke blitt oppnådd, sa han.
– Vi ved psykologisk institutt må holde sammen. Det kan vi gjøre ved å huske vår historie, og ved å huske at vi studerer det mest interessante faget som finnes.
Og det skulle vise seg at dommens time ikke var så nådeløs som man først kunne få inntrykk av:
– Så må vi finne ut hvor mange rette svar (på de 25 spørsmålene) som gir dere tilbud om alumni-plass. Da er det nok slik: Dersom dere har gjort det dårlig, så er det instituttets feil.
Matematisk kick-off
Også matematisk institutt hadde en oppstartsamling for sin subalumni på fredag. Og også her stod det faglige i fokus: Professor Lisa Lorentzen snakket om den indiske matematikeren Srinicasa Ramanujan, kollega Henning Omre om markovianske geo-modeller og Sverre Smalø om feilkorrigerende telefonnummer.
I tillegg orienterte fem tidligere studenter om hva de hadde jobbet med etter endt utdanning.
Av Bjørn Romestrand |