Midt-Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet?
(15.1.08, 15:51) Neste uke framlegger Stjernø-utvalget sin innstilling til framtidens universitets- og høyskolestruktur. Lekkasjer tyder på at NTNU kan bli et landsdelsuniversitet. I så tilfelle bør NTNU vurdere navnebytte til MNTU – Midt-Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet. Navnebyttet må imidlertid også godkjennes av Høgskolen i Sør-Trøndelag, som NTNU kan bli slått sammen med.
NTNU: Et landsdelsuniversitet?
Det har jevnlig kommet drypp av lekkasjer fra utvalgets arbeid. Ifølge Forskerforum vil utvalget foreslå en såkalt ”flercampus-modell”, bestående av universitetet i landsdelen og omkringliggende høyskoler.
Forskerforum siterer anonyme kilder i utvalget. Utvalgsleder Steinar Stjernø avviser imidlertid at noen konklusjoner er nådd.
- I beredskap
Rektorene ved NTNU, UiO og UiB sendte i august i fjor et brev til Stjernø-utvalget hvor de uttrykte sin skepsis til opprettelsen av flere universiteter. De gikk samtidig inn for kun frivillige samarbeidsavtaler mellom universiteter og høgskoler.
Siden har NTNUs styre blitt gjort oppmerksom på at Stjernø-utvalget muligens vil anbefale et frislipp av universitetstittelen og en regionalisering av universiteter og høgskoler. Torbjørn Digernes opplyste om at administrasjonen hadde ”tilfredsstillende beredskap”.
Det er grunn til å tro at de tre rektorene setter seg på bakbeina om det blir anbefalt landsdelsuniversiteter tvangsgiftet med høgskolene i periferien.
Det kan se ut som at de tre største og eldste universitetene har andre preferanser i denne saken enn ”nykommerne” og høgskolene. Denne skillelinjen går også mellom NTNU og Høgskolen i Sør-Trøndelag.
- 65-90 prosent av våre studenter kommer fra andre landsdeler enn Sør-Trøndelag, da er det tydelig at vi ikke kan være et regionalt universitet, sa Digernes til Morgenbladet i desember.
Men rektor Trond Michael Andersen ved HiST er ikke like avvisende.
- Jeg er i utgangspunktet positiv, gitt at NTNU ikke mister sin nasjonale rolle og at profesjonsutdanningene ikke blir skadelidende.
Alternativene
Andre mulige anbefalinger fra Stjernø-utvalget er å danne nettverk mellom universiteter og høgskoler, eller å slå sammen flere høgskoler til mer slagkraftige enheter. Disse vil i sin tur bli bedre rustet til å søke universitetsstatus.
Uansett går det mot at ”alle” kan bli universitet.
Posisjonering
Det foregår en strategisk posisjonering i det akademiske landskapet.
Allerede har ”Universitetsalliansen OSLO” sett dagens lys. Den består av en samarbeidsavtale mellom UiO, Høyskolen i Oslo, UMB og Høgskolen i Akershus.
På Sør-Vestlandet er det lansert forslag om å slå sammen Universitetene i Stavanger og Agder, mens i nord er Universitetet i Tromsø og Høgskolen i Troms allerede trolovet.
Av:Tor H. Monsen |