Borte bra, men hjemme best?
(22.2.08, 10:49) Studenter fra utlandet strømmer til NTNU som aldri før, men stadig færre NTNU-studenter reiser ut i verden. Fra 2006 og 2007 sank antallet utreisende studenter med over 20 prosent.
Det viser tall fra internasjonal seksjon sin årlige rapportering over studentmobilitet ved NTNU.
I 2006 reiste 605 studenter for å studere i utlandet, mens det i fjor bare var 472 studenter som benyttet seg av denne muligheten.
På landsbasis er nedgangen i antall studenter på utvekslingsopphold hele 26 prosent mellom 2006 og 2007 viser tall fra Database for statistikk om høgre utdanning (DBH).
|
VIL ØKE STUDENTUTVEKSLING: Hilde Skeie ser gjerne at studentene tar et år ute. USAs ambassadør i Norge, Benson K. Whitney (t.h.), besøkte NTNU i fjor vinter for å promovere USA som studieland. Arkivfoto: Kenneth Stoltz / Universitetsavisa |
Studiefinansieringen et hinder
Leder for internasjonal seksjon ved NTNU, Hilde Skeie, hevder bakgrunnen for den negative tendensen er sammensatt, men at Kvalitetsreformens nye finansieringsordning kan ha en negativ påvirkning på antall utreisende studenter:
- Kun full studiebelastning gir maksimal overføring av lån til stipend. Dette kan virke negativt i forhold til å være utreisende utvekslingsstudenter. Når det gjelder utveksling, ga kvalitetsreformen de norske studentene en rettighet til "tilrettelagte opphold ute". Dette er kjempepositivt og ga universitetene en plikt til å gjøre nettopp det. Når man da på den andre siden velger å endre studiefinansieringen som nevnt tidligere, ser man at den kan virke motsatt. Det er selvsagt et dilemma.
Skeie fremholder at det er stor pågang hos internasjonal seksjons kontorer, men at antall utreisende studenter for 2008 fortsatt ikke er klare. Det skjer først når søknadsfristen for å studere i utlandet går ut 1.mars.
Internasjonal seksjon har i år iverksatt en rekke tiltak for å øke antallet utreisende studenter.
- Det er vanskelig å si hvorfor studentene ikke reiser ut, det må vi nesten spørre studentene om. Men vi har iverksatt mange tiltak for å øke utvekslingen. Blant annet har vi hatt ukentlige fellesveiledninger, trykt opp brosjyrer, og stått på stands på Gløshaugen og Dragvoll, forteller Skeie.
ANSA bekymret
President i Association of Norwegian Students Abroad (ANSA), Anders Fjelland Bentsen, mener utviklingen er uheldig:
- Dette er bekymringsfullt, og tallene viser at trendene fester seg. Omleggingen av studiefinansieringen i 2004 har slått feil, og i tillegg til at det har vært en enorm nedgang i antall studenter som tar helgradsstudier i utlandet, faller nå også antallet delgradsstudenter.
Bentsen mener at det store fokuset på delgradsstudier i utlandet har gått på bekostning av helgradsstudier, og at man ikke oppnår økt studentmobilitet uten satsing på begge grupper samtidig.
- De har forsøkt å styre studenter mot kortere opphold ved å gi mindre fordelaktig finansiering til de som tar helgradsstudier i utlandet, men det er ikke veien å gå, mener han.
Bentsen tror en ny strategi må til for å motivere flere studenter til å reise ut:
- Vi må tenke nytt i forhold til utvekslingsopphold. Det må skje tidligere i studiet og vare lengre. Terskelen for å reise ut blir høyere jo lenger man venter.
|
PAKK KOFFERTEN: Liv Arntzen Løchen er en av stadig færre studenter som benytter seg av muligheten til å studere i utlandet. – Dra ut! er hennes oppfordring til sine medstudenter ved NTNU. |
Studentstrøm til NTNU
Mellom 2002 og 2006 økte antallet internasjonale studenter i Trondheim med hele 70 prosent.
2007 var et rekordår hvor hele 1400 studenter oppholdt seg ved NTNU, DMMH eller HiST i løpet av året.
Konsernsjef i Studentsamskipnaden i Trondheim, Knut Solberg, mener SiT har et godt tilbud til internasjonale studenter:
- Vi ser ut til å ha et godt apparat til å ta imot de internasjonale studentene, men med den veksten vi har i dag må vi gjøre noe for å gradere oss opp.
En prosjektgruppe hvor NTNU, HiST, Trondheim Kommune, Velferdstinget, StudiebyEN og SiT er representert har utredet forholdene og sett på bedringsmuligheter i tilbudet til de tilreisende studentene.
I rapporten kommer det blant annet frem at studentene i større grad må inkluderes under sitt studentopphold. Botilbudet må også utvides med den forventede veksten i antall utenlandske studenter i byen.
Prosjektgruppen estimerer en vekst på 800-1200 studenter i tiden frem til 2020.
- Dra ut!
Liv Arntzen Løchen var så fornøyd med utvekslingssemesteret sitt ved University of California, Berkeley at hun likegodt utvidet det til å vare i et helt år.
- Det var et flott år, både faglig og sosialt. Det var et faglig høyt nivå på både studenter og professorer, og mye mer aktiv deltakelse i timene enn her i Norge, sier hun.
Liv studerte ved Department of Sociology ved UC Berkeley i 2006/2007. Hun har nå tatt fatt på sin master i statsvitenskap ved NTNU, men savner fortsatt sitt gamle studiested:
- Det var veldig rart å komme tilbake. Jeg var ikke hjemme på ett år så det ble veldig annerledes å være hjemme i Norge. Jeg skal tilbake, definitivt!
Liv anbefaler alle studenter om å benytte seg av muligheten til å ha studieopphold i utlandet:
- Dra ut! Og vær gjerne i et helt år. Det tar en stund å bli kjent med systemet og det praktiske ved universitet, så det beste er å være et helt år. Men dra uansett!
Av Dina M. Aspén Lettere å studere i USA
|