LESERBREV Odd W. Andersen: NTNU/SINTEF og vindmøller
(6.3.08, 22:16)
Svært mange i miljøet er engasjert i å forske på vindmøller. De anbefales å ta en titt på
en dramatisk video av et vindmøllehavari ved Hornslet utenfor Århus i februar.
Det tok ikke stort mer enn et døgn før et lignende havari fant sted et annet sted i Danmark. Bare siden november i fjor har det også skjedd i Skottland, Sverige, England og Norge. Spesielt fabrikanten Vestas blir beskyldt for at årsaken er dårlig konstruksjon og vedlikehold, men i fire slike havarier i Norge har Nordex og Scanwind vært involvert.
Flere av vindmøllene var helt nye. Et slikt havari i USA i august ifjor, hvor Siemens var involvert og en person ble drept, førte til midlertidig forbud mot all ferdsel blant vindmøllene på Smøla, Hitra og i Kjøllefjord. Måsøy kommune ber nå folk å holde seg på trygg avstand fra de ville vindmøllene i Havøygavlen, hvor to av havariene har funnet sted.
I 2002 var det minst like dramatisk som vist på videoen. Hele toppen av vindmøllen ble revet av og dannet et stort krater der den deiset i bakken. Ødelagte deler og oljesøl ble spredt over et stort område.
Uhellene skyldes noe som er et stort problem med vindmøller, nemlig dårlig sikkerhet mot havari ved rusning. De kan ikke stanses ved at vinden skrus av, slik man kan med vann og damp i konvensjonelle kraftverk. Det er bare én måte å gjøre det på, ved hjelp av en mekanisme som dreier vingene til nøytralstilling. Hvis denne mekanismen svikter eller fungerer for sent, er man fortapt. I motsetning til maskineriet i konvensjonelle kraftverk, kan vindmøller ikke konstrueres for å stå imot kreftene når de spinner ukontrollert. En vinge kan først bli slynget av. Den resulterende ubalansen kan ødelegge resten.
Odd W. Andersen |