Kjærlighetsbrev fra McArts
(29.2.08, 09:33) Hvis du bare knytter pizza og kinesisk mat til begrepet "take-away", bør du la deg servere et foto fra en imaginær reise eller et ordportrett denne helga. |
STILFULLE KJÆRLIGHETSBREV: Eva Maria Rebmann elsker gammelmodige brev. Hun skriver med blekk og forsegler dessuten brevene. |
- Altfor få mennesker får kjærlighetsbrev i dag, sukker Eva Maria Rebmann.
Den tyske utvekslingsstudenten har bare vært i Trondheim i to uker, men er godt i gang med forberedelsene til kunstakademiets Art Take Away. For 60 kroner kan man kjøpe et kjærlighetsbrev fra henne. Ikke til en tysktalende kjæreste, men til deg selv.
- Jeg skal se på deg i fem minutter for å oppdage de sidene av deg som jeg kunne forelske meg i, så begynner jeg å skrive, forklarer hun.
Hennes tyske kjærlighetsbrev er én av åtte retter som man kan bestille i Kunstarken i dag og i morgen.
|
PERSONLIGE PORTRETTER: I Eva Taucars tegninger blir ord som beskriver den portretterte en del av kunstverket. |
Variert meny
Et titalls studenter fra Kunstakademiet og arkitektutdanningen driver kunst-take-awayen. De står i baren, sørger for live musikk og lager kunstverkene mens du venter. Vanligvis skal dette ta 20 minutter, men produktene blir allikevel individuelle.
Slovenske Eva Taucar bruker den forholdsvis korte tiden med å portrettere kunden. Hennes tegninger kan brukes både som postkort og henges på veggen. Pris: 30 kroner uten ramme, 70 kroner med.
- Som arkitektstudent er jeg vant til å tegne raskt, smiler hun.
Hvis du foretrekker et fotografi av deg selv, kan du la deg portrettere av Uta Freia Beer. Den utdannete fotodesigneren tar bilder foran hvitt lerret og monterer bakgrunnen i PhotoShop etter dine ønsker.
- På denne måten kan kunden oppleve forskjellige eventyr, dra på fisketur, sole seg på en strand i Rio de Janeiro eller gjøre en road-trip i en hippiebuss, forteller hun.
|
KUNSTEN Å IMPROVISERE: Kristofer Hendriksson og de andre musikerne fra Live jukebox kommer til å bruke instrumenter som glass og sekkepiper i sin opptreden. |
Fruktbart samarbeid
Siden både en av lærerne og de fleste studentene er utenlandske, er arbeidsspråket engelsk. For spanske Isabel Sanchis var dette en av grunnene for å velge kurset Kunst og felleskapets rom som kunst-take-awayen er del av. Samtidig ønsket hun som arkitektstudent å få mer kunstnerisk erfaring.
Også Sigrid Hareide, den eneste norske arkitekten i gruppa, synes at samarbeidet mellom kunst- og arkitektstudenter er svært fruktbart:
- Vanligvis jobber vi arkitekturstudenter med faste rutiner, fram til et stort sluttprodukt. Her får jeg nye perspektiver på arkitektur. Vi har mange diskusjoner og fokuserer mye mer på prosessen enn på selve produktet, konkluderer hun.
Kunst på nye vilkår
Simon Harvey, en av lærerne i Kunst i felleskapets rom og ansvarlig for take-awayen, forklarer at det er først og fremst formen for kunstproduksjon som er interessant:
- Temaet er samarbeid, ikke bare mellom kunst- og arkitekturstudenter, men også mellom artister og kunder, opplyser han. Vi produserer her noe på etterspørsel, og det blir en spennende erfaring for både kunstnere som må klare å lage noe i løpet av 20 minutter og kunden som får velge kunst fra menyen.
|
KUNSTSALG I KRKEGATA: Eva Taucar (t.v.) og Uta Freia Beer håper at mange finner veien til KiT. Inntektene fra take-awayen kommer studentene til gode, de skal på studietur til Berlin.
|
Selv om denne formen for kunstproduksjon også kan forståes som en parodi på kunstmarkedet og inspirere til ettertanke, legger Simon Harvey vekt på at take-awayen skal være leken og tiltrekke seg et større publikum:
- Det er helt klart praksisen som driver dette foran. Den teoretiske siden vil etterhvert komme til syne. Jeg håper selvfølgelig at menneskene kommer til å reflektere over dette. Men det er også målet å nå ut til et bredt publikum som vanligvis ikke har noen tilgang til samtidskunst, legger han til.
Da er det bare å ta seg en tur innom kunstakademiet i dag eller i morgen. Kjøpeplikt finnes det nemlig ikke.
Av Claudia Bätcke
Art Take Away
Kunstakademiet i Trondheim
Inngang via Kunstarken (hjørnet Kirkegata/Gydenløvesgate)
Åpningstider:
Fredag 29.02., kl. 13.00 - 00.30
Lørdag 01.03., kl. 11.00 - 00.30
|