MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Storsatsing på havenergi (6.12.07, 11:16)

Statkraft og NTNU undertegnet i dag en samarbeidsavtale om forskning på havenergi. Den totale rammen er på hele 160 millioner.

Siri Beate Hatlen kom en time tidligere til NTNU enn resten av kollegene i NTNU-styret før dagens styremøte. Hatlen hadde nemlig først et viktig ærend som konserndirektør i Statkraft.

- STATKRAFT HAR AMBISJONER om å bli ledende innenfor fornybar energi, og derfor er det naturlig for oss å få med NTNU, sa konserndirektør Siri Beate Hatlen. F.v.: Torbjørn Digernes, Siri B. Hatlen, Johan E. Hustad (Senter for fornybar energi) og Bjørn Hølaas (Trondheim Energi).
Skandinavisk samarbeid
På møterom 101 i Hovedbygningen på Gløshaugen satt rektor Torbjørn Digernes parat klokken 09 torsdag morgen, med Johan E. Hustad ved sin side.

Hustad er leder for Senter for fornybar energi, og den som skal koordinere arbeidet med å forvalte gaven fra Statkraftdirektør Hatlen - over en fireårsperiode skyter kraftgiganten 80 millioner kroner inn i et forskningssamarbeid som inkluderer NTNU, Uppsala universitet, Danmarks tekniske universitet, samt Statkraft selv.

De tre universitetene vil tilføre et tilsvarende beløp. Dermed blir totalrammen på 160 millioner kroner. Avtalen kan dessuten forlenges etter fireårsperioden.

- Denne type satsing er ikke noe man gjør for ett år av gangen. I første gang gjelder avtalen for fire år, og så håper vi å se at det skapes resultater. Men intensjonen er at vi skal gå videre med samarbeidet utover denne perioden, sa Hatlen.

FAKTA

STATKRAFT:

  • Statkraftkonsernet er ledende i Europa innen fornybar energi.
  • Konsernet produserer vannkraft, vindkraft, fjernvarme og gasskraft.
  • Statkraft har 2100 medarbeidere i ni land.

  • Forskingssamarbeidet om havenergi omfatter offshore vindkraft, bølgekraft og tidevannskraft. Studier antyder at potensialet for offshore vindkraft er svært stort, og er utpekt som mulig nasjonalt satsingsområde. Forskningsprogrammet innebærer en koordinert innsats for å bidra til modne, lønnsomme og miljømessig forsvarlige teknologier innen havenergi.

    - Vi har tro på at havenergi er en del av løsningen på klimautfordringene, og vi har en ambisjon om å ta en ledende posisjon på dette feltet. På denne måten starter vi en dugnad sammen med universitetene som følger opp regjeringens ambisjoner, fortalte Siri Hatlen.

    Første professorat ved NTNU
    Nettverket vil omfatte minst ti doktorgradsstudenter, tre forskningsstillinger og minst ett professorat innen havenergi, det første av disse ved NTNU.

    NTNU vil dessuten få fem av PhD-studentene og én postdoktor/seniorforsker.

    - Denne avtalen er i tråd med universitetets ambisjoner, og jeg anser den som et kraftig og viktig løft i arbeidet med å bygge opp en ledende posisjon innenfor fornybar energi. Det er et ufattelig potensial i energiressursene som ligger i havet. Hvis vi skal ha en sjanse til å etablere oss som en leverandør av teknologi, både nasjonalt og internasjonalt, så må det skje nå, påpekte NTNU-rektor Torbjørn Digernes.

    Nettverkspartnerne vil etter hvert også invitere andre industrielle aktører inn i samarbeidet, og samarbeidet vil også kunne muliggjøre ytterligere eksternfinansiering fra for eksempel Nordisk Energiforskning og fra EUs rammeprogrammer for forskning.

    Aktiv rolle for Trondheim Energi
    Satsingen er planlagt lagt til Senter for fornybar energi ved NTNU, og vil bidra til å gi dette senteret en mer synlig og aktiv rolle. Trondheim Energi, som er heleid av Statkraftkonsernet, vil lede programmet på vegne av Statkraft.

    – Vi bygger nå opp en ressursbase i Trondheim som vil få ansvaret for å sikre at ambisjoner og mål nås. Vi ser frem til en tett og god dialog med både NTNU og de andre universitetene, og er selvsagt stolte over at vi har fått dette ansvaret i konsernet, sa administrerende direktør Bjørn Hølaas i Trondheim Energi.

    Tekst og foto: Kenneth Stoltz