Krever milliarder til teknologiløft
(8.1.08, 13:34) Skole og utdanning er hovedtema når 800 næringslivstopper og politikere setter hverandre stevne under årets NHO-konferanse. Tirsdagens konferanse ble innledet med et krav om tung satsing på ny teknologi, fremsatt i en felles uttalelse fra Universitetet i Oslo, NTNU, SINTEF og Næringslivets Hovedorganisasjon.
Sentralt for samfunnsutviklingen
Teknologi er en helt sentral drivkraft i nærings- og samfunnsutviklingen, og anvendelsen av ny teknologi har gitt oss en levestandard og et velferdsnivå som var utenkelig for bare noen tiår siden, påpekes det i den felles uttalelsen, der det også uttrykkes stor bekymring for den stadig synkende interessen for realfag blant både elever og lærere.
Politisk vilje til å satse tungt på forskning innenfor de nye teknologiske områdene nano-, bio-, og informasjonsteknologi vil være et meget viktig signal for å få utviklingen inn på rett spor, mener brevskriverne.
Olje for utstyr
Videre heter det i den felles uttalelsen at den mest lønnsomme investering samfunnet kan foreta er å omdanne finanskapital fra oljeformuen til realkapital knyttet til teknologisk forskning.
Da må det til investeringer i vitenskapelig utstyr og infrastruktur på et helt annet nivå enn tidligere. Gruppen foreslår derfor at 20 milliarder kroner investeres i vitenskapelig utstyr over en tiårsperiode. Midlene skal brukes til forskningsutstyr, bygg og infrastruktur, og dermed etablere grunnlag for langt mer avansert forskning i Norge på de nye teknologiområdene.
Tilgangen til det mest avanserte utstyret er dessuten en forutsetning for å hevde seg i kampen om de beste forskerne både nasjonalt og internasjonalt. En slik sterk og synlig satsing på teknologisentre i verdensklasse vil også gi positive ringvirkninger nedover i utdanningssystemet, mener UiO, NTNU, SINTEF og NHO.
Aasland vil ruste opp
– Vi erkjenner at det er et stort, udekket behov, og det er nødvendig å ruste opp det vitenskapelige utstyret. Vi har derfor bedt Forskningsrådet utarbeide en nasjonal strategi for hvordan slike investeringer bør gjøres. Denne rapporten skal komme i slutten av februar, og den vil danne grunnlag for det videre budsjettarbeidet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland til Aftenposten.
Av Kenneth Stoltz Les hele uttalelsen
|