Gammel – men langt fra grå
(14.2.08, 11:14) Okkupasjonen av Palestina må opphøre før man kan snakke om fred i midtøsten. De som var uenige med Kåre Willoch i Samfundet onsdag kveld, fikk passet sitt påskrevet. - Jeg ser ingen sammenheng mellom den humanitære filosofien vi har i vesten og den nesegruse beundringen man har for sterk militærmakt, erklærte den gamle Høyre-mannen.
|
POPULÆR EKS-STATSMINISTER: Kåre Willochs foredrag ble godt mottatt av Storsalen. |
Det er ikke til å komme bort i fra at Kåre Willoch til tider framstod som en anelse arrogant da han onsdag kveld holdt sitt foredrag foran Storsalen på Studentersamfundet. Tema for kveldens storsalsmøte var: ”Kåre Willoch tar deg til Midtøsten”.
I sin hule hånd
Mange hadde nok tungt for å svelge at den tidligere statsminister, og æresmedlem av Studentersamfundet, la såpass mye ansvar for krigen over på Israel.
Noen vil nok, kanskje også med rette, hevde at Willochs politiske analyse av konflikten er noe ensporet og at for lite ansvar legges hos palestinerne.
Men det spilte i praksis liten rolle onsdag kveld. Willoch hadde folket i sin hule hånd fra det sekundet han entret Storsalen, og det som fantes av opposisjon ble effektivt sablet ned.
|
HVA MED KINESERNE? Studenten Eivind Rindal lurte på hvilken rolle kineserne kunne spille i Midtøsten-konflikten. |
Osama og Arafat
Midtøsten engasjerer svært mange personer, og atskillige sinn ble satt i kok da Willoch skulle motta spørsmål fra Storsalen.
Bare i pausen tegnet så mye som 14 personer seg på spørsmålslisten. Willoch måtte besvare spørsmål som omhandlet alt fra USAs rolle i konflikten til antydninger om tette bånd mellom Osama bin Laden og PLO-leder Yassir Arafat.
- Enkelte spørsmål trenger man ikke å besvare, kvitterte Kåre Willoch med da han mottok spørsmålet som antydet en kobling mellom fredsprisvinneren og verdens mest ettersøkte terrorist. Til dette mottok han tordnende applaus fra Storsalen.
De fallende supermakter
Et av hovedargumentene til Willoch er at israelske myndigheter gjør seg selv en bjørnetjeneste når de ikke er villige til å endre sin politikk overfor palestinerne.
Han mener at verdensbildet kan være svært endret om bare noen tiår, og at storheter som USA kanskje slett ikke lenger er så store.
Videre pekte han på at USA er et land som blir stadig mer nedtynget av gjeld. Willochs frykt går altså ut på at Israel kan bli stående helt alene om noen tiår, mot en fiende som har bygd opp et voldsomt hat mot den israelske stat over tid.
Dette vil være en meget farlig situasjon både for verdensfreden, og ikke minst for israelerne selv, mener han.
|
OPPRØRT: Ragnhild Sødahl ga klart uttrykk for sin skepsis til det hun mente var Willochs ensidige syn på konflikten i Midtøsten. |
Ikke bare studenter
Mange ble tydelig opprørte over Willochs skildring av konflikten, mens andre forsøkte å holde spørsmålene på et mindre anklagende og provoserende nivå. Det var nok også sistnevnte som ble mest fornøyd med svarene Willoch ga denne kjølige onsdagskvelden.
Men det var ikke bare studenter som hadde funnet veien til Willochs foredrag . Også den eldre garde var representert, og de lot seg ikke betakke for å gå i strupen på Høyre-nestoren, med krav om svar på hva han mener om at PLO og Hamas har charter som sier at staten Israel skal utslettes.
Stående applaus
Møtet ble muligens litt langtekkelig etter hvert, og svarene til Willoch ble unektelig noe ensformige.
Likevel hersket det ingen tvil om hvem som var kveldens store vinner. Da Willoch hastet ut av Storsalen for å nå drosjen som ventet, måtte Israelsympatisørene slukøret se på at fire hundre mennesker reiste seg og holdt en tordnende applaus for den aldrende politikeren idet han forlot scenen.
Tekst og foto: Knut Sørheim |