MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

ROSENBORGSAKEN:
Ingen kreftbomber i ny Rosenborg-undersøkelse (12.12.07, 19:47)

- Vi ser hele isfjellet, sa en lettet NT-dekanus Bjørn Hafskjold da STAMI la fram ny undersøkelse av kreftforekomst hos studenter og ansatte ved de tidligere Rosenborglaboratoriene.

Den nye rapporten bygger på en gjennomgang av data om til sammen 964 ansatte og studenter, som kommer i tillegg til de 7.189 som ble analysert i første omgang. Til sammen er nå 8.153 personer kartlagt, med tilknytning til laboratoriene på Rosenborg som student eller ansatt i perioden 1960-2005.

Undersøkelsene er gjort på oppdrag fra det medisinske ekspertutvalget som ble nedsatt av Kunnskapsdepartementet i desember 2006.

STOR MEDIEINTERESSE: Professor Petter Kristensen ved STAMI (Statens arbeidsmiljøinstitutt) redegjorde for funnene i den siste Rosenborg-undersøkelsen onsdag ettermiddag – først for ansatte og studenter ved NTNU, deretter fikk mediene sitt.
Ikke mer kreft enn normalt
I alt er det i dette svært omfattende materialet registrert 120 krefttilfeller fordelt på 111 personer.

Ifølge professor Petter Kristensen ved Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), som presenterte rapporten i Realfagbygget onsdag ettermiddag, så er forventet kreftforekomst på 134 tilfeller, landets befolkning sett under ett.

En kan derfor slå fast at studenter og ansatte som brukte laboratoriene på Rosenborg i årene 1960-2005 ikke har høyere kreftrisiko enn folk flest.

Det samme generelle bildet avtegnet seg da Kristensen fra STAMI fortalte om tilfellene av hematologisk kreft, som tidlig var i fokus i Rosenborg-saken. Totalt 25 krefttilfeller har blitt registrert i perioden, mot 22 tilfeller i befolkningen for øvrig.

Til tross for ti prosent større hyppighet av hematologisk kreft i Rosenborg-undersøkelsen sammenlignet med hele landet, utgjør ikke dette et signifikant avvik, forklarte Kristensen.

BEKYMRET: Professor emeritus Kolbjørn Hagen har vært tilknyttet Institutt for kjemi, og har siden 1963 arbeidet innenfor kursene som er identifisert som den største risikofaktoren for hematologisk kreft, K2/K20. Hagen ønsket blant annet svar på om han bør følges opp på noen spesiell måte av lege.
Høyere risiko for noen
Det er imidlertid grunn til å være på vakt for én mindre gruppe som kan ha økt risiko for hematologiske kreftformer (leukemi og lymfekreft). Dette gjelder de som både

  • tok kurs i organisk kjemi med fagkodene K2/K20
  • tilhørte gruppen ansatte/stipendiater

    156 personer, eller 1,9 prosent av de i alt 8.153 undersøkte har en høyere kreftrisiko på grunn av samspillseffekten av de to ovennevnte faktorene.

    I tillegg antyder STAMI at det er en høyere risiko å være mann, uten at man kunne forklare årsakssammenhengen nærmere. De fire krefttilfellene i denne gruppen på 156 personer tilsvarer en overhyppighet på 8,5 ganger det normale.

    Professor emeritus Kolbjørn Hagen var student, og senere stud.ass. og lærer i de aktuelle kursene, og føler seg utrygg etter at resultatene fra de to Rosenborg-rapportene nå er lagt fram:

    - Dette var ikke lystelig lesning for meg med min bakgrunn. Bør jeg følges opp spesielt? var Hagens spørsmål til STAMI-professoren.

    - Det er vanskelig å svare konkret på, men det er viktig å følge, sa Kristensen, som besvarte mange av spørsmålene fra salen med å minne om at det uavhengige, medisinske ekspertutvalget vil kunne finne svar på flere årsakssammenhenger.

    Dette ekspertutvalget ledes av divisjonsdirektør Erik Dybing ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt, og består av medisinske eksperter på blant annet kreftepidemiologi, arbeidsmedisin, klinisk medisin, samt om eksponering for kjemiske stoffer og radioaktivt materiale.

    Utvalget skal vurdere Rosenborgsakens helsemessige omfang, og skissere videre tiltak i forhold til tidligere studenter og ansatte. Utvalget skal samtidig vurdere laboratoriesituasjonen ved øvrige norske universiteter og høyskoler.

    Tekst og foto: Kenneth Stoltz

    Les mer om Rosenborgsaken
    Hele STAMI-rapporten
  •