MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Ny pris til Melby (10.12.07, 10:16)

Thora Storm-prisen for 2007 er tildelt Kari Melby, professor ved institutt for tverrfaglige kulturstudier, NTNU.

Thora Storm-prisen er et samarbeid mellom Fokus Bank og kvinnenettverket TroNett. Prisen ble opprettet i fjor og ble da delt ut for første gang. Prisbeløpet er 20 000 kroner, uten bindinger for bruken, og er en påskjønnelse for fortjenstfull innsats.

KARI MELBY hedres igjen.
Arkivfoto: NTNU Info/ Gorm Kallestad.
Thora Storm-prisen tildeles en kvinne i Midt-Norge som gjennom ekstraordinær innsats som samfunnsentreprenør, næringsdrivende, eller på andre felt er et forbilde for andre kvinner.

Jury for Thora Storm-prisen har vært: Berit Rian, konserndirektør i Fokus Bank, Anne Karin Sveinall, rektor ved Adolf Øiens skole og tidligere styreleder i TroNett, Vigdis Harsvik, regiondirektør for Innovasjon Norge Sør-Trøndelag og Julie Feilberg, prorektor ved NTNU.

Ved utlysing av prisen uttalte juryen, blant annet:

– Midt-Norge har mange dyktige og aktive kvinner som gjør en formidabel innsats i samfunnslivet. Det er disse kvinnene vi ønsker å hedre. Thora Storm er et forbilde for dagens kvinner. Fra slutten av 1800-tallet var hun entreprenør, politiker og forkjemper for kvinners rettigheter i arbeids- og samfunnslivet.

- Vi synes det er spesielt hyggelig å kunne gi Thora Storm-prisen 2007 til en kvinne som så direkte følger opp Thora Storms interesse og arbeid for likestillingsspørsmål, heter det i juryens begrunnelse. Videre står det:

"Kari Melby har en sentral posisjon internasjonalt innenfor sitt felt. Det er blant annet interessant å merke seg at hun sitter i styringsgruppen for ”Nordic center of excellence” (i forskning). Hun er styreleder i en av de mest prestisjefylte divisjonene i Norges Forskningsråd, Divisjon for vitenskap. Hun leder ”Kvinner i forskning - komité for integreringstiltak som skal bidra til økt likestilling i akademia.

I sin forskning har hun blant annet tatt for seg arbeids- og hverdagslivet, særlig sett fra et kvinneperspektiv. Hun har skrevet bøkene ”Oppe først og sist i seng. Husarbeid i Norge fra 1850 til i dag”, ”Kall og kamp. Norsk sykepleierforbunds historie.” I et nordisk perspektiv nevner vi også at hun sammen med Anu Pylkkänen, Bente Rosenbeck og Christina Carlsson Wetterberg nylig har gitt ut ”Inte ett ord om kärlek. Äktenskap och politikk i Norden ca 1850-1930."

Hvem var Thora Storm?
Thora Storm var født i Trondheim 26. august 1845. Hun er en viktig representant for de mange ugifte kvinner som fra slutten av 1800-tallet gikk inn i nye yrker. Hun var en del av kvinnesaksgenerasjonen som arbeidet for kvinners rett til utdanning, yrke og stemmerett.

I 1879 startet Thora Storm sin egen pikeskole i Trondheim, og den ble snart regnet som den beste i byen. Skolen fikk eksamensrett til middelskolen i 1883.

Thora Storm var den første kvinnelige lærer som underviste ved Katedralskolen (1901). Hun var fra ung alder opptatt av kvinners rettigheter. I 1885 var hun medstifter av Kvinnesaksforeningen i Trondheim, og hun var også formann i foreningen i to perioder.

Thora Storm var politisk aktiv og var blant stifterne av Trondhjems venstreforening. Hun var en av seks kvinner som kom inn i bystyret i 1902, etter at kvinner da hadde fått begrenset stemmerett. Thora Storm var også interessert i sportslige aktiviteter som skøyte- og skiløping, og var ellers aktiv i flere foreninger.

Thora Storm er omtalt i Marte Monas bok ”Berømte og gløymde trondheimskvinner, 2004.”

Tidligere prisvinnere

  • 2002: Dorith Scharffscher
  • 2004: Berit Lånke
  • 2005: Venke Aaretun
  • 2006: Arnhild Opdahl

    Fakta: TroNett
    TroNett ble etablert i 1997 med formål å arbeide for synliggjøring av kvinner lokalt, samt skape arenaer der kvinners kunnskaper og verdier settes på dagsorden og debatteres. TroNett skal være et nettverk for kontakt, ideer, inspirasjon og støtte.

  •