MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Millioner søker nye eiere (31.1.08, 12:03)

I 2008 har NTNUs stiftelser 2.040.000 kr til utdeling for studenter og ansatte. Midlene i de 24 fondene er avsatt til reise-, undervisnings- og forskningsformål.

Skal du på konferanse, planlegger du et prosjekt eller faglig utenlandsopphold og kunne trenge noen tusenlapper?

Hvis svaret er ja, kan du gjøre både deg selv og Nils Christian Meland ved NTNUs Personalavdeling en tjeneste ved å søke midler fra NTNUs fondsportefølje før 1. mars.

Seniorkonsulenten har nemlig et uvanlig problem: Han disponerer mer enn to millioner stipendkroner hvert år, men klarer ofte ikke å dele ut mer enn halvparten av disse.

DUMT Å KASTE PENGER, synes Nils Christian Meland. Avsatte, men uutdelte penger overføres tilbake til fondskapitalen. NTNU-fondene er mer enn 75 millioner kroner verdt - fortsatt småpenger, sammenliknet med tilsvarende fond hos Universitetene i Oslo og Bergen på ca. 1,3 milliarder kroner hver.
Fra studentfest til tåteflaske
Pengene er øremerket, men det kan søkes til langt mer enn reisestøtte for en konferanse eller prosjektstøtte for å merke laks i norske elver.

Smarte studenter søkte og fikk penger for å utvikle en ny tåteflaske som kan varme opp morsmelk eller morsmelkerstatning uten elektrisitet, og ble med i TV2s Skaperen.

Samtidig kan kjemistudentene takke NTNUs stiftelser for deres årlige fest på frigjøringsdagen: Mens halvparten av legatpengene i Halvdan Wettres minnefond fordeles som reisestipender, er den andre halvparten satt av til nettopp denne festen.

Husk vedlegg!
Ikke alle er like flinke til å søke om legatpenger som kjemistudentene. I fjor ble bare 52% av de avsatte to millioner kroner delt ut. Manglende kjennskap til mulighetene er én av grunnene, men ofte er også søknadspapirene ikke i orden.

Henrik Homan-legatet hadde 86 søkere i 2006. Men bare 18 av dem kunne glede seg over stipendpenger, mens 280.000 kr måtte overføres tilbake til fondskapitalen.

Mange hadde rett og slett ikke lest utlysingsteksten grundig nok. Slik kan et glemt vedlegg føre til at søkeren står igjen med tomme hender.

SKATTEFRIE SKATTER: Hvis papirene fylles ut etter utenlandsreisen eller forskningsprosjektet, trenger søkeren heller ikke å betale skatt for mottatte legatmidler.
Flinke søkere
En siste grunn hvorfor penger ikke kan fordeles ligger paradoksalt nok i at noen dyktige studenter og ansatte har skjønt systemet virkelig godt og søker med stor suksess.

Hvis søkeren tildeles midler til samme prosjekt eller tur fra flere fond, får han eller hun bare beholde det største enkeltbeløpet.

Nils Christian Meland har nå bedt de enkelte fagkomitéene som foretar søknadsvurderingene om å lage reserveliste. Slik kan også midlene brukes hvis innstilte kandidater får penger fra et annet fond.

Dette utelukker selvfølgelig ikke muligheten å søke penger for forskjellige prosjekter eller flere år på rad, og enkelte søkere har blitt tildelt mer enn 100.000 kr i løpet av noen få år.

Tekst og foto: Claudia Bätcke

Fond, legater og stiftelser ved NTNU
UNIFOR, forvaltningsstiftelsen for fond og legater