Varslingssak i stampe
(15.2.08, 10:04) Det har nå gått mer enn fem uker siden varslere meldte fra om svært kritikkverdige arbeidsforhold ved RBUP. I mellomtiden har enda en av brevskriverne blitt sykemeldt. Det var 7. januar i år at Rektor besluttet å opprette en varslingssak ved Institutt for nevromedisin ved DMF etter at fem brevskrivere like før jul informerte rektor om et arbeidsmiljø ved Regionsenter for barn og ungdoms psykiske helse (RBUP) preget av påstått trakassering fra ledelsen ved senteret.
FAKTA | Varsling defineres som:
"…de tilfeller der ansatte sier fra om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen. Kritikkverdige forhold er forhold i strid med lov eller etiske normer, eksempelvis korrupsjon eller annen økonomisk kriminalitet, fare for pasienters liv og helse, farlige produkter eller dårlig arbeidsmiljø." (Kilde: Arbeidstilsynet.) |
Ytterligere en sykemelding
Brevskrivere Universitetsavisa har vært i kontakt med, opplyser at de ennå ikke har hørt fra NTNU-ledelsen.
Siden Rektor besluttet varslingssak har enda en av brevskriverne blitt sykemeldt. Fra før er to andre sykemeldt, eller har vært sykemeldt, en har sagt opp, og en er i påstått tvungen permisjon. Spørsmålet er om fem uker er rimelig tid for Personalavdelingen til å reagere.
"Rimelig tid"
- Begrepet her er "rimelig tid". Utover de statlige retningslinjene er det lite å henge seg fast i. Arbeidsmiljøloven sier ingenting om responstid. Det er uansett ledelsens plikt å fortelle varslerne hva som skjer i prosessen, sier Henning Jakhelln, professor i arbeidsrett ved Universitetet i Oslo.
- Er sykemeldingen et resultat av varslingen, er det et opplagt overtramp, og nettopp det loven skal forhindre. (Vern mot gjengjeldelse, § 2.5. Journ. Anm.)
Jakhelln understreker at det uansett er et ledelsesansvar å ta grep for å hindre at et arbeidsmiljø får helsemessige konsekvenser.
Hurtig respons viktig
Det er utarbeidet retningslinjer for utarbeidelse av varslingsrutiner i statlig virksomhet. Sjekklisten sier blant annet at "alle henvendelser skal tas tak i med en gang".
NTNU er i ferd med å utarbeide slike rutiner. Tromsø er en av de første kommunene i landet som har fått rutinene på plass. Den gir seg selv frist på en uke til å gi status for saken og forventet ferdigbehandling til partene.
Sturla Søpstad i NTL ved NTNU mener det er kritikkverdig at det har gått såpass lang tid uten at varslerne er informert om prosessen videre.
- Det er rimelig å forvente at varslerne får vite hva og når. Man må kunne føle seg trygg på prosessen, sier Søpstad. Han sitter i utvalget som skal utarbeide retningslinjene for NTNU.
I postgangen
Det er Personalavdelingen som har ansvaret for oppfølgingen.
Personalsjef Arne Kr. Hestnes opplyser torsdag ettermiddag til Universitetsavisa at brev til varslerne er i postgangen.
- Det har tatt tid å få på plass en gruppe vi syntes er god nok for formålet, sier han.
Av:Tor H. Monsen |