MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Minister på bli-kjent-visitt (18.12.07, 23:00)

Tirsdag besøkte Tora Aasland NTNU for første gang som sjef for forsknings-Norge.

INGEN REFORMER I VENTE: Få pengeløfter til tross - tonen var god mellom minister og rektor på Lerchendal Gård tirsdag. Og Tora Aasland kunne i hvert fall love én ting: - Jeg kommer ikke til å sette i gang nye reformer – det viktige nå er å få systemene vi har til å fungere.
- Vi har hatt en ganske bratt læringskurve og en brå start, vi to nye statsrådene i Kunnskapsdepartementet. Selv om jeg ikke er helt objektiv, tror jeg det var et lurt grep å dele statsrådposten i to, innledet den rutinerte SV-politikeren som for nøyaktig to måneder siden etterfulgte Øystein Djupedal som minister med ansvar for forskning i Norge.

Få vidløftige lovnader
NTNU-ledelsen hadde oppfordret de som var invitert til tirsdagens ministermøte om ikke å plage Aasland med pekuniære spørsmål. En overflødig oppfordring, skulle det vise seg.

ØNSKER SEG SOLBYGG: Professor Otto Lohne redegjorde for fundamentet for solcelleindustrien, og forskningsmiljøets ønske om et nytt solbygg på Gløshaugen fikk statsråden med seg til hovedstaden, seks dager før jul. Lohne er også en helstøpt numismatiker, og her demonstrerer han hvordan man slo sølv til mynt under erkebiskop Gaute Ivarssons tid i Nidaros (1474-1510). En alternativ finansieringskilde for solbygget, kanskje?
For det første fordi både forskere, dekaner og til slutt rektor selv ikke kunne dy seg for å spørre om ”de pængan” – eller rammebetingelsene – på så forskjellige subtile måter.

For det andre fordi statsråden var her for å lytte og lære. Det eneste hun kunne love var å gjøre mest mulig av det som er i hennes makt, nemlig å påvirke regjeringskollegiet til å satse tungt på forskning når budsjettkronene skal fordeles.

Vanskelig mål
Aasland har vært i vinden i det siste for uttalelsene om at målet om at forskningsinnsatsen skal nå opp på et nivå tilsvarende tre prosent av landets brutto nasjonalprodukt er urealistisk å oppnå innen 2010.

- At det er viktig med ambisiøse mål, vet vel dere mye om her ved NTNU, som skal klatre på de internasjonale rankinglistene. Å oppfylle forskningsmålet er heller ikke lett, fordi det er et bevegelig mål. Det bevilges stadig mer penger til forskning, men BNP vokser mye raskere, forklarte ministeren.

SLO (POLITISK?) MYNT: - Hvor mange forskere får jeg for denne mynten, da? undret ministeren. - For 18 slike sølvmynter kunne du få ei geit før i tida. Hvor mange forskere man får for ei geit, vet jeg sannelig ikke, repliserte Lohne - som for sikkerhets skyld opplyste om at fire mynter tilsvarte verdien av ett kilo tørrfisk.
- Hvordan skal Norge komme på nivå med Sverige og Finland, som for lengst har brutt gjennom treprosentmålet?

- Vår forskningsinnsats er bra, for vi må huske at Sverige og Finland har et lavere brutto nasjonalprodukt. Husk også at næringslivet skal stå for to av disse tre prosentene. Her er det et godt stykke igjen til målet, oppsummerte den nyslåtte ministeren, som selv har lang forskererfaring.

Tekst: Kenneth Stoltz
Foto: Arne Asphjell

Les portrettintervju med Tora Aasland
 Se bildeserie