LESERBREV Viggo Pedersen: Nye krefter i biblioteket
(6.3.08, 14:18)
Universitetsbiblioteket er i omstilling, men den går sakte.
Sterke krefter blant de ansatte stritter imot nødvendige endringer i universitetsbiblioteket. Den sterke satsningen på det fysiske biblioteket trekker oppmerksomheten bort fra satsning på fremtidsretta elektroniske informasjonskanaler.
Bibliotekets satsning vises gjennom forsøket på å skape et læringssenter på Gløshaugen. Det vises også gjennom den sterke satsningen på Dragvoll der titalls millioner er brukt på et fysisk bibliotek. UBiT gir seg ikke der, et magasin på 3000 kvadratmeter skal også bygges på Dragvoll. På Gløshaugen ønsket man å sette opp et kostbart tilbygg på biblioteket i hovedbygget. Lista kan utvides med flere prosjekt i samme gata.
Biblioteket gjør det de kan for å lokke folk gjennom apparatene som teller antall besøkende ved bibliotekfilialene. I hovedbiblioteket er det opprettet en informasjonsskranke for Gløshaugen. Besøkende må gjennom telleapparatene til biblioteket for å få informasjon. Levering av bøker skjer oftest ved at låneren går til biblioteket for å levere og således går vedkommende gjennom telleapparatene uten å bruke biblioteket til noe som helst.
Bibliotekfilialene har en mengde pc-er som brukerne må gjennom telleapparatene for å bruke. PC-ene kunne like gjerne stått utenfor biblioteket. Slik kan jeg fortsette i det uendelige. Besøkstallene brukes så i argumentasjonen for å opprettholde de fysiske biliotekene slik som i dag.
I arbeidslivet vil man møte et informasjonssamfunn uten fysiske bibliotek. I min jobb i oljeindustrien bruker jeg omtrent utelukkende virtuelle bibliotek for informasjonsinnhenting.
180 hel- og deltidsansatte ved UBiT er også en utfordring som må håndteres riktig. Det er fullt mulig å levere gode bibliotektjenester med et betydelig mindre antall ansatte ved UBiT. Universitetsbiblioteket har også store problemer med å finne personer med de rette faglige kvalifikasjonene.
UBiT søker nå etter en ny bibliotekdirektør. Den nye bibliotekdirektøren må ikke hentes fra UBiT eller andre bibliotek. I den tiden jeg jobbet ved UBiT ble jeg overrasket over de konservative holdningene som preger mange av de ansatte også ved UBiT. Bibliotekene responderer i altfor stor grad passivt på de impulsene som kommer utenfra.
UBiT er, med noen få unntak, en isolert enhet som sitter og venter på brukerne og informasjonstilbyderne. Den sittende direktøren har gjort en rekke tapre forsøk på å reformere UBiT, men har slitt med å gjennomføre en rekke nødvendige endringer.
En ekstern bibliotekdirektørkandidat må til, fortrinnsvis en som har jobbet med forskning og utvikling utenfor bibliotekverdenen eller tilsluttede bransjer. Nytt tankegods, nye tilnærmingsmåter, nye måter å lede og organisere på, nye måter å jobbe på - må til.
Viggo Pedersen
MSc. Marin teknologi
Senioringeniør |