MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

KURSDAGENE 08
En rørkryper er årets ingeniørbragd (3.1.08, 11:42)

I går kveld ble Tromsøbedriften Breivoll Inspection Technologies tildelt Teknisk Ukeblads pris Årets ingeniørbragd for utviklingen av et inspeksjonsverktøy for vannledninger. Breivoll er alene i verden om teknologien, og markedspotensialet er over 70 milliarder kroner.

GLADE PRISVINNERE: Fra venstre: Hans Eilif Larsen, teknisk leder, Arne Christian Vangdal, adm. dir., John D. Breivoll, gründer, og Jostein Jacobsen fra Det norske Veritas. Teknisk leder Larsen er sivilingeniør fra Institutt for teleteknikk anno 1996.
Et viktig kriterium for tildeling av Årets ingeniørbragd er at den skal ha løst en samfunnsviktig oppgave. Sjekking av vannrør er uten tvil en slik oppgave.

Det sies at halvparten av vannet fra norske vannverk renner bort på veien. Selv om det kanskje er en liten overdrivelse, er det i alle fall et faktum at Norge har 40.000 kilometer med vannrør, og at lekkasjegraden varierer mellom 15 og 60 prosent. Svinnet i norske vannrør antas å representere en verdi på en halv milliard kroner i året.

Veritas-teknologi i bunnen
Derfor så ingeniør John D. Breivoll det som en interessant forretningsidé å utvikle et inspeskjonsverktøy for vannledninger. Det å stadig grave opp vannrør for å tette lekkasjer – slik Trondheim kommune gjør – er ganske uøkonomisk.

RØYKFULL FINALE: Kvelden ble avsluttet med fem tidligere ingeniørstudenter fra NTNU som har gjort stor karriere på et helt annet felt, nemlig Postgirobygget. I kveld torsdag er det ny, frisk runde med Postgirobygget i Samfundet, og da vil salen være nesten fullpakket.
Breivoll kjøpte rettigheter til å bruke en teknologi utviklet av Det norske Veritas – bruk av lydbølger for å måle tykkelsen av skipsskrog. Siden 2001 har Tromsøfirmaet Breivoll Inspection Technologies (BIT) arbeidet med å tilpasse og utvikle denne akustiske inpeksjonsmetoden for vannrør. Sommeren 2007 hadde de endelig en kommersiell, høyteknolgisk ”vannrørkryper” klar som kunne ta fatt på oppgaven med å analysere tilstanden av de mange kilometer med støpejernsrør nedlagt før 1970.

Oslo kommune har vært en viktig støttespiller i prosjektet og har ivret etter å ta metoden i bruk. Nå er suksessen bevist, og det strømmer inn med forespørsler fra alle verdens kanter om vannrøranalyser.

BACKSTAGE MED REKTOR: Bassisten i Postgirobygget, Gunnar Westgaard (lengst til høyre), var rektor Torbjørn Digernes’ diplomstudent i marinteknologi i 1996.
Eneste i verden
- Vi er de eneste i verden som kan gjøre dette i dag, proklamerte adm. dir. i BIT, Arne Christian Vangdal, da han takket for tildelingen i Samfundet onsdag kveld. Vangdal presiserte at Breivoll-gjengen deler æren med gode samarbeidspartnere, og flere av disse var representert ved seremonien.

Vangdal understreket samtidig at firmaet ikke har tenkt å hvile på laurbærene, men satse sterkt på videreutvikling og perfeksjonering av teknologien.

– Vi skal bruke 10 prosent av våre inntekter på forskning og utvikling, proklamerte han, og han oppfordret studentene til å satse på en karriere innen vann og avløp. – Der ligger det penger, sa han.

Tekst og foto: Arne Asphjell

Les mer om ingeniørbragden i Teknisk Ukeblad
Breivoll Inspection Technologies sine nettsider