Ny rammeavtale mellom NTNU og SINTEF
(6.11.07, 08:20) NTH forsvant ut av nok et juridisk dokument da rammeavtalen fra 1995 ble erstattet av en ny sist mandag. Avtalen er ”grunnloven” for de to tvillingene. Rammeavtalen anno 2007 ble formelt vedtatt av NTNU og av SINTEFs styre i september, men selve signeringen mellom konserndirektør Unni Steinsmo og rektor Torbjørn Digernes drøyde til mandag.
|
Torbjørn Digernes og Unni Steinsmo:Etikk og HMS er blitt integrerte områder i den nye rammeavtalen for forholdet mellom NTNU og SINTEF. Blant annet skal de to "være pådrivere for en bærekraftig teknologisk utvikling som bidrar til livskvalitet, velferd og verdiskapning i samfunnet". |
Ulike institusjoner
- Vi har i denne avtalen erkjent likhetene og ulikhetene i større grad enn den fra 1995. Dette er en tydeligere avtale som ikke tar for mye for gitt, selv om det er en generell rammeavtale, sier Torbjørn Digernes.
Avtalen regulerer samarbeidet mellom de to institusjonene i forhold til rettigheter og plikter. Den er tydelig på at NTNU og SINTEF er to selvstandige organisasjoner. Det har også vært viktig å understreke forskjellene mellom de to.
Det har også vært viktig for partene å lage et robust dokument som tåler tidens tann.
Flere tvillinger
Akademias rolle er blitt mer kompleks siden 1995, og det formelle samarbeidet mellom NTNU og SINTEF har økt i omfang. Digernes forteller at etableringen av Geminisentre har inspirert arbeidet med å få en ny juridisk regulering på plass. Per dags dato har de to institusjonene funnet 17 fagområder verdt en tvillingstatus, de aller fleste innenfor teknologi og naturvitenskap.
Satser på samfunnsvitenskap
SINTEF har ambisjoner om enda flere sentre:
- Vi har kommet kortest innefor samfunnsvitenskapelige fagområder, sier konserndirektør Unni Steinsmo.
SINTEFs konsernområder sammenfaller blant annet med forskning på IØT (Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse), fag på SVT og innenfor prosjektledelse, forteller Steinsmo.
HMS med i avtalen
Hva en rammeavtale skal inneholde av emner verdt å regulere, varierer med tiden. HMS var ikke fremst i hjernebarken når den gamle avtalen ble utformet i 1995. I dag skal NTNU og SINTEF opprette ”en felles HMS-strategi som skal sikre at partene ivaretar dette ansvaret på en god måte.”
Forpliktende oppfølging
For at ikke avtalen skal bli en sovende konstitusjon forplikter de to partnerne å holde jevnlige møter for å følge opp målene i avtalen. De to styrene skal samles minst en gang i året for å behandle og godkjenne felles strategier. Rektor og konsernsjef må finne tid til hverandre to ganger i året for å drøfte saker.
Gemini-sentra (ikke helt oppdatert):
Siste Gemini-område: ”Bærekraftig arkitektur og eiendom:”
Av:Tor H. Monsen |