MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Norsk idé sparer strøm i Japan (21.12.07, 10:32)

Ideen kommer fra Trondheim, men det måtte japansk industri til for å få den revolusjonerende varmtvannsberederen Eco Cute ut på markedet.

SPARER STRØM: På Daikin sin fabrikk utenfor Kyoto fikk NTNU-forskere se produksjon av den energisparende varmtvannsberederen. Fra venstre Masahiro Nishiyama, Håvard Rekstad, Trygve Eikevik, Arne Bredesen og Shigeharu Taira.
– Eco Cute er et svært viktig produkt med tanke på å forebygge klimaendringer, mener Yukiyoshi Okano, direktør for kjølegiganten Daikin sin fabrikk like utenfor Kyoto i Japan.

Daikin er en av 18 japanske produsenter av varmtvannsberedere drevet med en CO2-basert varmepumpe, kalt Eco Cute, og så langt har selskapet solgt mer enn 70.000 maskiner. Totalt har over en million enheter blitt solgt i Japan, og dette tallet håper regjeringen å øke til fem millioner innen 2010.

Stammer fra Trondheim
Men ideen til den CO2-baserte varmepumpen kommer fra NTNU i Trondheim. På slutten av 80-tallet, når problemene knyttet til ozonlaget og skadelige drivhusgasser fra kjølesystemer sto høyt på dagsorden, utviklet nå avdøde professor Gustav Lorentzen en ny metode for å bruke CO2 som kjølemedium.

STOR SUKSESS: Så langt har en million Eco Cute-enheter blitt solgt i Japan.
Foto: Daikin Industries
Mange av de fluorbaserte kjølemediene som fremdeles benyttes i dag, har en drivhuseffekt tilsvarer flere tusen kilo CO2 dersom de slippes ut i atmosfæren.

Derfor er klimagassen CO2 paradoksalt nok et miljøvennlig alternativ i kjøleanlegg. I tillegg har gassen vist seg å ha unike egenskaper som gjør at den passer svært godt til oppvarming av vann.

– Med CO2 som kjølemedium bruker Eco Cute kun en femtedel av strømmen i forhold til en elektrisk varmtvannsbereder, forklarer Shigeharu Taira, prosjektleder ved Daikin.

Glad i å bade
Nettopp oppvarming av vann utgjør en stor del av energiforbruket i Japan, spesielt fordi japanere er veldig glade i å ta varme bad.

Med veksten i strømforbruket over de siste tiårene har strømforsyningen blitt satt under sterkt press, spesielt på morgenen og tidlig kveld når millioner av varmtvannsberedere (og annet elektrisk utstyr) slås på samtidig.

ECO CUTE: En femtedel av strømmen spares ved å bruke Eco Cute i stedet for vanlig elektrisk oppvarming av vann. Ideen om å bruke en varmepumpe med CO2 som kjølemedium ble tenkt ut av forskere ved NTNU.
Foto: Daikin Industries
Som et alternativ til store investeringer i strømnettet, valgte Tokyo Electric Power Company (TEPCO) i 1998 å heller gå inn i et samarbeid med industri og forskningsmiljøer for å utvikle Lorentzens ide til et kommersielt produkt for private husholdninger.

Japanske myndigheter på sin side bidro med subsidier både til produsenter av Eco Cute og forbrukere. Samarbeidet mellom industri og myndigheter har blitt til både en industriell og miljømessig suksess.

Imponert over Japan
– Det er imponerende å se hvordan japansk industri har tatt tak i denne ideen og drevet frem utviklingen til et kommersielt produkt, mener Arne Bredesen, professor i energi- og prosessteknikk ved NTNU.

I forbindelse med Kyoto International Forum on Environment and Energy (KIFEE) fikk professoren og kolleger fra NTNU og japanske universiteter en omvisning på Daikin-fabrikken i Shiga utenfor Kyoto.

KONTROLLPANEL: Eco Cute varmer opp vannet om natten, og sparer dermed strømnettet for store belastninger på morgenen. En datamaskin følger med på forbruket og beregner hvor mye vann den trenger å varme opp.
Foto: Daikin Industries
Etterlyser norsk industri
Men Bredesen, som kommer fra samme fagmiljø på NTNU som Gustav Lorentzen, mener det er betenkelig at norsk industri ikke selv maktet å gripe fatt i denne ideen. I 1999 tok firmaet Eggprodukter i Larvik i bruk en prototype, men etter dette stoppet den kommersielle utviklingen opp.

– Norsk industri og beslutningstakere har helt klart noe å lære av Japan. Vi må bli bedre til å bygge opp industri rundt teknologiske nyvinninger, selv om det kan ta 10-15 år før produkter blir en kommersiell suksess, mener Bredesen.

Også i fiskebåter
CO2-baserte varmepumper er også velegnet til andre formål. Tysk bilindustri bestemte tidligere i høst at kjøleanlegg i alle tyske biler skal ha CO2 som kjølemedium, mest sannsynlig fra 2011. Det vil kunne redusere klimautslippene fra denne sektoren.

FAKTA

CO2 I VARMEPUMPER

  • Utviklet av Gustav Lorentzen ved NTNU/SINTEF på slutten av 1980-tallet
  • Patentet solgt til Hydro Aluminium i 1990 (senere Hydro Pronova og Shecco)
  • Egner seg bl.a. godt til kjølesystem i bil og oppvarming av vann
  • Videreutviklet i Japan med Tokyo Electric Power Company i spissen til Eco Cute
  • Ventes å bli sentral i klimaanlegg i fremtidens biler

  • På KIFEE-konferansen i Kyoto presenterte Håvard Rekstad et kjøleanlegg for fiskebåter, hvor lekkasjer ofte er et problem. Derfor er CO2 bedre egnet enn HFK- og HKFK-gassene som brukes i dag, ifølge Rekstad.

    Rekstad håper nå å få satt i gang et pilotprosjekt, og er på jakt etter en industriell partner til å ta del i utviklingen. Da spørs det om norsk industri og politikere følger med i timen.

    Tekst og foto: Daniel Rees