VIKO for alle
(5.2.08, 09:47) Lær kildekritikk og oppgaveskriving på nettet: nå kommer FagVIKO. VIKO vil om kort tid utvides med nyvinningen FagVIKO. Innen skuddårsdagen vil 20 fagsider med oversikt over faglige informasjonskilder være tilgjengelig fra nettportalen.
Ingeniørene bak konseptet er imidlertid allerede i gang med neste prosjekt: VIKO for blinde og svaksynte.
|
HERFRA kan du navigere i FagVIKO. |
Mange brukere
I 2004 ble nettportalen VIKO, Veien til informasjonskompetanse, lansert. Portalen har fått massiv respons fra både studenter og ansatte ved NTNU, samt andre universiteter og høgskoler, men ingeniørene bak portalen hviler ikke på laurbærene av den grunn.
Med FagVIKO skal tilbudet utvides, og arbeidet er godt i gang. Flere fagsider er allerede lastet opp og tilgjengelig gjennom nettstedet. Målet er å få ut så mange som 20 fagsider i løpet av februar.
Fagsidene spenner fra biologi til tysk, og sistnevnte side er selvfølgelig allerede oversatt til tysk.
Faglig utvikling
FagVIKO skal hjelpe studenter å bli enda bedre til å håndtere de verktøyene som er tilgjengelige innen deres emner.
Der VIKO har blitt en del av startpakken i emner for ferske studenter, er FagVIKO innrettet mot alle studenter på alle nivåer.
Damene bak VIKO oppdaget nemlig at det langt ifra bare er ferske studenter som benytter tilbudene:
- Vi har fått henvendelser fra både doktorgradsstudenter og vitenskapelig ansatte. Med FagVIKO har vi noe som går direkte på fagene gjennom å vise hvordan du søker etter informasjon i ditt fag, opplyser Karen Johanne Buset ved UBiT.
|
VIKO-MØDRENE: Universitetsbibliotekarene Karen Johanne Buset og Sigvor Kvale, skaperne av læringsprogrammet VIKO, lanserer i løpet av februar nettsiden FagVIKO. Programmet skal favne hele 20 fagretninger og gi studenter innføring i bruk av nyttige verktøy innenfor sine respektive fagfelt. |
- Hjemmelagd
Det var gjennom et forskningsopphold ved Universitetet i Santa Barbara at Sigvor Kvale ved Universitetsbiblioteket i Trondheim ble oppmerksom på et læringsprogram som ble benyttet ved universitetet.
Ideen ble med over Atlanteren og nyplantet på NTNU. Samtidig skapte kvalitetsreformen større krav oppgaveskriving blant studenter, og sammen med Karen Johanne Buset ble et forprosjekt av VIKO startet opp i 2003.
De to "VIKO-mødrene" bygde siden på mange på de samme prinsippene som Merlin-programmet ved Universitetet i Massachussets, men tilrettelagt spesielt for norske studenter.
- Læringsprogrammet var veldig godt, men når vi lagde vårt eget ble det helt annerledes – det er hjemmelagd, sier Sigvor Kvale.
Studentene ved NTNU skal også ha sin del av æren for de tekniske løsningene på siden:
- Vi kjørte brukbarhetstester på nye studenter i to omganger, og fikk etter første runde tilbakemelding på blant annet navigeringen. Etter nok en test ble nye småting rettet opp, sier Sigvor Kvale.
VIKO i vekst
Siden portalen ble tilgjengelig i juli 2004 har den blitt flittig benyttet, både ved NTNU og andre studiesteder. Fra 2005 til 2007 ble antall brukersesjoner per dag doblet, fra 222 per dag til 374.
I samme tidsrom kunne sensorer og læringsassistenter melde om økt nivå på formalia i oppgavene fra ferske studenter.
- Vi fikk tilbakemeldinger på at studentene ble bedre til å skrive oppgaver, noe vi tror kommer av en spiraleffekt av både VIKO og økt fokus på oppgaveskriving ved universitetet, hevder Kvale.
VIKO er tilgjengelig for alle, ikke bare NTNU-studenter. Sidens anvendelighet reflekteres i brukerstatistikken, som viser at både Høgskolen i Finnmark, Forsvarets Høgskole og Politiskolen er flittige brukere, ved siden av Høgskolen i Oslo og Høgskolen i Nord Trøndelag.
- Siden er tilgjengelig for alle eksterne brukere så lenge de krediterer oss, sier skaperne.
Nips til folket
Buset og Kvale er tilfredse med fremdriften av VIKO, men mener at mye tid går med til markedsføring av siden. Aller helst skulle de hatt enda mer tid til å dyrke nettsiden:
- Vi har ikke hvilt på laurbærene siden, men et år måtte vi ut å pushe drops og t-skjorter, innrømmer Buset.
VIKO-ingeniørene er nemlig allerede godt i gang med videreutviklingen av VIKO. Neste utfordring er å gjøre verktøyet tilgjengelig for blinde og svaksynte.
Ideen ble unnfanget på en konferanse om et tilgjengelig samfunn der konsulent for funksjonshemmede ved Deichmanske bibliotek viste hvordan blinde håndterer sin arbeidshverdag foran datamaskina.
Prosjektet er allerede oppstartet og flere tester av funksjonaliteten blant denne gruppen er gjennomført.
Kontinuerlig oppdatering
Når FagVIKO er ferdiglansert skal Buset og Kvale likevel aller først oppdatere VIKOs moduler for oppgaveskriving og internettveiledning. De blinde får vente, iallefall litt, for VIKO må til enhver tid være oppdatert.
- Hvis siden ikke blir oppdatert blir den ikke brukt, og da er det ikke lønt, konstaterer Sigvor Kvale.
Damene vil implementere Google Scholar og EndNote i systemet. For VIKO er bare det beste godt nok.
Tekst og foto: Dina M. Aspén FagViko på nett
|