MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Publiseringsrekord igjen (7.3.08, 08:20)

Den vitenskapelige publiseringen økte med hele 16,3 prosent ved NTNU fra 2006 til 2007. Alle fakultetene opplever solid fremgang.

Nå foreligger tallene fra Norsk Samfunnsvitenskapelig Datatjeneste, og fasiten for UH-sektorens vitenskapelige publisering for 2007 er klar: NTNU fikk godkjent 2093,5 publikasjonspoeng i 2007, opp fra 1799 poeng i 2006.

GRATULERER! NTNU-rektor Torbjørn Digernes takker alle fagmiljøene for de gode resultatene.
- Dette er gledelig lesestoff! Jeg har lyst til å sende en stor honnør til fagmiljøene som har stått bak denne sterke utviklingen, sier rektor Torbjørn Digernes, og utdyper: - Dette viser at forskerne våre har tatt på alvor utfordringen som det nye resultatbaserte finansieringssystemet har lagt foran døra vår.

Øker mest
Mens Universitetet i Stavanger og Universitetet for miljø- og biovitenskap sto på stedet hvil, opplevde de fire største universitetene markert fremgang.

  • NTNU: opp 16,3 prosent
  • UiT: opp 10,4 prosent
  • UiB: opp 6,0 prosent
  • UiO: opp 4,9 prosent

    De seks universitetene sett under ett produserte i gjennomsnitt 7,8 prosent flere publikasjonspoeng i 2007 i forhold til året før

    Den kraftige økningen løfter samtidig NTNUs relative andel nasjonalt fra 18,7 til 20 prosent. Det betyr at hvert femte publikasjonspoeng som produseres innenfor landets universiteter og høgskoler kommer fra NTNU.

    Ser vi kun på universitetene, har NTNU en andel på 25 prosent med sine 2093 av 8328 publikasjonspoeng.

    Mer penger fra KD
    Flere publiserte bøker og artikler vil også gi mer penger i NTNU-kassa. I 2006 utgjorde de resultatbaserte overføringene (RBO) fra Kunnskapsdepartementet til universitetene 1,24 milliarder kroner.

    30 prosent, eller 372 millioner, var overføringer knyttet til vitenskapelig publisering. Om lag 73 av disse millionene tilfalt NTNU den gang.

    Forutsatt at rammen fra KD indeksreguleres, men ellers holder seg på omtrent samme nivå, kan NTNU nå få 6-7 millioner kroner mer fordi universitetet altså har økt sin relative andel av publikasjonspoengene med 1,3 prosentpoeng vis-à-vis de andre universitetene.

    Vurderer belønning
    - Er det aktuelt å bruke noen av disse pengene på tiltak som ytterligere kan stimulere den vitenskapelige publiseringen ved NTNU?

    - Jeg synes det er viktig å holde oppmerksomheten rettet mot den gode jobben som gjøres innen publisering, og jeg tror det er mulig å etablere en form for belønningsmekanisme som kan inspirere forskerne våre i dette arbeidet, sier Torbjørn Digernes.

    Selv om NTNU-rektoren er glad for veksten i publikasjonspoeng i absolutte tall, ser han for seg at universitetet i fremtiden i større grad vil se på publikasjonspoeng per vitenskapelig ansatt.

    Årsaken til dette er at det vil være en bedre indikator på hvordan fagmiljøene ved NTNU klarer seg sammenlignet med kollegamiljøer nasjonalt og internasjonalt.

    - På denne måten får vi opp sammenlignbare måltall. Det at vi nærmer oss 1 publikasjonspoeng per vitenskapelig ansatt er veldig bra. Hvor godt dette er i internasjonal sammenheng vet vi foreløpig litt for lite om til å trekke noen konklusjoner, men det jobbes med saken, forsikrer Digernes.

    HF øker mest
    Ved HF-fakultetet spratt publikasjonspoengene opp fra 215 til 295 fra 2006 til 2007, en økning på hele 37,2 prosent, der Institutt for kunst og mediavitenskap var i en klasse for seg.

    Det medisinske fakultet fikk et oppsving på 25,1 prosent fra 2006 til 2007, og her var Institutt for nevromedisin svært aktive publiserere.

    SVT-fakultetet og NTNUs sentra for fremragende forskning bidro også sterkt til at den høye prosentvise veksten for universitetet som helhet.

    Alle tallene helt ned til instituttnivå kan du lese mer om her

    Publiserer på høyere nivå
    Forfatterandelene på vitenskapelig nivå 2 beveget seg også nærmere NTNUs mål om større andel publisering på dette nivået. I 2007 var 19,6 prosent av publiseringen på det høyeste nivået, mot 17,7 prosent året før.

    Men det er fortsatt et godt stykke frem til UiB (23,8 prosent), UiO (24,3 prosent) og UiT (20,9 prosent) på dette området.

    Tekst og foto: Kenneth Stoltz

    Sammenlign tallene for alle universiteter og høgskoler
    Slik gikk det i fjor
  •