LESERBREV Kathrine Skretting: Mer om Stjernøutvalgets sammenslåingsforslag
(28.1.08, 07:35) Debatten om Stjernøutvalgets forslag er i gang, og det er bra. Jeg registrerer at flere av debattantene i Universitetsavisa deler utvalgets oppfatning av en del sentrale problemer med dagens ordning. Uenighetene gjelder tjenlige løsninger. Utvalget har ikke foreslått at universitetene skal slås sammen med høyskolene i sine regioner. Det Stjernøutvalget foreslår, er at det startes en prosess hvor alle institusjonene diskuterer mulige fusjonspartnere. Vi har gått friskt ut og satt et mål om å komme ned på 8 - 10 institusjoner.
Uansett hva man måtte mene om dette antallet, tror jeg mange vil være enige i at 38 statlige institusjoner og 51 studiesteder er i overkant for et land med 4,7 millioner innbyggere. Prosessen framover vil vise hvor vi havner.
I Stjernøutvalgets mandat ble det lagt som premiss at Norge fortsatt skal ha en velutbygd georgrafisk struktur av institusjoner for høyere utdanning. Men med økende kvalitetskrav, internasjonalisering, og rekrutteringsutfordringer når det gjelder såvel studenter som ansatte en del steder, kan det stilles spørsmål ved strukturen slik den foreligger i dag.
Utvalget argumenterer for at større institusjoner er mer omstillingsdyktige, og de kan utnytte rerssursene mer rasjonelt.
Universiteter og høyskoler lever av samme pengesekk. Myndighetenes vilje til å øke denne sekken betydelig synes ikke å være til stede. Dagens struktur er dyr. En del av de små institusjonene har større andel basisfinansiering enn det for eksempel NTNU har. En struktur som legger til rette for mer rasjonell ressursutnyttelse er etter min mening også i NTNUs interesse.
Kathrine Skretting,
medlem av Stjernøutvalget |