Jobber for småpenger
(23.1.08, 08:59) Han er 73 og jobber full dag, men Statens Pensjonskasse inspirerer ikke til arbeidsinnsats for NTNU. - Regelverket er diskriminerende, mener professor emeritus Odd E. Gjørv. |
MEDIEOMTALE: Gjørv var forsidestoff på Aftenpostens søndagsutgave tidligere denne måneden under tittelen ”Skviser statspensjonister”. |
- Ren diskriminering, er karakteristikken professor emeritus Odd E. Gjørv gir av dagens regelverk for pensjonisters muligheter til å jobbe for NTNU etter oppnådd aldersgrense på 70 år.
Pensjonsreduksjon
- I mediene har fokus vært på avkorting av ytelsene fra Folketrygden for folk mellom 67 og 70 år, men for oss som er medlemmer av Statens Pensjonskasse er det et annet problem som opptar meg mer: Jeg er 73 år og arbeider fortsatt full dag her på Institutt for konstruksjonsteknikk. Da er regelen slik at jeg får avkorting i min pensjon fra Statens Pensjonskasse krone for krone hvis jeg arbeider for instituttet. Men hvis jeg arbeider for en privat oppdragsgiver, kan jeg tjene så mye jeg vil uten avkorting av min pensjon, fastslår Gjørv.
Mellomlagring av inntekt
Men nå finnes det en ganske enkel løsning på problemet, en løsning som også Gjørv har valgt å benytte seg av. Ved å opprette et eget aksjeseselskap eller enkeltmannsforetak, kan arbeidsinnsatsen faktureres fra arbeidstakerens firma til universitetet. Lønn som tas ut av det egne selskapet – et privat foretak – fører ikke til avkorting av pensjonen.
- Så ved å mellomlagre pengene i eget selskap unngår du inngrep i pensjonen?
|
MARINEDYKKER: Gjørv (t.h.) under opplæring som froskemann på begynnelsen av 1960-tallet. Instruktøren var Jens Otto Hoff, kjent fra Trondheims forretningsliv. |
- Slik er det, men jeg synes det er unødvendig med en slik manøver. Det enkleste ville være å endre regelverket slik at pensjonen etter 70 år ikke påvirkes av om man jobber for en offentlig eller privat arbeidsgiver.
Bør oppmuntres til å fortsette
- Når det politisk snakkes om hvor viktig det er at folk skal stå på og jobbe lenger, må politikerne også legge forholdene bedre til rette for dette i praksis. Spesielt når offentlig sektor strever med personalmangel og rekruttering i forhold til det private næringsliv, burde det i hvert fall ikke legges hindringer i veien for at seniorpersonale fortsatt kan gjøre en jobb for sin gamle arbeidsgiver, understreker Gjørv.
- Spesielt i et akademisk miljø som her ved NTNU der det er vanskelig med rekruttering og det ligger an til at mange med verdifull kompetanse vil gå av de nærmeste årene. Jeg synes det er rart at ikke flere i vårt miljø er opptatt av dette, konstaterer han.
Diskriminerende timelønn
Han kan også fortelle at det er en annen mulighet for å unngå avkorting i pensjonen, og som praktiseres ved NTNU. Ved at emeritusinnsats belønnes med en fast timepris på 146 kroner timen, blir det ikke reduksjon i pensjonen.
- Men en så lav lønn for godt kvalifisert arbeidskraft oppfatter jeg som ren diskriminering i forhold til annen eksternt innleid arbeidskraft, fastslår Gjørv. - Man bør ikke diskrimineres verken på kjønn, rase eller alder i lønnspolitikken.
|
BETONGEKSPERT: Odd Gjørv viser her et bilde fra sitt gamle doktorgradsarbeid fra sekstitallet: En femti år gammel kaikonstruksjon på Sørlandet som var brukt som lagerplass for aluminiumsbarrer. Dette tilsvarte en belastning som var mer enn seks ganger det konstruksjonen opprinnelig var dimensjonert for, og fortsatt var konstruksjonen i bra tilstand. |
Stadig studentbesøk
Vi får et klart inntrykk av at det ikke er pengene som er det viktigste for Gjørv, men selve prinsippet. For ham er det viktigst å få virke i et faglig miljø med gode kollegaer og føle at man er til nytte.
- Studenter stikker stadig innom og søker råd, og jeg veileder fortsatt en doktorgradsstudent. Jeg publiserer også like mye som før, 5 – 10 artikler i året.
Betongekspert
Odd E. Gjørvs spesialitet er betongkonstruksjoner i marine miljø, og helt siden han begynte å jobbe hos professor Anton Brantzæg i begynnelsen av 1960-årene har dette vært hans arbeidsfelt.
På bakgrunn av en tidligere doktorgrad og ekstra dykkerutdanning, dro han da hele norskekysten rundt for å kartlegge bestandighet og levealder av eksisterende havnekonstruksjoner i betong.
Dette resulterte i en ny doktorgrad som senere viste seg å bli viktig for å overbevise en meget skeptisk internasjonal oljebransje om at også betong kunne være et alternativt konstruksjonsmateriale for konstruksjoner i Nordsjøen.
- Jeg føler jeg at fortsatt har mye å bidra med, og har ikke tenkt å gi meg ennå, oppsummerer Gjørv.
Tekst og foto: Arne Asphjell |