MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

LESERBREV

Anonym: Det Glade Vanvidd (7.2.08, 15:32)

La meg se… Fikk jeg nå med meg mine 120 eksamensbesvarelser fra gårsdagens eksamen? Jo da. Jeg legger dem i en haug på kontoret. 30. november, sier kalenderen. Enda ikke desember. Men nesten.

Etter reglene skal sensuren leveres inn 20. desember. Det bør da gå, eller… Best å regne litt på det. IFM-modellen sier 0.2t pr studiepoeng pr. student til evaluering. Det blir 1,5t pr. student, det! Hvis jeg sier at evaluering av prosjektene i emnet utgjør halvparten av dette har jeg 45 minutter til hver student. 120 besvarelser og 45 minutter på hver… det skulle bli 90 timer det. Ser vel greit ut på papiret…

Men så kommer tankene. Hvor mye tid har jeg egentlig å bruke til dette? 90 arbeidstimer med sensur på 15 dager? Hvor mange arbeidstimer er egentlig 15 arbeidsdager? 15 ganger 7.5 ser ut til å være 112.5 arbeidstimer, og jeg skal bruke 47,5% av dette til undervisning. Det blir 53,4 timer det. Jeg har altså allerede nesten 40 timer for lite til at jeg kan bli ferdig på tre uker. Og sensuren i dette emnet er jo ikke de eneste undervisningsoppgavene jeg har heller.

Allerede på mandag skal jeg ha muntlig eksamen i fordypningsemnet. Jeg er av de heldige og har bare 11 kandidater. Mange av mine kolleger har to fulle dager med muntlig, og noen har tre. Like fullt utgjør det 12 timer til med undervisning for meg, hvis jeg regner 45 minutters eksamenstid og litt ekstra tid i mellom til å samsnakkes, samt litt etterarbeid. Og jeg har også tre prosjektgrupper som skal levere prosjekt den 18. desember.

Behovet for veiledning er størst når innspurten skal gjøres, men hvis jeg kutter til beinet og gir hver gruppe bare en veiledningstime med forberedelser, så klarer jeg meg kanskje med 9 timer til sammen for alle tre gruppene…

Da er jeg oppe i 90+12+9 = 111 timer med undervisningsarbeid, og har i tillegg misfornøyde studenter som gjerne ville hatt mer veiledning. Det får ikke hjelpe, for jeg har allerede fylt 98,6% av min arbeidstid med undervisning og har 60 timer for lite hvis jeg tviholder på bare å bruke undervisningstid.

Kanskje jeg kan stjele litt tid fra administrasjonstiden min? Jeg skal jo ha 5% administrasjon, altså 5,6 timer. Men nå sitter jeg i studieutvalget, og der skal studieplanen leveres 15 desember. Det betyr at vi har planlagt to møter (à 2 timer) i desember for å fullføre studieplanen, og med møteforberedelser blir det ca. 8 timer administrasjon. Oops. Ingenting å hente der, snarere tvert imot.

Men forskningstiden da? Kan jeg ta noe der? Jeg ser i avtaleboka. To dagers seminar i Gøteborg (15t), avslutning av doktoremnet (3 timer seminar + 3 timer forberedelse), veiledningsmøter med mine 2 doktorstudenter (ca. 6 timer), en dag til intervjuer i HÅG (8t), en halvdag til å gjøre review på en artikkel for en journal (4 timer) og en halvdag satt av til å skrive på min neste artikkel (4t). Totalt 43 timer.

Jeg har altså 10 timer til gode hvis jeg kutter all annen forskning enn det jeg allerede har avtalt, men har fortsatt 50 timer for lite til å få gjort denne sensuren i tide.

Jeg spør studieavdelingen. Kanskje jeg kan få utsettelse på sensuren? Men neida. Det kan vi ikke, for det er vedtatt i universitetsstyret at tre uker er nok. Studentene har krav på beskjed om sine resultater, må vite.

Når jeg legger frem timebudsjettet mitt og viser til 50 timer i manko, sier den vennlige mannen på studieavdelingen at det høres ut som jeg er i en vanskelig situasjon og at vi (altså instituttet) får sette inn flere sensorer. Instituttleder neste. Men det er selvfølgelig ikke penger til å leie inn eksterne sensorer, og alle mine kolleger er jo i samme situasjon, for alle har jo ca ett emne i semesteret samt veiledning og muntlig eksamen i fordypningsemnet… Dessuten er det ikke slik at alle fagpersoner kan evaluere hverandres emner...

Kan jeg ignorere fristen, ta den tid jeg trenger og levere når jeg er ferdig? Nei, sier instituttleder. Det er opp til 5000 kroner i straff for hver besvarelse som leveres for sent. For mitt emne utgjør det opp til 600.000 kroner i straff for instituttet!

Jeg forlater instituttleders kontor med bøyd hode. Tusler til kontoret mitt og setter meg tungt ned. Stapper en bunke eksamensbesvarelser i sekken så jeg kan starte allerede til helgen. Det blir nok 50t overtid denne adventsperioden også. Som de foregående. Jammen bra jeg ikke har unger som krever sitt… Heldigvis kan jeg sove godt med kunnskapen om at studentene i hvert fall får resultatene sine allerede i mellomjulen. De slipper å vente til 15. januar. Håper de setter pris på det…

Eller kanskje det bare er meg? Kanskje alle andre faglærere har enklere forhold enn dette? Kanskje kravet til 3 ukers sensur før det blir straffetiltak er rimelig likevel? Og kanskje studentene virkelig HAR behov for å vite sensuren etter nøyaktig tre uker. Hva vet jeg...

Hilsen frustrert medlem av fagpersonalet på NTNU

(vil gjerne undertegne slik da jeg ikke vil inn i en diskusjon om forholdene ved ett enkelt institutt, enn si Dragvoll versus Gløshaugen. Dette gjelder hele NTNU. Tror jeg.)

 
 
    
 SEND INN LESERBREV TIL
 REDAKSJONEN >>>
 
 FLERE LESERBREV:
Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk (19.1 2010)
 
Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken (15.1 2010)
 
Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut? (13.1 2010)
 
Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK (30.12 2009)
 
Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis (21.12 2009)
 
Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU” (15.12 2009)
 
Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva? (10.12 2009)
 
Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker (10.12 2009)
  Allan Krill: For mappa mi (14.12 2009)
 
Per Carlsen: Læresteder i klemme (7.12 2009)
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme (9.12 2009)
 
Odd W. Andersen: Saltkraftverk (30.11 2009)
 
Arkiv