NYSKAPING: Første avdrag fra TTO
(23.11.07, 17:51) Norges mest innovative institutt får millionsjekk fra NTNU Technology Transfer (TTO). Det var lederen for Institutt for energi- og prosessteknikk (EPT), Johan E. Hustad som tok imot sjekken på 1.663.525 kroner torsdag formiddag. Samme entusiastiske instituttleder var det som hevdet å stå i spissen for ”Norges mest innovative institutt”.
|
NTNU TECHNOLOGY TRANSFER er første TTO i landet som genererer penger tilbake til et forskningsmiljø etter en vellykket kommersialisering. F.v. Karl Klingsheim, Torbjørn Digernes og Johan E. Hustad.
|
Mange etableringer
Nå har ikke Universitetsavisa gått hele Forsknings-Norge etter i sømmene, men at EPT har imponerende resultater å vise til, er det ingen tvil om:
Siden 1985 har tjue bedrifter sett dagens lys som knoppskudd fra EPT. Mest imponerende: atten av disse er i full drift den dag i dag.
Hustad er i full sving med å samle historien om alle disse bedriftene, med statistikk over samlet omsetning, resultat og skapte arbeidsplasser. Han lover også at det kommer minst én ny bedrift fra EPT også i 2008.
- Samarbeidet med NTNU Technology Transfer (TTO) er vesentlig i dette arbeidet, understreker Hustad.
Pengebeløpet på drøyt 1,6 millioner kroner fra TTO skal gå til laboratorieorienterte aktiviteter, forteller instituttlederen ivrig.
|
GRÜNDER: Førsteamanuensis Ole Gunnar Dahlhaug har vært sentral i teknologiutviklingen som ligger bak ChapDrives vindturbin. |
Skryt til forretningshjelpere
TTO har ledet kommersialiseringsprosjektet som førte til etablering og salg av vindturbinselskapet ChapDrive AS tidligere i sommer, der Statoil, Hafslund og Northzone Ventures gikk inn med 14,8 millioner kroner i selskapet.
Modellen som NTNU-styret har vedtatt skal gjelde for fordeling av verdier som skapes av forskningsmiljøene ved NTNU og TTO i samarbeid, er svært enkel: en tredel av gevinsten skal gå til oppfinnerne, en tredel går til instituttet, som er ”rugekassa” for ideen, og den siste tredelen går til TTO, som kan bruke ressursene på å utvikle nye forretningsideer med utspring fra NTNU-forskning.
TTO og direktør Karl Klingsheim fikk mye av æren for at en vellykket kommersialisering av forskningen ved Institutt for energi- og prosessteknikk (EPT) resulterte i milliongevinst. Dette er ”friske midler” som instituttet disponerer helt fritt og uavhengig av inntektsfordelingsmodeller og etablerte budsjetter.
|
GRÜNDER: Per Olav Haarberg skal være med å utvikle ChapDrives unike teknologi videre. |
Sjelden budkrig
- Dette er en historisk begivenhet og en viktig milepæl, fordi det viser at modellen fungerer. Vi er fortsatt i en læringskurve, men i det store og hele treffer vi leia oftere enn vi treffer skjærene. Så TTO er på stø kurs, sa rektor Torbjørn Digernes under overrekkelsen av millionsjekken.
Klingsheim berettet om en reell budkrig for å få være med på å investere i ChapDrive tidligere i sommer, men han minnet samtidig om at dette er veldig sjeldent.
- Vi fikk en god pris for aksjene i selskapet – så vil det vise seg i fremtiden, om ChapDrive lykkes internasjonalt, om vi kanskje har solgt for billig, smilte TTO-direktøren, som fortsatt sitter på om lag to prosent av aksjene.
- En idé er ingenting annet enn en idé dersom man ikke gjør noe med det. Uten TTO hadde vi ikke stått her i dag, skrøt førsteamanuensis Ole Gunnar Dahlhaug, en av oppfinnerne bak teknologien som vindturbinselskapet ChapDrive bygger på.
|
VERDISKAPING: Teamet fra ChapDrive og EPT foran det gamle Vannkraftlaboratoriet på Gløshaugen, der historien startet. Foran f.v.: Ole Gunnar Dahlhaug, Karl Klingsheim, Johan E. Hustad, Per Olav Haarberg. Bak f.v.: Åsmund Furuseth, Jan Biti, Torbjørn Digernes. |
Hett marked for vind
Det hele startet høsten 2004. Da tok Dahlhaug og professor Peter Chappel kontakt med TTO med ideen om hydraulisk overføring for vindturbiner. Siden den gang har TTO blant annet sikret patentering og skaffet tilveie over 2 millioner kroner i ekstern finansiering til prosjektet.
I desember 2006 fikk prosjektet tilslag på 7,5 millioner kroner i utviklingsstøtte fra RENERGI-prosjektet til Norges forskningsråd. Dette la grunnlaget for etableringen av selskapet ChapDrive AS med TTO som den største eieren.
Finansieringen har bidratt til bygging av en lab-prototype, og senere en
prototype som i disse dager testes på NSBs verksted på Marienborg i Trondheim. I høst vil også den nye løsningen testes i en vindturbin på Valsneset i Bjugn.
- Vi håper at det kan bygges opp industri i Trondheim rundt dette teknologiområdet. Vindkraftmarkedet er i enorm vekst, og det er nå det handler om å komme med, sa daglig leder i ChapDrive, Åsmund Furuseth.
Det er i dag ti personer som jobber med ChapDrive, hvorav fem fast ansatte, tre innleide konsulenter og to lærlinger. Selskapet planlegger å øke arbeidsstokken til om lag 25 ansatte innen utgangen av 2009.
Tekst og foto: Kenneth Stoltz |