LESERBREV Sigurd Skogestad: Klart for Røros-møtet 2008!
(26.1.08, 10:15)
På mandag samles ledelsen ved NTNU til den årlige samlingen på Røros.
Som instituttleder ved kjemisk prosessteknologi skal jeg også delta og jeg sitter her lørdag morgen og kikker på programmet.
Det er to hovedsaker som skal opp. Det ene er Stjernø-utvalgets rapport og der stiller professor Stjernø fra Høgskolen i Oslo selv opp. Anbefalingen for NTNUs del er at vi skal bli en del av et stort midt-norsk universitet. Bortsett fra Katrine Skretting som var med i utvalget, har jeg foreløpig ikke hørt om noen ved NTNU som støtter utvalget, så dette blir god indremedisin for Rørosmøtet.
Det betyr ikke at dette er en uvesentlig sak å diskutere, for selv om forslaget høres "helt vilt ut" for oss som er i systemet, skal en aldri se bort fra at Stortinget kan gå inn for det.
Den andre hovedsaken går på "endringsprosesser i akademia" og "ledelse av kunnskapsbedrifter". Her er innlederne professor Fanny Duckert (Universitetet i Oslo), konsernsjef Unni Steinsmo (Sintef) og professor Bjørg Aase Sørensen (Høgskolen i Vestfold). Dette er relevant tema ved NTNU, siden den store arbeidsmiljøundersøkelsen i høst viste at mange ikke er tilfredse med måten utvikling og endringer gjennomføres på ved NTNU.
Jeg har en liten mistanke (men kanskje tar jeg feil) om at planen her er å få fram at det er de ansatte som er problemet. Det vil si at de universitetsansatte er en litt håpløs gjeng som ligger etter resten av samfunnet og klamrer seg til gamle løsninger.
Et annet utgangspunkt ville være at de ansatte viser en sunn skepsis som er helt i tråd med hvordan de beste universitetene (og dermed de beste kunnskaps-bedriftene) i verden ledes. I den sammenheng er det verd å merke seg at det var bemerkelsesmessig få i arbeidsmiljøundersøkelsen som svarte at det er samsvar mellom egne faglige ambisjoner og muligheten for å få realisert disse ved NTNU.
For å finne ut mer om dette, anbefaler jeg styret ved NTNU om å oppnevne en evalueringsgruppe av toppfolk fra hele verden for å gjennomføre en ”benchmarking" mot de beste universitetene i verden. Er vi på rett vei når målet er å bli et av de ledende universitetene i Europa? Hva må vi gjøre for å nå dette målet? Hva slags personer bør være styremedlemmer og styreledere på et universitet?
Dette kan kanskje være et tema på senere Rørosmøter.
Sigurd Skogestad
Instituttleder ved kjemisk prosessteknologi |