MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Norsk eksellense i Kina (8.2.08, 15:29)

Arkitektteamet 3+ fra blant annet NTNU vant nylig Excellence Award for sitt bidrag til byutvikling i Xi´an, Shaanxi- provinsen i Kina.

Teamet 3 +, bestående av deltakere fra NTNU, AGRAFF arkitekter og BARK arkitekter, samt Wang Tao, har siden november i fjor arbeidet intenst med prosjektet ”Transitions” som fikk Excellence Award under prisutdelingen sent i januar.

"TRANSITIONS": Harald Høyem og Team 3+ er stolte over å ha mottatt Excellence Award for sitt bidrag ”Transitions” til byutviklingen av en bydel i den kinesiske millionbyen Xi´an.
Foto: Dina Aspén/Universitetsavisa
Flere andre land var også representert med team, men ingen fikk førsteplass i konkurransen.

- Jeg tror ikke de ønsket å premiere en vinner og et prosjekt de forpliktet seg til å følge, men heller få frem ideer og knytte til seg internasjonal kompetanse. De ville ha nye synspunkter og nye ideer på hvordan de skal disponere tomten, mener prosjektleder og professor ved Institutt for byggekunst, historie og teknologi ved NTNU, Harald Høyem.

Den tverrfaglige prosjektgruppen ble i fjor høst anmodet om å søke prekvalifisering til prosjektet. I konkurranse med 28 andre team leverte prosjektgruppen søknad og kom videre sammen med åtte andre konkurrenter fra blant annet Australia, Israel, Taiwan og Italia.

- Konkurransen foregikk slik sett mest i prekvalifiseringsprosessen, innrømmer Høyem.

KONTRASTER: Teamets hovedidé var å bygge høyhus rundt bydelen og holde bebyggelsen i midten lav for å få frem dimensjonene i området.
Foto fra prosjektskissen ”Transistions”.
Intens innspurt
Teamet på 20 personer fikk tilsendt materiale i november i fjor og arbeidet intensivt mot slutten av konkurransen.

- Vi hadde en skikkelig stuntperiode i januar hvor vi arbeidet dag og natt. Vi fikk materialet til prosjektet relativt tidlig, men måtte bruke mye tid på å forstå situasjonen, blant annet fordi materialet var på kinesisk, røper Høyem.

Høyem honorer både Vitenskapsmuseet og antropolog Kim Sørenssen ved NTNU for deres bidrag i prosessen:

- Vi har hatt innspill innen arkeologi, antropologi, historie og formidling av kulturarv som har vært viktige bidrag til prosjektet.

Historisk bydel
Bydelen er en historisk viktig del av millionbyen Xi´an. Sentralt i bydelen ligger Daming- palasset som var et keiserpalass under Tang Dynastiet i perioden 618-907. Xi´an har vært en sentral by og hovedstad under ulike dynastier.

- De fleste hovedsteder har imidlertid blitt rasert mellom hvert dynasti, påpeker Høyem.

Bydelen utgjør bare en liten del av Xi´an men er likevel hele 5,5 kvadratkilometer stort.

- Den forbudte by i Beijing er bygd opp etter samme mønster som bydelen, men den er bare en tredjedel så stor! Det sier noe om størrelsen på det gamle palassområdet, sier Høyem.

DAMING-PALASSET: Prosjektgruppen ønsket å abstrahere omrisset av palassbygningen Han Yuan Hall – noe lignende som det som sto der etter en festival i fjor. Fr.v Harald Høyem, Gunnar Stenberg fra BARK arkitekter, Hsu Dong Ming, sekretær ved NTNUs avdelingskontor i Xi´an, Wang Yu og Wang Yi, ph.d student ved NTNU.
Foto: Privat
Friske forslag
Byen Xi´an har vokst seg innover palassområdet som skal utvikles, og Team 3+ var det eneste som ikke ønsket å rive den nye bebyggelsen for å få frem de eldre delene av byen.

- Vi ønsket ikke å rasere bydeler for å foreta flere arkeologiske utgravninger. Jeg tror vi har skapt debatt, og juryen har nå bedt om en utredning for dette forslaget, smiler Høyem.

Teamets hovedfokus har vært å få frem dimensjonene på området:

- Vi har forsøkt å få frem omrisset av den gamle palasstomten ved å foreslå høyhus rundt bydelen. Slik kan vi også forsvare å holde bebyggelsen lav i midten.

I tillegg ønsket de å bygge en monorail rundt hele bydelen. ”Silkeormen”, som er navnet på monorailen, er bygd på søyler for å tillate vegetasjonsvekst under. Med belysning på monorailen om kvelden mente teamet at det ville bidra til å skissere omkretsen av bydelen.

- Det tror jeg var et av de forslagene juryen ikke likte så godt, innrømmer Høyem

Sonedeling
Under Tang Dynastiet var bydelen også delt inn i soner med ulike tilgangsregler, noe Team 3+ har forsøkt å lage et ekko av. En idé var å dele bydelen inn i en parksone, en byutviklingssone og en kunnskapssone hvor blant annet et internasjonalt senter for forskning, undervisning og museal virksomhet kan etableres.

Høyem og resten av laget mener at byens betydning for Silkeveien må understrekes.

- Det arbeides med å få Silkeveien på UNESCOs World Heritage List, og i den anledning ønsket vi at en del av kunnskapssenteret skulle fokusere på Silkeveien.

Konkurransen er over, men teamet håper å bli innlemmet i den videre prosessen.

- Det som skjer videre er åpent og opp til kineserne, men vi håper på å bli engasjert videre, det var jo en av forutsetningene for at vi deltok i konkurransen, konstaterer Høyem.

Av Dina M. Aspén