Medisinsk link til Korea
(5.12.07, 12:45) Sylskarpe TV-bilder fra operasjoner på St. Olavs skal sendes direkte til medisinstudenter i Sør-Korea, og vårt lokale medisinmiljø skal lære effektiv sykehusdrift av koreanerne. Tirsdag inngikk Yonsei University Hospital og NTNU en samarbeidsavtale. |
KONTRAKTFESTET SAMARBEID: Rektor Torbjørn Digernes og Dr. Byung-Chul Chang fra Yonsei Hospital skrev tirsdag under et felles "Memorandum of Understanding". |
Ved Yonsei University Hospital behandler 7000 ansatte 7500 pasienter per dag. Her ved St. Olavs klarer 6000 ansatte å ta hånd om 3200 pasienter per dag. Derfor kan vårt lokale sykehusmiljø ha noe å lære av koreanerne når det gjelder pasientgjennomstrømning. Koreanernes avanserte system for distribusjon av medisin kan vi også lære noe av her i landet.
Det er også forskjell på hyppigheten i ulike kreftformer i de to land, og dermed også ulik erfaring i behandlingen av disse kreftformene. Også her har de to medisinermiljøene noe å lære av hverandre.
Fjernundervisning i kirurgi
St. Olavs er som kjent kommet langt i kikkhullskirurgi, og å drive opplæring i dette gjennom direkte overføring av høyoppløselige bilder fra operasjonene til medisinstudentene. Nå bygges linjekapasiteten til Sør-Korea ut, slik at også koreanske studenter kan følge ”operasjonssendinger” av samme kvalitet som de norske studentene.
Norske erfaringer på området 3D ultralyd er et annet felt der koreanerne ønsker å lære mer ved å samarbeide med trondheimsmiljøet.
Nå er samarbeidet formalisert gjennom et MoU – Memorandum of Understanding – som ble undertegnet på tirsdag.
|
HALVERT TID: Dr. Chang orienterer om prosjektet som har halvert tiden det tar å sjekke inn en ny pasient på Yonsei Hospital. |
Miniseminar
Forut for seremonien med signering av dokumenter, ble det arrangert et miniseminar i regi av Midgard Medialab.
Her orienterte blant annet laparoposkopi-eksperten Ronald Mårvik om de siste erfaringer med kirurgiske inngrep med tynne sonder. Livsstilsykdommer som fedme behandles med denne teknikken, og tidligere har man rett og slett snurpet sammen deler av magesekken på folk som spiser seg for fete.
Avansert fedmekirurgi
Det nyeste er ifølge Mårvik at man ved hjelp av de høyoppløselige bilder dagens teknologi gir, kan finne fram til nervetrådene som sender signalene til hjernen om at man er mett. Ved å koble elektroder til disse nervetrådene kan man styre ”metthetssignalene” til hjernen.
Slik vi forstår det kan storspisere rett og slett utstyres med en ”Nå er jeg mett”-knapp, og det er vel noe mange kunne ønske seg med tanke på den fete høytid vi står foran.
Tekst og foto Arne Asphjell |